Publicat la: 
16/07/2014

Mancarurile gatite in tigaie sau la wok dupa metoda sote sunt mai sanatoase

Exista putine studii serioase privind efectele asupra sanatatii ale mancarurilor gatite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucatarie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mancare este sanatoasa in functie de tehnica folosita pentru prepararea ei, informeaza marti ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor consta in pregatirea lor la tigaie sau wok sub forma de sote. Soteul este o metoda de preparare a alimentelor cu o cantitate mica de grasime si care utilizeaza o sursa mare de caldura. "Sauter" inseamna a sari in franceza si indica principalul proces in aceasta metoda de preparare: mentinerea in miscare a ingredientelor, similara procesului "stir fry".

In ce priveste mancarurile gatite la tigaie este fundamentala folosirea unei cantitati suficiente de ulei (daca se poate de masline este si mai bine) care creeaza un strat protector pentru a pastra proprietatile alimentelor.

Ceea ce trebuie evitat este insa folosirea in exces a gratarului pentru ca in doze mari, cand focul intra in contact direct cu grasimile din alimente (mai ales daca este vorba de carne sau de peste), se degaja o substanta denumita benzopiren (hidrocarbura policiclica aromatica) care este legata de aparitia cancerului.

Nu se recomanda consumul de alimente pregatite la gratar, fie pe aragaz fie in aer liber (barbecue), mai mult de o data pe saptamana, noteaza publicatia.

A.C.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Articole similare

Alimentele bogate in fibre vegetale previn constipatia / Foto: Photoxpress.com Constipatia nu este o problema de neglijat. Netratata, aceasta poate cauza probleme mult mai grave: apendicita, reumatism, artrita, hipertensiune, cataracta si cancer. O solutie de a asigura organismului o digestie eficienta este alimentatia. Comenteaza acest...
Va este foame? Ar trebui sa mancati. Dar exista si posibilitatea ca alimentele pe care la alegeti sa va provoace si mai multa foame decat va era inainte de masa. "Foamea este rezultatul multor interactiuni complexe care au loc in stomac, intestine, creier, pancreas si sange", spun specialistii. Problema este ca acesta este un circuit care poate...
Sandvis cu somon/ Foto: Wikimedia Commons Exista anumite feluri de mancare ce va stimuleaza starea de spirit si va ajuta sa ardeti grasimi fara sa stiti de ce. Intra in articol pentru a citi cele patru feluri de mancare ideale atat pentru minte, cat si pentru corp. 1. Sandvis cu somon si spanac Somonul este o sursa excelenta de acizi grasi...
Alune de caju, o sursa excelenta de zinc/ Foto: MorgueFile.com Evenimentele stresante cauzeaza cresterea nivelului de cortizol. Cortizolul provoaca poftele alimentare, iar la femei acestea tind sa se concentreze pe carbohidrati, in special pe alimentele dulci, potrivit cercetatorilor de la Universitatea California. Cu cat mancam mai mult, cu...
Cercetarile neurologice si de nutritie arata ca persoanele care consuma alimente procesate si-au crescut nivelul de depresie, anxietate, hiperactivitate si o varietate de alte probleme mentale si emotionale. O modalitate de a combate efectele negative ale unui regim alimentar procesat este sa incepeti, cat mai rapid, o dieta cu alimente...