Publicat la: 
31/12/2018

bauturi indulcite cu zahar

Consumul de bauturi indulcite, indiferent ca este vorba de suc cu fructe, de suc cu acid, sau de apa, a fost asociat cu un risc mai mare de boli ale rinichilor, potrivit sciencedaily.com.

Anumite bauturi pot afecta sanatatea rinichilor, dar rezultatele studiului au fost inconsecvente. Pentru a clarifica lucrurile, specialistii au studiat 3003 de barbati afro-americani, cu functii renale normale, care au fost inscrisi in studiul ”Heart Jackson”.

”In orice magazin exista o gama larga de bauturi pe care le putem cumpara, dar ne confruntam cu o lipsa mare de informatii legate de posibilele efecte negative ale acestor bauturi asupra sanatatii, in special in privinta bolilor renale”, explica Rebholz.

Consumul de bauturi a fost evaluat printr-un chesionar de frecventa alimentara, completat la inceputul studiului, intre anii 2000-2004, in functie de anul la care a aderat fiecare, participantii fiind urmariti pana in 2009-2013.

Dintre cei 3003 de participanti, 185, adica 6%, au dezvoltat insuficienta renala in perioada medie de urmarire de opt ani. Acestia au consumat sucuri cu acid, sucuri de fructe si apa, toate fiind indulcite cu zahar.

 Barbatii care beau in mod constant astfel de bauturi indulcite au un risc cu 61% mai mare de a dezvolta insuficienta renala.

Initial, oamenii de stiinta au fost surprinsi sa observe ca si apa a fost asociata cu un risc ridicat de insuficienta renala. Totusi, participantii la studiu au raportat un consum mare de apa indulcita, cu diferite arome.

”Rezultatele ar trebui sa influenteze sanatatea publica. Cateva orase din Statele Unite ale Americii au redus consumul de bauturi indulcite cu zahar prin impozitare, dar ramane o problema la nivel global”, declara Holly Kramer, de la Universitatea Loyola, Chicago.

Sursa: www.sciencedaily.com

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nefrologie

Schiller Adalbert,Medic primar
Medic primar
Oproiu Cosmina,Medic primar
Medic primar
Pop Florentina Narcisa
Medic Specialist
Verzan Mihaela-Dana,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Consumul de bauturi indulcite, indiferent ca este vorba de suc cu fructe, de suc cu acid, sau de apa, a fost asociat cu un risc mai mare de boli ale rinichilor, potrivit sciencedaily.com. Anumite bauturi pot afecta sanatatea rinichilor, dar rezultatele studiului au fost inconsecvente. Pentru a clarifica lucrurile, specialistii au studiat 3003 de...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Ideea conform careia consumul de zahar ar putea fi factorul declansator al epidemiei de obezitate si diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou in atentia specialistilor din domeniul sanatatii publice. Sunt necesare eforturi suplimentare - altele decat descurajarea consumului de alimente ce contin calorii goale - pentru a intelege rolul...
Consumul de bauturi indulcite, indiferent ca este vorba de suc cu fructe, de suc cu acid, sau de apa, a fost asociat cu un risc mai mare de boli ale rinichilor, potrivit sciencedaily.com. Anumite bauturi pot afecta sanatatea rinichilor, dar rezultatele studiului au fost inconsecvente. Pentru a clarifica lucrurile, specialistii au studiat 3003 de...
Adrian Paunescu / Foto: Agerpres UPDATE. Inima lui Adrian Paunescu a repornit, fiind sustinuta si de aparate prin care este drenat sangele, starea pacientului fiind in continuare grava, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Serban Bradistenau, seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul. Starea de sanatate...