Publicat la: 
8/06/2015

A fost demonstrat deja ca reducerea consumului de calorii scade colesterolul, imbunatateste sensibilitatea la insulina si chiar prelungeste viata la mamifere. Surprinzator este insa ca, potrivit unei noi cercetari, dietele cu consum redus de proteine si bogate in carbohidrati pot avea beneficii similare cu cele hipocalorice -cel putin la rozatoare.

„La rozătoare, am obținut aceleași rezultate benefice cu o dietă scăzută în proteine și cu înalt consum de carbohidrați ca atunci când am folosit o dietă în care consumul de calorii a fost redus la 40%.” a explicat autorul principal Stephen Simpson, director academic al Centrului Charles Perkins de la Universitatea din Sydney. „În afara celor fanatici, nimeni nu poate menține o restricție calorică de 40% pe termen lung, iar dacă ar încerca, ar risca să își piardă din masa osoaă, libidoul, fertilitatea.”

Cercetătorii au comparat trei diete de opt săptămâni variind în raportul proteine la carbohidrați, în contexte în care accesul la alimente era restricționat sau, dimpotrivă, liber tot timpul. Dintre cele trei, dieta cu consum redus de proteine și crescut de carbohidrați, urmată în condițiile în care alimentele erau mereu disponibile, a avut beneficii similare cu dieta cu restricții calorice. Au fost analizați parametri ca: insulină, glicemie, colesterol.

În ciuda faptului că rozătoarele care au urmat această dietă au mâncat mai mult decât cele ținute pe dieta hipocalorică, metabolismul lor a fost mai rapid decât al celorlalți șoareci de laborator, așa că nu au câștigat mai mult în greutate.

Înainte de a vă gândi să adoptați o astfel de dietă, trebuie spus că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a vedea cum dietele sărace în proteine afectează pe termen lung sănătatea metabolică și supraviețuirea, precum și în ce măsură contează tipul și calitatea proteinelor și carbohidraților. Un pas important va fi ca oamenii de știință să determine exact ce amino-acizi specifici contribuie la sănătatea generală a organismului și la speranța de viață, explică autorii studiului.

Dacă se va dovedi că rezultatele studiului se pot aplica și la oameni, ajustarea raportului proteine-carbohidrați ar putea duce la o îmbătrânire mai sănătoasă într-un mod mult mai realist decât acela al reducerii drastice a caloriilor. Rămâne adevărat că reducerea porțiilor și scăderea în greutate îmbunătățesc sănătatea metabolică și reduc riscul dezvoltării de diabet zaharat, obezitate și boli ale ficatului. Totuși, potrivit celor mai recente cercetări, se pare că includerea unor cantități modeste de proteine de înaltă calitate în dietă, alături de suficiente porții de carbohidrați sănătoși, va fi o alegere înțeleaptă pe măsură ce înaintăm în vârstă.

A. N.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Comentarii

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist

Articole similare

Soia si beneficiile sale controversate/ Foto: Dreamstime.com Teorii mai vechi au aratat legaturi intre soia si puterea acesteia de a preveni diverse tipuri de cancer, de a usura simptomele menopauzei, de a preveni afectiunile inimii. Studiile recente insa spun altceva. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Alimentele pe baza de soia au fost...
Cezariana este una dintre operatiile cele mai frecvente facute in intreaga lume. In ultimii ani, tehnica utilizata pentru cezariene a fost simplificata, rezultand intr-o morbiditate postoperatorie mai mica. In comparatie cu metoda clasica noua tehnica reduce semnificativ pierderea de sange (342 vs 495 ml) si durerea postoperatorie si a scurtat...
Randy Schekman, castigatorul premiului Nobel pentru Medicina si Fiziologie din 2013, critica dur modalitatea in care reviste stiintifice precum Science, Nature si Cell sunt administrate. Intr-un articol publicat in The Guardian, Randy Schekman vorbeste despre motivele pentru care aceste reviste sunt daunatoare stiintei. Schekman sustine ca...
O noua tehnica reuseste sa abordeze cu succes o provocare de lunga durata in secventierea ADN-ului: determinarea daca o anumita secventa genetica provine de la mama sau de la tata. Metoda, descrisa intr-un studiu publicat in Nature Biotechnology, promite sa accelereze studiile care arata cum contribuie genele la dezvoltarea bolilor, sa...
De ce ne tiuie urechile/ Foto:captura YouTube Tinitusul este o afectiune caracterizata prin sunete cicalitoare care par ca isi au originea in ureche sau in cap. Desi nu este in mod normal o problema grava, tinitusul poate fi un simptom al altor afectiuni si este considerat, pe buna dreptate, o pacoste. Pierdea auzului odata cu inaintarea in...