Publicat la: 
29/10/2018

Legatura dintre ceea ce vedem si modul in care ne amintim se slabeste pe masura ce imbatranim

Cercetatorii au facut un nou studiu, numit ”The Baycrest”, publicat in revista ”Neuropsychologia”, prin care au descoperit ca in cazul varstnicilor exista o relatie mult mai slaba intre ceea ce vad ochii si activitatea creierului, potrivit eurekalert.org.

Uitarea si pierderea memoriei sunt comune printre vartnici, dar nu se stie inca ce provoaca aceste schimbari. Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Rotman au facut anumite descoperiri in acest domeniu, iar acestea ar putea contribui la identificarea semnelor de dementa mai devreme.

”Miscarile ochilor sunt importante pentru colectarea informatiilor, iar centrul de memorie al creierului, adica hipocampul, este important pentru a conecta aceste date ca sa formeze o amintire despre ceea ce vedem in fata ochilor. Totusi, am descoperit ca varstnicii nu isi construiesc amintirea in acelasi mod ca si tinerii. Ceva se destrama de-a lungul procesului de colectare a informatiilor vizuale si de stocare”, spun Jennifer Ryan si Reva James, care au condus studiul.

Anterior, cercetatorii au identificat o legatura intre ceea ce vedem si modul in care ne amintim. In momentul in care ochii privesc si proceseaza mai multe detalii ale unui obiect aflat in fata lor, exista mai multa activitate a creierului in zona hipocampului. Atunci cand acelasi obiect este vazut de mai multe ori, exista o scadere progresiva a activitatii hipocampului, adica ceea ce vedem nu mai este o informatie noua. Se pare ca acest lucru nu se aplica si in cazul varstnicilor.

Cum a decurs studiul?

In cadrul ultimului studiu, oamenii de stiinta au observat ca varstnicii au miscari oculare mai mari, dar nu exista un model corespunzator in activitatea creierului.

”Se pare ca ochii si creierul primesc informatii din mediul inconjurator, dar procesul de creare a unei amintiri nu functioneaza corect. Cand amintirea nu este creata, obiectul continua sa ramana necunoscut unei persoane, chiar si atunci cand l-a vazut de mai multe ori”, spune Ryan, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto.

La studiu au participat 21 de adulti cu varsta cuprinsa intre 64 si 79 de ani si alti 20 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 19 si 28 de ani. Participantilor li s-au afisat imagini pe un ecran, iar unele dintre acestea s-au repetat. In acest timp, le-au fost analizate miscarile ochilor si li s-au facut scanari cerebrale.

In urmatorii pasi, specialistii isi propun sa exploreze lucrurile care declanseaza miscarile oculare si activitatea creierului asociata. Astfel, ar putea prezice declinul cognitiv mai devreme in cazul bolii Alzheimer, sau in cazul altor tulburari legate de dementa.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Daca o imagine face cat o mie de cuvinte, de ce participantii la un studiu si-au amintit mai putin despre obiectele fotografiate la un moment dat decat cei care le-au studiat indeaproape? Psihologul Linda Henkel, de la Universitatea Fairfield, a studiat oamenii care fac fotografii tot timpul si, in plus, a descoperit ca atunci cand oamenii...
Somnul ajuta memoria / Foto: FreeDigitalPhoto Este binecunoscut faptul ca somnul are un rol semnificativ, cand vorbim de memorie si abilitatile de invatare. Un nou studiu, publicat de BBC News, demonstreaza insa importanta viselor in procesul de memorare. Studiul, coordonat de oamenii de stiinta de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC...
Persoanele care nu fac miscare si au probleme de sanatate, cum ar fi afectiuni cardiovasculare si pulmonare, se confrunta cu un risc mai mare de a suferi piederi de memorie, au descoperit cercetatorii americani. Acestia au descoperit ca riscul de a dezvolta probleme de invatare si memorie este "semnificativ mai mare" in cazul persoanelor cu...
Alimente pentru o minte sanatoasa / Foto: Photoxpress.com Cei batrani se plang adesea ca uita intamplari, nume sau date, deoarece au imbatranit. Din nefericire, multi dintre noi nu mai asteapta sa ajunga la varste venerabile pentru a se confrunta cu aceeasi problema. Iar in conditiile vietii actuale, cu mult stres si agitatie, combinate cu lipsa...
Dr. Letitia Dobranici / Foto: MedLive.ro Nimeni nu a invatat pe de rost mai mult decat actorii de teatru. In pofida unui exercitiu de o viata, cazurile de Alzheimer printre actori sunt numeroase, iar lor li se adauga numele a sute de intelectuali. Mai mult, daca am trai suficient, probabil ca toti am avea Alzheimer. De ce? Pe masura ce durata...