Publicat la: 
16/11/2018

legume crude risc pentru sanatate

Specialistii de la Institutul Julius Kuhn au facut un studiu privind bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene, concentrandu-se pe rezistenta la transfer in cazul legumelor proaspete, potrivit eurekalert.org.

Salata este preparat cosumat adesea de oamenii care vor o dieta sanatoasa si echilibrata. Diferite tipuri de salata sunt preparate si ambalate, iar apoi oferite spre vanzare. Este cunoscut faptul ca aceste tipuri de produse proaspete pot fi contaminate cu bacterii. Specialistii au demonstrat ca pot exista si bacterii rezistente la antibiotice.

”Bacteriile rezistente la antibiotice sunt cel mai frecvent intalnite in balegar, in namol, in sol si in apa. Ingrijorator este faptul ca aceste bacterii au fost gasite si pe plante, ceea ce ar putea fi un risc pentru sanatatea consumatorilor”, spune Andreas Hensel, presedintele Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor.

Pentru acest studiu, specialistii au cumparat diferite sortimente de salate mixte care se gasesc in supermarket. Au fost luate probe si au fost analizate pentru a determina cantitatea totala a genelor cu rezistenta antimicrobiana transferabila. Expertii s-au concentrat pe bacteriile ”escherichia coli”, care sunt rezistente la substanta activa numita tetraciclina. Acest lucru se datoreaza faptului ca antibioticele de tetraciclina sunt utilizate in cresterea animalelor, astfel ca pot favoriza dezvoltarea si inmultirea bacteriilor rezistente in organe, cum ar fi intestinul. Aceste bacterii, precum si o parte dintre antibiotice, sunt excretate, iar apoi ajung pe campuri prin ingrasaminte, cum ar fi balegarul.

”Rezultatele arata ca au fost gasite multe astfel de bacterii transferabile, cu gene de rezistenta din E.coli, in produsele proaspete. Fiecare astfel de bacterie provoaca rezistenta la multe tipuri de antibiotice. De asemenea, bacteria E.coli a fost gasita in produsele testate”, spune Smalla.

Daca aceste bacterii se dezvolta pe alimentele vegetale, ele pot ajunge foarte usor in intestinul uman. Mai apoi, ele isi pot transmite proprietatile catre alte bacterii aflate deja in organism. Acest lucru este cunoscut sub numele de transfer de gene orizontale. In natura, transferul genelor orizontale permite bacteriile sa se adapteze rapid la schimbarile mediului. Daca un pacient este tratat cu antibiotice, aceste bacterii rezistente sunt o piedica deoarece se inmultesc foarte repede. Totusi, nu exista inca foarte multe dovezi care sa demonstreze in ce masura bolile sunt cauzate de astfel de bacterii.

Consumatorii ar trebui sa spele intotdeauna legumele crude cu apa potabila inainte de a le consuma pentru a diminua riscul de a intra in contact cu agentii patogeni sau cu bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene.

Anumite segmente ale populatiei ar trebui sa nu consume deloc salate deja preparate si ambalate. Specialistii atentioneaza in mod special:

  •          Femeile gravide
  •          Varstnicii cu un sistem imunitar slabit
  •          Oamenii cu un sistem imunitar slabit din cauza unor afectiuni deja existente
  •          Persoanele care urmeaza un tratament pe baza de antibiotice

Cu toate acestea, spalarea legumelor nu este suficienta pentru a elimina in totalitate bacteriile si agentii patogeni. Persoanele care au un sistem imunitar scazut ar trebui sa incalzeasca legumele minim doua minute, la 70°C, inainte de consum.

Sursa: www.eurekalert.org

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Cinci portii zilnice de fructe si legume ar putea sa nu fie de ajuns pentru reducerea riscului de cancer sau accident vascular cerebral (AVC) si nici al decesului din orice alta cauza, in acest scop fiind nevoie de cel putin sapte portii zilnice, in special de legume, este concluzia unui studiu britanic prezentat de publicatia The Guardian,...
Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...
Dietele bogate in frunze proaspete de salata, fasole, fructe de padure si cereale integrale au potentialul de a incetini procesul de imbatranire a creierului si declinul cognitiv la persoanele de varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Declinul cognitiv reprezinta o...
Fructe si legume/ Foto: MorgueFile.com Cu totii ne-am confruntat cu aceasta problema: cumparam produse proaspete si le punem in frigider, dar nu dureaza mult pana acestea se strica, se zbarcesc sau putrezesc. Pentru a evita arucarea alimentelor, este important sa stiti unde trebuie sa pastrati fructele si legumele si cum sa le separati. Cum...
Creierul poate fi antrenat sa prefere alimentele sanatoase, in detrimentul alimentelor de tip fast-food, bogate in calorii, cu ajutorul unei diete care nu provoaca foame, sugereaza un nou studiu, realizat de cercetatorii americani. Care este tehnica si cum putem invata sa fim mai incantati de mancarea sanatoasa? Oamenii de stiinta de la...