Publicat la: 
29/10/2018

Legatura dintre ceea ce vedem si modul in care ne amintim se slabeste pe masura ce imbatranim

Cercetatorii au facut un nou studiu, numit ”The Baycrest”, publicat in revista ”Neuropsychologia”, prin care au descoperit ca in cazul varstnicilor exista o relatie mult mai slaba intre ceea ce vad ochii si activitatea creierului, potrivit eurekalert.org.

Uitarea si pierderea memoriei sunt comune printre vartnici, dar nu se stie inca ce provoaca aceste schimbari. Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Rotman au facut anumite descoperiri in acest domeniu, iar acestea ar putea contribui la identificarea semnelor de dementa mai devreme.

”Miscarile ochilor sunt importante pentru colectarea informatiilor, iar centrul de memorie al creierului, adica hipocampul, este important pentru a conecta aceste date ca sa formeze o amintire despre ceea ce vedem in fata ochilor. Totusi, am descoperit ca varstnicii nu isi construiesc amintirea in acelasi mod ca si tinerii. Ceva se destrama de-a lungul procesului de colectare a informatiilor vizuale si de stocare”, spun Jennifer Ryan si Reva James, care au condus studiul.

Anterior, cercetatorii au identificat o legatura intre ceea ce vedem si modul in care ne amintim. In momentul in care ochii privesc si proceseaza mai multe detalii ale unui obiect aflat in fata lor, exista mai multa activitate a creierului in zona hipocampului. Atunci cand acelasi obiect este vazut de mai multe ori, exista o scadere progresiva a activitatii hipocampului, adica ceea ce vedem nu mai este o informatie noua. Se pare ca acest lucru nu se aplica si in cazul varstnicilor.

Cum a decurs studiul?

In cadrul ultimului studiu, oamenii de stiinta au observat ca varstnicii au miscari oculare mai mari, dar nu exista un model corespunzator in activitatea creierului.

”Se pare ca ochii si creierul primesc informatii din mediul inconjurator, dar procesul de creare a unei amintiri nu functioneaza corect. Cand amintirea nu este creata, obiectul continua sa ramana necunoscut unei persoane, chiar si atunci cand l-a vazut de mai multe ori”, spune Ryan, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto.

La studiu au participat 21 de adulti cu varsta cuprinsa intre 64 si 79 de ani si alti 20 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 19 si 28 de ani. Participantilor li s-au afisat imagini pe un ecran, iar unele dintre acestea s-au repetat. In acest timp, le-au fost analizate miscarile ochilor si li s-au facut scanari cerebrale.

In urmatorii pasi, specialistii isi propun sa exploreze lucrurile care declanseaza miscarile oculare si activitatea creierului asociata. Astfel, ar putea prezice declinul cognitiv mai devreme in cazul bolii Alzheimer, sau in cazul altor tulburari legate de dementa.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Tuturor ni s-a intamplat sa ravasim casa pentru ca nu ne gasim cheile sau pentru ca nu ne aducem aminte lucruri banale. Majoritatea cazurilor de pierderi de memorie de aest tip nu sunt grave, spune Dr. Majid Fotuhi. Lipsa somnului, anumite pastile si stresul va pot afecta memoria. Exista insa si alte elemente, surprinzatoare, care cauzeaza...
Scanarile creierelor persoanelor care sufera de insomnie au aratat diferente in functionare, comparativ cu persoanele care reusesc sa doarma intreaga noapte. Cercetatorii de la Universitatea din California au explicat ca persoanele care dorm foarte prost se chinuie sa isi concentreze anumite parti ale creierului la testele de memorie. Potrivit...
Lipsa somnului ne afecteaza eficienta la locul de munca / Foto: PhotoXpress Uitati des diverse lucruri si nu stiti de ce? Aveti probleme de concentrare? Probabil ca nu dormiti suficient. Lipsa somnului va poate impiedica sa ganditi limpede si sa va tineti emotiile sub control. Lipsa excesiva de somn poate afecta performanta in munca, relatiile...
Oamenii de stiinta de la ”National Eye Institute” au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in calciu, sau suplimentele de calciu, nu par sa creasca riscul degenerescentei maculare (AMD). Degenerescenta maculara este cauza principala a pierderii vederii, in cazul persoanelor de peste 65 de ani, in Statele Unite ale Americii, potrivit...
Multi oameni sustin ca isi aduc aminte cu exactitate care este prima lor amintire, dar un nou studiu arata ca ar putea fi pura fictiune. Cercetatorii au facut unul dintre cele mai mari sondaje pe aceasta tema, iar rezultatul a fost ca mai bine de 40% dintre participanti au avut amintiri fictive, conform sciencedaily.com. Studiile arata ca cele...