Publicat la: 
16/07/2014

Mancarurile gatite in tigaie sau la wok dupa metoda sote sunt mai sanatoase

Exista putine studii serioase privind efectele asupra sanatatii ale mancarurilor gatite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucatarie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mancare este sanatoasa in functie de tehnica folosita pentru prepararea ei, informeaza marti ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor consta in pregatirea lor la tigaie sau wok sub forma de sote. Soteul este o metoda de preparare a alimentelor cu o cantitate mica de grasime si care utilizeaza o sursa mare de caldura. "Sauter" inseamna a sari in franceza si indica principalul proces in aceasta metoda de preparare: mentinerea in miscare a ingredientelor, similara procesului "stir fry".

In ce priveste mancarurile gatite la tigaie este fundamentala folosirea unei cantitati suficiente de ulei (daca se poate de masline este si mai bine) care creeaza un strat protector pentru a pastra proprietatile alimentelor.

Ceea ce trebuie evitat este insa folosirea in exces a gratarului pentru ca in doze mari, cand focul intra in contact direct cu grasimile din alimente (mai ales daca este vorba de carne sau de peste), se degaja o substanta denumita benzopiren (hidrocarbura policiclica aromatica) care este legata de aparitia cancerului.

Nu se recomanda consumul de alimente pregatite la gratar, fie pe aragaz fie in aer liber (barbecue), mai mult de o data pe saptamana, noteaza publicatia.

A.C.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Dieta si parul sanatos/ Foto: MorgueFile.com Atunci cand vine vorba de sanatatea parului, nu conteaza doar produsele pe care le folositi, ci si ingrijirea generala a organismului. "La fel ca...
Alimentatia influenteaza sanatatea danturii / Foto: Photoxpress.com O dantura sanatoasa nu este numai rezultatul unei bune igiene orale sau a controalelor regulate la medicul stomatolog, ci si a...