Publicat la: 
16/11/2018

legume crude risc pentru sanatate

Specialistii de la Institutul Julius Kuhn au facut un studiu privind bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene, concentrandu-se pe rezistenta la transfer in cazul legumelor proaspete, potrivit eurekalert.org.

Salata este preparat cosumat adesea de oamenii care vor o dieta sanatoasa si echilibrata. Diferite tipuri de salata sunt preparate si ambalate, iar apoi oferite spre vanzare. Este cunoscut faptul ca aceste tipuri de produse proaspete pot fi contaminate cu bacterii. Specialistii au demonstrat ca pot exista si bacterii rezistente la antibiotice.

”Bacteriile rezistente la antibiotice sunt cel mai frecvent intalnite in balegar, in namol, in sol si in apa. Ingrijorator este faptul ca aceste bacterii au fost gasite si pe plante, ceea ce ar putea fi un risc pentru sanatatea consumatorilor”, spune Andreas Hensel, presedintele Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor.

Pentru acest studiu, specialistii au cumparat diferite sortimente de salate mixte care se gasesc in supermarket. Au fost luate probe si au fost analizate pentru a determina cantitatea totala a genelor cu rezistenta antimicrobiana transferabila. Expertii s-au concentrat pe bacteriile ”escherichia coli”, care sunt rezistente la substanta activa numita tetraciclina. Acest lucru se datoreaza faptului ca antibioticele de tetraciclina sunt utilizate in cresterea animalelor, astfel ca pot favoriza dezvoltarea si inmultirea bacteriilor rezistente in organe, cum ar fi intestinul. Aceste bacterii, precum si o parte dintre antibiotice, sunt excretate, iar apoi ajung pe campuri prin ingrasaminte, cum ar fi balegarul.

”Rezultatele arata ca au fost gasite multe astfel de bacterii transferabile, cu gene de rezistenta din E.coli, in produsele proaspete. Fiecare astfel de bacterie provoaca rezistenta la multe tipuri de antibiotice. De asemenea, bacteria E.coli a fost gasita in produsele testate”, spune Smalla.

Daca aceste bacterii se dezvolta pe alimentele vegetale, ele pot ajunge foarte usor in intestinul uman. Mai apoi, ele isi pot transmite proprietatile catre alte bacterii aflate deja in organism. Acest lucru este cunoscut sub numele de transfer de gene orizontale. In natura, transferul genelor orizontale permite bacteriile sa se adapteze rapid la schimbarile mediului. Daca un pacient este tratat cu antibiotice, aceste bacterii rezistente sunt o piedica deoarece se inmultesc foarte repede. Totusi, nu exista inca foarte multe dovezi care sa demonstreze in ce masura bolile sunt cauzate de astfel de bacterii.

Consumatorii ar trebui sa spele intotdeauna legumele crude cu apa potabila inainte de a le consuma pentru a diminua riscul de a intra in contact cu agentii patogeni sau cu bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene.

Anumite segmente ale populatiei ar trebui sa nu consume deloc salate deja preparate si ambalate. Specialistii atentioneaza in mod special:

  •          Femeile gravide
  •          Varstnicii cu un sistem imunitar slabit
  •          Oamenii cu un sistem imunitar slabit din cauza unor afectiuni deja existente
  •          Persoanele care urmeaza un tratament pe baza de antibiotice

Cu toate acestea, spalarea legumelor nu este suficienta pentru a elimina in totalitate bacteriile si agentii patogeni. Persoanele care au un sistem imunitar scazut ar trebui sa incalzeasca legumele minim doua minute, la 70°C, inainte de consum.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...
Fructele si legumele se strica mai repede decat ar trebui si de cele mai multe ori cauza este modul si locul in care le depozitam. Pentru a va pastra fructele si legumele proaspete pentru mai mult timp trebuie sa tineti minte ca acestea trebuie, in primul rand, sa respire. Care sunt cele sapte legume pe care le depozitati gresit si ce trebuie sa...
Fructe si legume/ Foto: MorgueFile.com Cu totii ne-am confruntat cu aceasta problema: cumparam produse proaspete si le punem in frigider, dar nu dureaza mult pana acestea se strica, se zbarcesc sau putrezesc. Pentru a evita arucarea alimentelor, este important sa stiti unde trebuie sa pastrati fructele si legumele si cum sa le separati. Cum...
Marul este un fruct benefic pentru inima / Foto: Captura YouTube Alimentatia cardioprotectoare isi demonstreaza eficienta in functie de varsta la care este adoptata. Cu cat este inceputa mai devreme, cu atat mai benefica va fi actiunea ei. Totusi chiar si in momentul in care va confruntati cu modificari organice extinse, renuntarea la alimentele...
Cinci portii de fructe si legume pe zi sunt suficiente pentru diminuarea semnificativa a riscului de deces, indiferent de cauza, noteaza AFP. Un studiu anterior, realizat de cercetatorii britanici, publicat in aprilie, a estimat ca sunt necesare sapte sau mai multe portii de fructe si legume pentru a atinge acest obiectiv, dar cercetatorii...