Publicat la: 
5/06/2015

Amintirile pierdute în urma amneziei pot fi recuperate activând celulele creierului  cu ajutorul luminii. Este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetători de la MIT. Folosind o tehnologie numită optogenetică, aceștia au reactivat amintiri care nu ar fi putut recuperate altfel.

Studiul a fost publicat zilele trecute în revista Science și răspunde la o întrebare intens dezbătută de specialiștii în neuroștiințe privind natura amneziei, după cum explică Susumu Tonegawa, profesor în departamentul de biologie al MIT, care a supervizat echipa de cercetare. Cei care se ocupă cu studiul creierului dezbat de ani buni dacă amnezia retrogradă –acel tip de amnezie care urmează unei traume fizice, stresului sau unor boli ca demența de tip Alzheimer – este cauzată de leziuni asupra unor anumite celule cerebrale, ceea ce ar însemna că odată pierdută, amintirea nu mai poate fi recuperată – sau dacă, de fapt, este vorba de blocarea accesului la amintirea respectivă, ceea ce ar însemna că ea rămâne depozitată undeva. „Majoritatea cercetătorilor credeau mai degrabă în prima ipoteză, dar cu această lucrare am arătat că probabil greșesc.”, spune Tonegawa, citat de ScienceDaily.

Oamenii de știință dedicați studiului memoriei lansaseră în trecut ipoteza că undeva în rețeaua cerebrală există o populație de neuroni care se activează atunci când se formează o amintire nouă, cauzând schimbări fizice și chimice de durată. Dacă aceste grupuri de neuroni sunt apoi reactivate de un declanșator: o aromă sau un element vizual, de exemplu, este actualizată întreaga amintire. Acești neuroni sunt cunoscuți sub numele de „celule engramă ale memoriei”.

În 2012, grupul lui Tonegawa a folosit optogenetica –un proces prin care sunt adăugate proteine neuronilor pentru a permite activarea acestora cu ajutorul luminii- și a demonstrat pentru prima dată că o asemenea populație de neuroni există într-o zonă a creierului numită hipocamp.

Totuși, până astăzi nimeni nu fusese capabil să arate că aceste grupuri de neuroni trec prin schimbări chimice de durată, într-un proces cunoscut drept consolidarea memoriei. O astfel de schimbare implică întărirea sinapselor - structurile care permit grupurilor de neuroni să își trimită semnale unele altora, ca rezultat al învățării și al experienței.

Pentru a afla dacă aceste modificări chimice au într-adevăr loc, oamenii de știință au identificat mai întâi un grup de celule engramă în hipocamp, care, odată activate cu instrumentele de optogenetică, erau capabile să exprime o amintire. Când au înregistrat activitatea acestui grup particular de celule, au descoperit că sinapsele care le conectau fuseseră întărite. „Am putut demonstra astfel pentru prima dată că aceste celule specifice –un grup mic de celule în hipocamp- au trecut prin potențarea legăturilor sinaptice.” spune Tonegawa.

Cercetătorii au încercat apoi să descopere ce se întâmplă cu amintirile noastre în absența acestui proces de consolidare. Administrând un compus numit anisomicin, care blochează sinteza proteinelor la nivelul neuronilor, imediat ce șoarecii de laborator își formaseră o nouă amintire, au putut evita întărirea sinapselor. O zi mai târziu, au încercat să reactiveze această amintire folosind un declanșator emoțional, dar nu au mai putut găsi nicio urmă a ei. „Deci chiar dacă celulele engrame sunt acolo, fără sinteza proteinelor, amintirea este pierdută.” explică Tonegawa.

Spre surprinderea cercetătorilor însă, când au încercat să reactiveze celulele engramă cu ajutorul optogeneticii, șoarecii de laborator par să își fi recuperat amintirea în întregimea ei.

Studii ulterioare realizate de același grup au demonstrat că amintirile noastre nu sunt depozitate ăn sinapsele întărite mulțumită sintezei proteinelor, ci într-un circuit sau „cale” formată din multiple grupuri de celulele engramă și în conexiunile dintre ele.
Cercetarea recent publicată reprezintă un pas important pentru studiul recuperării memoriei, un subiect despre care se știe momentan prea puțin.

A. N

Categorie Medlife: 
Taguri Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Cand se vorbeste de sanatatea dentara, accentul tinde sa fie pus pe prevenirea cariilor. Dar este foarte important sa se acorde o atentie sporita si gingiilor. Gingiile joaca un rol important si in...