Publicat la: 
12/09/2018

mancare sanatoasa

Ideea ca mancarea sanatoasa costa mai mult decat cea nesanatoasa este o afirmatie pe care o auziti des. Oamenii spun ca ar vrea sa manance mai bine, dar nu-si pot permite. Exista o convingere puternica ca gatitul de la zero costa o avere si atunci nu ai un stimulent pentru schimbarea comportamentului, conform theconversation.com.

In ultimul deceniu s-a inregistrat o crestere a atentiei mass-media asupra dietelor sanatoase, iar povestile legate de costul alimentatiei sanatoase sunt, de asemenea, in crestere, toate influentand perceptia publica. Unele studii care compara pretul pe calorie sugereaza ca alimentele mai putin sanatoase sunt adesea mai ieftine, dar nu spun toata povestea si cum anume se masoara aceste costuri este important.

Luati in considerare exemplul a doua pahare cu desert de ciocolata, unul obisnuit si unul cu mai putina grasime. Folosind masura pret-pe-calorii, desertul cu continut scazut de grasime pare mai scump decat cel obisnuit, deoarece contine mai putine calorii. Dar studiile care compara pretul luand in considerare greutatea alimentelor din acelasi grup de hrana sugereaza ca optiunile sanatoase sunt adesea mai ieftine - de exemplu, 200g de naut si 200g de sunca. Aceasta din urma este o masura mai semnificativa, deoarece majoritatea oamenilor care cumpara alimente se gandesc la cantitatea pe care o cumpara, mai degraba decat la cate calorii primesc in schimbul banilor cheltuiti.

Schimbarea obiceiurilor alimentare

La nivel global, rata obezitatii s-a triplat din 1975. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 1,9 miliarde de adulti sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi.

Generatia mai tanara este afectata in mod special de alimentele cu continut crescut de calorii si continu nutritiv redus. Niveluri ridicate de zahar, grasimi si sare au contribuit la cresterea riscului de diabet zaharat de tip 2 si boli de inima la copii, ca sa nu mai vorbim de extractii dentare. Poate mai ingrijorator, obiceiurile formate in copilarie par sa ramana pentru toata viata. Este o tragedie, deoarece aceste probleme pot fi evitate. Este posibil sa mananci sanatos si sa dai mult mai putin  decat pretul unui cheeseburger. Cea mai importanta problema nu este costul, ci cunostintele, abilitatile si timpul.

Ne gandim la alimente sanatoase ca fiind scumpe, din cauza pretului la carne, peste si lapte, cresterea "super-alimentelor" si cresterea costului produselor ecologice. Cu toate acestea, hrana nutritiva nu trebuie sa coste mult. Produsele din seminte de Chia sunt un lux; alimentatia de baza - morcovi, linte, cartofi - este ieftina.

Timp pentru gatit?

Saracia este epuizanta, iar acest lucru conduce, in parte, la alegerea alimentelor. Adesea, ultimul lucru pe care oamenii doresc sa-l faca la sfarsitul unei zile lungi este sa gateasca.

Persoanele cu venituri mici au mai multe riscuri de a cumpara alimente cu continut caloric in loc de fructe sau legume. Dar, in timp ce un cheeseburger te poate satura mai mult decat un mar, junk food-ul este daunator pentru sanatate.

Este posibil sa gatesti o umplutura, o masa sanatoasa in timp foarte scurt, asa cum a aratat in mod repetat scriitorul britanic al alimentelor, Jack Monroe. De exemplu, reteta ei pentru o dovlecei de dovleac, rosii si branza costa 33p si dureaza opt minute pentru a gati. Este mai sanatos si mai ieftin decat o masina.

Promovarea unei alimentatii sanatoase intr-o societate saraca in timp si bani este dificila. Ceea ce mancam este esential pentru identitatea noastra, iar strategiile de abordare a dietei trebuie sa recunoasca acest lucru daca vrem sa functioneze.

Cum poti manca mai sanatos cu un buget redus?

  • Carnea si pestele se numara printre cele mai scumpe produse dintr-o lista de cumparaturi, in timp ce proteina vegetala costa mai putin. Fasolea, mazarea si lintea sunt hranitoare, foarte ieftine si functioneaza bine in locul carnii.
  • Nu va lasati pacaliti de scumpele "super-alimente"; nu exista o definitie convenita pentru acest termen si multe beneficii pentru sanatate raman nedovedite. Pur si simplu cresterea volumului si a varietatii de fructe si legume din dieta va reduce riscul de imbolnavire si nu trebuie sa fie costisitoare.
  • Fructele si legumele congelate, conservate si uscate sunt adesea mai ieftine decat proaspete, dar isi pastreaza nutrientii. De asemenea, acestea se pastreaza pentru mai mult timp, ceea ce inseamna mai putine deseuri alimentare.
  • Evitati sa cumparati alimente alimente procesate; de multe ori puteti face mancaruri similare rapid si usor pentru mult mai putin. Daca gatesti in casa sosul de paste vei economisi si, ca bonus, vei sti exact ce se afla in el.

Dieta este fundamentala pentru sanatate si bunastare, iar costul alimentelor nu trebuie sa impiedice oamenii sa manance bine. Mancarea junk poate fi ieftina si gustoasa, dar ideea ca alimentele sanatoase sunt scumpe este doar fictiune.

Sursa: theconversation.com

Adaugă comentariu nou