Publicat la: 
10/08/2018

Lumina albastra de la dispozitivele digitale accelereaza orbirea

Lumina albastra provenita de la dispozitivele digitale transforma moleculele vitale din retina ochiului in celule moarte, conform unei noi cercetari facute de chimistii de la Universitatea din Toledo.

Procesul prezentat in studiu, publicat in revista ”Scientific Reports”, scoate in evidenta degenerescenta maculara legata de varsta, cauza principala de orbire din Statele Unite ale Americii. Degenerescenta maculara este o deteriorare a maculei, adica o zona a retinei care ne permite sa vedem clar detaliile fine. Cand macula nu functioneaza corect, vederea poate fi afectata de incetosare, pete negre sau distorsiuni.

”Suntem expusi in mod constant la lumina albastra, iar corneea si lentilele ochiului nu pot bloca sau reflecta aceasta lumina. Nu este un secret faptul ca acest tip de lumina dauneaza vederii prin distrugerea retinei si speram ca acest studiu sa duca la noi terapii pentru incetinirea degenerescentei maculare, cum ar fi un nou tip de picaturi de ochi”, spune dr. Ajith Karunarathne, profesor asistent la departamentul de Chimie si Biochimie.

Degenerescenta maculara este o boala incurabila a ochiului ce are ca rezultat pierderea semnificativa a vederii si apare, in medie, la varsta de 50-60 de ani. Reprezinta moartea celulelor fotoreceptoare din retina. Aceste celule au nevoie de moleculele retinei pentru a simti lumina si a declansa o reactie la nivelul creierului, fiind numite si molecule de semnalizare.

”Aveti nevoie de o cantitate continua de molecule ale retinei ca sa puteti vedea, fotoreceptorii fiind inutili fara aceste molecule care sunt produse la nivelul ochiului”, adauga Karunarathne.

Cercetatorii au descoperit ca expunerea la lumina albastra generata de dispozitive face retina sa declanseze reactii ce genereaza molecule chimice otravitoare in celulele fotoreceptoare.

”Este toxica. Daca pui lumina albastra pe retina, aceasta omoara celulele fotoreceptoare pe masura ce moleculele de semnalizare de pe membrana se dizolva. Si mai grav este ca nu se mai refac”, spune Kasun Ratnayake, din echipa de cercetatori coordonata de Karunarathne.

Karunarathne a introdus molecule ale retinei si in alte tipuri de celule din organism, cum ar fi in celulele canceroase, in celulele inimii si in neuroni. Cand au fost expuse la lumina albastra, aceste tipuri de celule au murit, ca urmare a combinarii cu moleculele retinei. Lumina albastra nu a avut nici un efect asupra celulelor cand a fost singura, fara moleculele retinei.

”Lumina verde, galbena sau rosie nu declanseaza un astfel de efect. Toxicitatea generata de retina prin lumina albastra este universala, poate ucide orice tip de celula”, spune Karunarathne.

Cercetatorii au descoperit ca o molecula numita ”alpha tocoferol”, care este un derivat al vitaminei E si un antioxidant natural pentru ochi si corp, ar putea opri celulele de la moarte. Cu toate acestea, pe masura ce o persoana imbatraneste, sistemul imunitar devine tot mai slabit si isi pierde capacitatea de a lupta. In prezent, echipa masoara lumina provenita de la televizoare, telefoane si tablete pentru a intelege mai bine modul in care celulele din ochi raspund la expunerea zilnica la lumina albastra.

”Cantitatea de lumina albastra produsa de telefoanele mobile nu este benefica, dar poate fi tolerata. Unii producatori de telefoane adauga filtre de lumina albastra, ceea ce este recomandat”, spune John Payton, profesor asistent la departamentul de chimie si biochimie.

Karunarathne sfatuieste oamenii sa poarte ochelari de soare capabili sa filtreze atat razele ultraviolete, cat si lumina albastra in exterior si sa evite sa foloseasca dispozitive pe intuneric.

”In fiecare an, sunt raportate peste 2 milioane de cazuri de degenerescenta maculara in Statele Unite ale Americii. Prin acest studiu am incercat sa invatam mai multe despre mecanismele orbirii, cautand astfel o metoda de a opri reactiile toxice cauzate de intalnirea dintre lumina albastra si moleculele retinei. In plus, incercam sa gasim solutii pentru a proteja vederea copiilor care cresc intr-o lume a tehnologiei”, concluzioneaza Karunarathne.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Mihaescu Alexandra,Medic specialist
Medic specialist
Varga Mircea,Medic primar
Medic primar
Barar Aurelian,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 12

Articole similare

Lumina albastra provenita de la dispozitivele digitale transforma moleculele vitale din retina ochiului in celule moarte, conform unei noi cercetari facute de chimistii de la Universitatea din Toledo. Procesul prezentat in studiu, publicat in revista ”Scientific Reports”, scoate in evidenta degenerescenta maculara legata de varsta, cauza...
Cum ne gasesc tantarii? Foto: MorgueFile.com Oamenii de stiinta au inteles de ce tantarii sunt atrasi de corpul nostru ca un magnet si au identificat metoda prin care insectele isi gasesc prada umana. Potrivit unui studiu, publicat in revista Current Biology, aceasta metoda presupune trei pasi. Potrivit studiului, tantarii sunt atrasi de...
Biologii de la Universitatea Johns Hopkins au creat tesutul retinei umane de la zero pentru a descoperi cum se formeaza celulele care permit oamenilor sa vada in culori, conform sciencedaily.com. Studiul, publicat in revista ”Science”, pune bazele dezvoltarii unei terapii pentru bolile oculare, cum ar fi degenerarea maculara si incapacitatea de a...
Ecranele deterioreaza in timp vederea copiilor? Ar trebui sa poarte copilul dumneavostra ochelari pentru citit sau pentru calculator? Academia Americana de Oftalmologie ii ajuta pe parinti sa separe realitatea de fictiune. In ziua de astazi copiii petrec din ce in ce mai mult timp conectati la ecrane, drept urmare creste si preocuparea legata de...
Privitul la computer cauzeaza astenopia acomodativa / Foto: Photoxpress.com Este seara. Ati incheiat programul de lucru, dupa multe ore petrecute in fata computerului. Desi dimineata vedeati bine ceasul de la metrou, acum vi se pare ca imaginea lui este incetosata. Cateodata vi se inrosesc ochii si ii simtiti uscati, alteori acuzati dureri de...