Publicat la: 
16/07/2014

Mancarurile gatite in tigaie sau la wok dupa metoda sote sunt mai sanatoase

Exista putine studii serioase privind efectele asupra sanatatii ale mancarurilor gatite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucatarie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mancare este sanatoasa in functie de tehnica folosita pentru prepararea ei, informeaza marti ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor consta in pregatirea lor la tigaie sau wok sub forma de sote. Soteul este o metoda de preparare a alimentelor cu o cantitate mica de grasime si care utilizeaza o sursa mare de caldura. "Sauter" inseamna a sari in franceza si indica principalul proces in aceasta metoda de preparare: mentinerea in miscare a ingredientelor, similara procesului "stir fry".

In ce priveste mancarurile gatite la tigaie este fundamentala folosirea unei cantitati suficiente de ulei (daca se poate de masline este si mai bine) care creeaza un strat protector pentru a pastra proprietatile alimentelor.

Ceea ce trebuie evitat este insa folosirea in exces a gratarului pentru ca in doze mari, cand focul intra in contact direct cu grasimile din alimente (mai ales daca este vorba de carne sau de peste), se degaja o substanta denumita benzopiren (hidrocarbura policiclica aromatica) care este legata de aparitia cancerului.

Nu se recomanda consumul de alimente pregatite la gratar, fie pe aragaz fie in aer liber (barbecue), mai mult de o data pe saptamana, noteaza publicatia.

A.C.

Specialitate: 

Articole similare

Alimentatia influenteaza sanatatea danturii / Foto: Photoxpress.com O dantura sanatoasa nu este numai rezultatul unei bune igiene orale sau a controalelor regulate la medicul stomatolog, ci si a alimentelor pe care le consumam. Mancarea interactioneaza cu microbii si bacteriile din cavitatea bucala, ceea ce conduce la formarea placii...
Alimentatia, alaturi de activitatea fizica constanta, joaca un rol important si influenteaza decisiv sanatatea. Desi uneori tentatiile culinare sunt puternice, este important sa stiti cum puteti recupera substantele nutritive de care organismul dumneavoastra are nevoie. Care sunt cele 5 alimente pe care ar trebui sa le consumati in fiecare zi?...
Conserve de ton Nicio camara nu este completa fara cateva cutii sau pungi de ton. Tonul ne ajuta sa adaugam grasimi omega-3 si proteine la o varietate de mancaruri, inclusiv salate, musaca, omlete sau sosuri vegetale. Sosuri pentru paste. Atunci cand dorim sa pregatim o masa rapida este mult mai usor daca avem la indemana sosul de rosii. Legumele...
Construirea unui abdomen ferm si sculptarea musculaturii incepe cu mult timp inainte sa mergeti la sala de fitness. Cresterea masei musculare necesita o formula bazata pe un consum ridicat de lichide si pe o alimentatie adecvata. Formula corecta va impulsiona sesiunea de antrenament, va reface tesuturile musculare si va ajuta la sculptarea...
Articulatiile noastre sunt construite sa reziste la forte incredibile. In fiecare articulatie se afla o capsula cu lichid sinovial, care protejeaza cartilajul. O dieta nepotrivita, varsta si genetica pot cauza ruperii cartilajului, provocand o reactie inflamatorie. Din fericire, exista anumite alimente care pot consolida sanatatea articulatiilor...