Publicat la: 
15/06/2016

Copiii si tinerii adulti care prezinta carente ale vitaminelor D, B2, B9 si in coenzima Q10 sunt mai susceptibili sa sufere de migrene, arata un nou studiu prezentat la Congresul anual al American Headache Society, relateaza Agerpres.

Consumul anumitor alimente sau excitante -cafea, alcool, tigari, ciocolata, mezeluri - poate declansa migrene. Un nou studiu american, citat marti de metronews.fr., dezvaluie insa ca si lipsa unor nutrienti poate cauza dureri de cap extrem de severe. Cercetarea arata ca exista carente de vitamine la copiii, adolescentii si tinerii adulti care sufera de cefalee.

Pana sa ajunga la aceasta concluzie, cercetatorii de la Cincinnati Children's Medical Center (Statele Unite) au analizat datele a 7.961 de pacienti care sufereau de migrene. Ei au evaluat nivelurile sanguine de vitamina D, de riboflavina (vitamina B2), de folat (vitamina B9) si de coenzima Q10, un puternic antioxidant.

Rezultatele studiului arata ca peste jumatate din participantii cu migrene sufera de carente ale celor patru vitamine mentionate. Astfel, 70% dintre ei prezinta o deficienta de vitamina D fata de aporturile nutritionale recomandate, adica 600 de unitati internationale (UI) sau 15 micrograme de adult. Acest deficit afecteaza mai mult baietii si barbatii tineri. In ceea ce priveste fetele si femeile tinere, ele sufera mai mult de o carenta in coenzima Q10. Voluntarii care sufera de migrene cronice sunt cei mai susceptibili sa aiba o deficienta in coenzima Q10 si in vitamina B2, in comparatie cu cei care sufera de cefalee episodice.

Cercetatorii nu au putut identifica pe deplin rolul acestor deficiente in migrene fiindca majoritatea participantilor luau medicamente sau suplimente de vitamine pentru a-si calma durerile de cap. Prin urmare sunt necesare si alte studii pentru a afla daca un aport suplimentar de vitamine ar putea atenua migrenele. Un singur lucru este sigur, potrivit cercetatorilor: "Toate aceste vitamine sunt necesare pentru functionarea mitocondriilor, centri de producere a energiei celulelor noastre. O functionare deficitara, cauzata probabil de o carenta sau o utilizare excesiva a unor vitamine, poate expune persoanele care sufera de migrene la un risc crescut de carenta in energie", afirma oamenii de stiinta.

Alimente bogate in vitamina D sunt pestele gras si ouale  coenzima Q10 se gaseste in carnea de vita, heringi, sardine si arahide, iar vitamina B2, in carnea de vita, branzeturile moi si in germenii de grau.

A.C.