Publicat la: 
21/09/2017

Îmbrățișarea emoțiilor negative te poate face să te simțiți mai bine, în timp ce presiunea de a fi pozitiv mereu te poate face să te simțiți mai rău, sugerează noi cercetări, conform futurity.org.

“Am descoperit că persoanele care acceptă în mod obișnuit emoțiile negative de fapt au mai puține emoții negative, ceea ce duce la o mai bună sănătate psihologică”, spune autorul principal al studiului, Iris Mauss, profesor asociat de psihologie la Universitatea din California, Berkeley.

În acest moment, cercetătorii pot doar să speculeze de ce acceptarea emoțiilor negative duce la dezamorsarea lor.

“Poate dacă ai o atitudine de acceptare față de emoțiile negative, nu le acorzi prea multă atenție, poate, dacă iti judeci în mod constant emoțiile, negativitatea se aduna,” spune Mauss.

Studiul, care apare în Journal of Personality and Social Psychology, a testat legătura dintre acceptarea emoțiilor și sănătatea psihologică la peste 1300 de adulți din zona San Francisco Bay Area și din zona metropolitană Denver, Colorado.

Rezultatele sugerează că persoanele care se împotrivesc în mod obișnuit să-și recunoască cele mai întunecate emoții sau le judeca prea aspru pot să se simtă mai stresate psihologic.

Dimpotrivă, cei care, în general, permit sentimentelor cum ar fi tristețea, dezamăgirea și resentimentele să-și desfășoare cursul, au raportat mai puține simptome de tulburare a dispoziției decât cei care le critică sau le resping, chiar și după o perioada șase luni.

“Se pare că modul în care abordăm reacțiile noastre emoționale negative este foarte important pentru bunăstarea noastră generală“, spune Brett Ford, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto. Oamenii care accepta aceste emotii fara a judeca sau a incerca sa le schimbe fac fata stresului cu mai mult succes.

Trei studii separate au fost efectuate pe diferite grupuri, atât în laborator, cât și online și au fost luate în considerare vârsta, sexul, statutul socio-economic și alte variabile demografice.

“Este mai ușor să ai o atitudine de acceptare dacă ai o viață răsfățată, motiv pentru care am exclus statutul socio-economic și factorii de stres majori de viață care ar putea influenta rezultatele”, spune Mauss.

În continuare, cercetătorii intenționează să analizeze factori precum cultura și educația pentru a înțelege mai bine de ce unii oameni acceptă mai mult emoțiile negative decât altii.

“Întrebându-i pe părinți despre atitudinea lor față de emoțiile copiilor, am putea anticipa ce simt copiii despre emoțiile lor și cum ar putea fi afectata sănătatea lor mintală”, spune Mauss.

Categorie Medlife: 
Taguri Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Cercetarile arata ca gestionarea si tratarea factorilor de risc pentru bolile vasculare nu sunt benefice doar pentru prevenirea bolilor de inima si accidentelor vascular cerebral, dar si pentru forme...
In general, parintii incearca sa pastreze un echilibru intre iubirea pe care le-o ofera copiilor si necesitatea de a le oferi o educatie adecvata. Ruxandra Niculescu, psiholog, explica ce inseamna...