Publicat la: 
7/03/2014

Maladia Alzheimer ar putea fi responsabila pentru aproape tot atatea decese ca bolile cardiovasculare si cancerul in Statele Unite ale Americii, contrar datelor statistice existente, conform unui studiu publicat in revista Neurology, citat de Mediafax.  Maladia Alzheimer, o boala cerebrala incurabila asociata cu inaintarea in varsta, se afla in prezent pe locul al saselea pe lista principalelor cauze de mortalitate in Statele Unite, in timp ce afectiunile cardiovasculare si cancerul se afla pe primele locuri, conform datelor statistice oferite de Centrele federale de control si prevenire a bolilor (CDC), pe baza certificatelor de deces.

"Adeseori, maladia Alzheimer si alte forme de dementa nu figureaza in certificatele de deces si in dosarele medicale. (...) Estimarile oferite de analiza dosarelor medicale arata ca decesele cauzate de Alzheimer depasesc cu mult cifrele oferite de CDC si care se regasesc in certificatele de deces", a explicat Bryan James, de la Centrul medical al Universitatii Rush din Chicago.

Pentru acest studiu, Bryan James a urmarit un grup de 2.566 de persoane, cu varsta de peste 65 de ani, care au efectuat anual un test care stabileste existenta unei forme de dementa.

In urma cercetarilor, s-a stabilit ca, dupa o perioada medie de opt ani, 1.090 dintre participantii la studiu murisera deja, iar 559 de persoane care nu sufereau de dementa la debutul studiului au fost diagnosticate cu Alzheimer.

Perioada medie scursa intre diagnostic si deces era de aproximativ patru ani. Dupa decesul persoanelor respective, autopsia acestora a confirmat maladia Alzheimer drept cauza a mortii pentru 90% dintre acestea.

Astfel, rata mortalitatii era de patru ori mai mare in cazul persoanelor bolnave de Alzheimer, cu varsta cuprinsa intre 75 si 84 de ani, si de aproape trei ori mai mare pentru cele cu varsta de peste 85 de ani.

Peste o treime din numarul total de decese din cadrul acestor grupe de varsta a fost atribuita maladiei Alzheimer.

Potrivit lui Bryan James, aceste cifre se traduc printr-un numar estimat de 503.400 de morti din cauza maladiei Alzheimer in randul populatiei americane cu varsta de peste 75 de ani, in 2010, adica de cinci ori mai mare decat cifra de 83.494 de persoane decedate inregistrate de CDC pe baza certificatelor.

"Stabilirea adevaratului impact al dementei in aceasta tara este importanta pentru a populariza problema si pentru a identifica prioritatile de cercetare, cu scopul de a combate aceasta epidemie", a subliniat cercetatorul american.

Specialitate: 
Comentarii

se moare cu boala Alzheimer dar nu din cauza bolii Alzheimer;boala nu afecteaza organele vitale ca de ex.inima plamanii etc.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Primar
Medic Specialist
Modavu Irina-Florentina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Maladia Alzheimer ar putea fi responsabila pentru aproape tot atatea decese ca bolile cardiovasculare si cancerul in Statele Unite ale Americii, contrar datelor statistice existente, conform unui studiu publicat in revista Neurology, citat de Mediafax.  Maladia Alzheimer, o boala cerebrala incurabila asociata cu inaintarea in varsta, se afla...
Un studiu condus de Karolinska Institutet din Suedia raporteaza pentru prima data efectele pozitive ale unui vaccin activ impotriva bolii Alzheimer. Nou vaccin, CAD106, se poate dovedi un progres in cautarea unui tratament pentru aceasta boala degenerativa grava. Studiul este publicat in revista stiintifica Lancet Neurology. Boala Alzheimer este...
Un studiu efectuat recent de cel mai citat neurolog din Canada, Dr. Patrick McGeer, arata ca, inceput din timp, un tratament de administrare zilnica a Ibuprofenului ar putea amana debutul bolii Alzheimer. Aceasta noua constatare are o importanta deosebita avand in vedere ca prin administrarea unui medicament disponibil pe piata fara prescriptie...
Un studiu recent in domeniul metodelor de diagnostic precoce al bolilor degenerative ale creierului, cercetatorii din Florida au conceput un test de miros, capabil sa confirme diagnosticul bolii Alzheimer. Ingredientul cheie in acest caz este untul de arahide. Echipa, condusa de Jennifer Stamps, absolventa a Universitatii din Florida, a realizat...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele diagnosticate cu Alzheimer au mai putine vase de sange, dar si flux sanguin mai scazut in retina (partea din spate a ochiului). Schimbarile ochilor, influentate de Alzheimer, au fost detectate printr-un test ce utilizeaza o tehnica de scanare numita ”Octa” (tomografie in...