Chirurgie Colorectală
Despre Departamentul Chirurgie Colorectală
Chirurgia colorectală este o ramură a chirurgiei generale ce se ocupă cu tratamentul afecțiunilor care pot apărea în zona intestinului gros, în special al cancerului de colon, rect și anus. De expertiza medicilor chirurgi din cadrul Departamentului Chirurgie Colorectală a Life Memorial Hospital București pot beneficia însă nu doar pacienții care au nevoie de o operație pentru cancer de colon sau de o operație pentru cancer de rect, ci și cei care au fost diagnosticați cu afecțiuni benigne, atunci când alte metode de tratament nu s-au dovedit eficiente sau nu reprezintă o opțiune. Exemple de indicații pentru chirurgia colorectală sunt:
- diverticulita/diverticuloza colonică;
- polipii colorectali;
- colita ulcerativă;
- boala Crohn;
- fisurile anale;
- fistulele anale;
Consultația este o parte importantă a oricărui tip de intervenție chirurgicală, rolul său fiind în primul rând acela de a confirma diagnosticul precum si de a stabili necesitatea efectuării operației respective, dar și de a oferi echipei medicale posibilitatea de a afla toate detaliile pe care trebuie să le știe despre starea de sănătate a pacientului.
Medicii din cadrul LMH vor analiza istoricul medical familial și personal al pacientului, istoricul afecțiunii de care suferă acesta, precum și rezultatele investigațiilor deja efectuate și se va realiza un examen fizic amănunțit. Numai după confirmarea faptul că este nevoie de operație și în ce anume va consta aceasta, pacientul poate primi toate informațiile necesare, de la riscurile și complicațiile pe care le presupune până la data și ora la care se va desfășura intervenția chirurgicală respectivă, precum si recomandările specifice pentru fiecare intervenție în parte.
De ce sa alegi departamentul de chirurgie colorectală din cadrul LMH
- Intervenții chirurgicale laparoscopice
În spitalul Life Memorial Hospital București, intervențiile la nivelul colonului și rectului se realizează, oricând este posibil, prin metode minim-invazive. Operația clasică, cu incizii de mari dimensiuni pe abdomen are drept alternativă intervenția laparoscopică, ce necesită doar incizii de mici dimensiuni. Acest abord minim-invaziv aduce avantajul a mai puține complicații, iar durata de spitalizare și perioada de recuperare sunt mai scurte.
- Abordare multidisciplinară
Fiecare caz este abordat de o echipă multidisciplinară, din care fac parte medici supraspecializați, a cărei principală preocupare este pacientul și identificarea celei mai bune opțiuni de tratament pentru acesta, lucru ce ne permite să tratăm cu succes cazuri cu o complexitate crescută. Toți experții de care ai nevoie se află în același loc, ceea ce înseamnă că, indiferent de soluția de care ai nevoie, o vei găsi aici.
- Echipe medicale supraspecializate
Medicii din cadrul Departamentului de chirurgie colorectală au o experiență vasta în acest tip de intervenții si efectuează cu succes de ani de zile acest tip de operații. Au alături de ei colegi din alte specialități medicale familiarizați cu particularitățile chirurgiei colorectale, fapt care contribuie la buna desfășurare a întregului proces medical, pornind de la diagnostic, ulterior operație si la final recuperare postoperatorie și supraveghere medicală.
Investigații
Înainte de efectuarea unei intervenții chirurgicale pot fi necesare diverse investigații, printre care se numără și:
- colonoscopia - examinarea endoscopică a intestinului gros;
- colonografia CT sau colonoscopia virtuală;
- examenul rectal digital;
- anoscopia - examinarea canalului anal cu ajutorul unui instrument numit anoscop;
- proctoscopia - examinarea rectului și a anusului;
- sigmoidoscopia - examinarea endoscopică a colonului sigmoid sau a ultimului segment al colonului înainte de rect;
- ecografia endorectală.
Unele dintre aceste investigații (colonoscopia, sigmoidoscopia, proctoscopia) permit nu doar examinarea colonului, rectului sau anusului, ci și realizarea a mici intervenții precum biopsii sau excizii de polipi.
Proceduri
În cadrul Departamentului Chirurgie Colorectală al Life Memorial Hospital București, tratamentul cancerul colorectal și a altor afecțiuni ce pot apărea la nivelul intestinului gros se face prin intermediul a diverse proceduri, inclusiv:
- hemicolectomie dreaptă laparoscopică/deschisă - este o intervenție ce presupune îndepărtarea chirurgicală a părții drepte a colonului și atașarea intestinului subțire de porțiunea de colon rămasă;
- hemicolectomie stângă laparoscopică/deschisă - este o intervenție în cursul căreia se îndepărtează porțiunea stângă a colonului;
- rezecție recto-sigmoidiană tip Dixon laparoscopic/deschis - este recomandată în cazurile de cancer de rect și presupune îndepărtarea completă sau parțială a rectului ori a colonului sigmoid;
- amputația de rect - este o procedură ce presupune îndepărtarea în totalitate a rectului distal și a complexului sfincterului anal;
- rezecții segmentare – proceduri ce elimina portiuni reduse de intestin gros, adresate de obicei patologiei benigne (de exemplu in diverticulita).















