Publicat la: 
13/07/2010
Leptina din laptele matern previne obezitatea la varsta adulta
Leptina, substanta din laptele matern care previne obezitatea / Foto: PhotoXpress

Alaptarea previne obezitatea la varsta adulta, datorita unei proteine care se gaseste in compozitia laptelui matern, numita leptina. Descoperirea facuta de profesorul Andreu Palou, de la Universitatea din Insulele Baleare aduce un argument in plus in favoarea alaptarii, dar sustine si ideea completarii formulelor de lapte praf pentru bebelusi cu leptina, arata Agerpres.

Aceasta piata potentiala, care in Europa se ridica la valoarea de 15 miliarde de euro, depinde insa de un studiu clinic realizat pe mai multi bebelusi, studiu care inca nu a fost relizat.

Grupul de specialisti, condus de Andreu Palou a descoperit ca leptina este responsabila de efectele benefice ale alaptarii in urma cu trei ani. Aceasta protejeaza organismul bebelusului impotriva obezitatii si a efectelor sale patologice din timpul vietii adulte.

Initial, studiile au fost realizate pe soareci. Rezultatele au putut fi extrapolate la oameni cu ajutorul unui criteriu indirect: femeile difera semnificativ in ceea ce priveste continutul de leptina din laptele matern. Aceste diferente au fost asociate cu riscul de obezitate la copii. Astfel, specialistii au concluzionat ca mamele al caror lapte are un continut scazut de leptina isi pot suplimenta dieta astfel incat sa optimizeze nivelul acestui hormon.

Totusi, nu se vor lua nici un fel de masuri in acest sens inainte de testarea efectelor leptinei printr-un studiu clinic, in care bebelusii vor primi diferite tipuri de alimentatie: naturala si artificiala, cu si fara leptina.

Leptina este un hormon de natura proteica, secretat de catre tesutul adipos care regleaza apetitul si metabolismul. Leptina mai poate fi produsa de placenta, ovare, muschi scheletici, stomac, maduva si ficat. Ea se coreleaza cu cantitatea de tesut adipos din organism si cu metabolismul energetic. Nivelurile leptinei sunt legate de aportul alimentar: scad in lipsa alimentatiei, cresc in caz de exces alimentar.

In domeniul nutritiei si combaterii obezitatii, leptina este considerata cel mai celebru esec al farmacologiei. Se credea ca leptina era produsa doar de tesutul adipos, si ca principala sa functie era sa comunice creierului ca exista deja suficiente rezerve de grasime corporala, reducand astfel apetitul. Studiile clinice au demonstrat, insa, ca administrarea leptinei la voluntarii obezi nu i-a ajutat sa slabeasca.

Autor: R.M.

Alte articoleVezi toate articolele

Biberon / Foto: Vimeo Miercuri, 8 decembrie, la Casa Natiunilor Unite a avut loc prima intalnire consultativa pentru proiectul legislativ de integrare in legislatia romaneasca a Codului...
Cercetatorii au gasit o potentiala explicatie genetica referitoare la tendinta unor oameni de a manca foarte mult si care au un risc mai mare de a deveni obezi. Persoanele care au in codul genetic...