Publicat la: 
12/01/2012

Evaluarea completa a infertilitatii de cauza masculina la Medlife- cel mai complex departament de andrologie din Romania

 

 

Începând cu 1 decembrie laboratorul de andrologie din cadrul serviciului nostru, va investiga complet infertilitatea de cauza masculină ce reprezintă cca 35% din cauzele de infertilitate. Infertilitatea de cauza masculină se testează în mai multe etape ce evoluează de la simplu la complex.

 

Etapa I- este reprezentată de spermograma şi spermocultură, avantajul efectuarii în laboratorul nostru fiind efectuarea manuală a acestora cu interpretarea morfologiei folosind lame precolorate astfel acurateţea interpretării fiind mai mare, criteriile de interpretare fiind OMS 2010.

 

Etapa II este reprezentata de efectuarea anticorpilor antispermatici.

 Anticorpii antispermatici. Prezenţa anticorpilor antispermatici ce reacţionează cu antigenele de pe spermatozoizi este considerată tipică şi specifică pentru infertilitatea de cauză imunologică. Acesti anticorpi se gasesc la aproximativ 8% din barbaţii infertili. Anticorpii antispermatici aparţin unor clase imunologice diferite, însă doar cei de clasa IgG si IgA au relevanţă clinică. Anticorpii antispermatici de clasa IgG au efecte citotoxice si sunt detectati în ser sau la nivelul spermatozoizilor cu ajutorul testului SpermMar pentru IgG.Anticorpii antispermatici de clasa IgA au în principal proprietati de aglutinare, rar apar în absenta anticorpilor de clasa IgG, dar semnificaţia lor pentru infertilitatea masculină este mai mare. Pacienţii care prezintă combinat anticorpii antispermatici de clasa IgA şi anticorpii antispermatici de clasa IgG, sau care prezintă doar anticorpii antispermatici de clasa IgA, au şanse foarte mici de obţinere a sarcinii pe cale naturală. Pentru o mai bună studiere a existentei anticorpilor antispermatici, se folosesc două teste: MAR test si immunobead(IBT).

MAR testul este un test diagnostic pentru infertilitatea masculină de cauză imunologică. În aceasta situaţie cuplul respectiv trebuie să apeleze la fertilizarea in vitro cu injecţie intracitoplasmatica spermatică (ICSI). Chiar dacă spemograma arată normospermie, în cazurile cu MAR test pozitiv este necesara fertilizarea in vitro. În cazurile cu anticorpi antispermatici pozitivi din spermă, inseminarea nu este de ajutor.

Testul Mar direct se efectuează pentru detectarea anticorpilor prezenţi pe spermatozoizi. Se efectuează pe spermatozoizi din probe proaspete sau pe spermatozoizii obţinuţi în urma prelucrării probelor. Suspensia cu spermatozoizi este amestecată cu o suspensie cu particule de latex acoperite cu anticorpi monoclonali anti – IgA uman sau cu anticorpi monoclonali anti – IgG uman.

Testul Mar indirect se efectuează pentru detectarea anticorpilor de clasa IgG prezenţi pe spermatozoizi. Se efectuează pe spermatozoizii obţinuţi în urma prelucrării probelor. Suspensia cu spermatozoizii obţinuţi prin  prelucrarea este incubată cu serurile de control şi apoi amestecată cu o suspensie cu particule de latex acoperite cu anticorpi monoclonali anti – IgG uman.

 

Etapa III este reprezentată de teste mai complicate de tip immunobead (ultimul introdus la noi în departament) şi halosperm

TESTUL IMMUNOBEAD

Laboratorul de andrologie din cadrul MMF îşi lărgeşte activitatea de studiere a infertilităţii masculine cu înca un test de diagnostic şi anume testul immunobead (IBT).

.

MAR testul prezintă avantajul de a fi rapid, fiabil, fiind un test de screening excelent,  în timp ce al doilea test (IBT) este un test ce poate confirma sau nu rezultatele pozitive obţinute din testul MAR, acesta din urma fiind un test de diagnostic. La primul test se foloseşte sperma proaspătă pe când la cel de  al doilea procedeu se foloseşte o spermă care este prelucrată în mai multe etape.

Halosperm - Alegerea tehnicii de reproducere asistata in functie de fragmentarea ADN-ului spermatic(SDF)

Evaluarea fragmentarii ADN-ului spermatic este o metodă simplă, rapidă şi eficientă care analizează prezenţa sau absenţa unui halou la nivelul capului spermatic.  Proba se tratează cu Halosperm Kit şi are la bază un proces de dispersie, de condensare a cromatinei spermatice cu dispariţia ei în cazul unui spermatozoid afectat. Prezenţa haloului traduce viabilitatea spermatozoidului. În concluzie, testul este o evaluare cantitativă exprimată procentual a calităţii probei, care ne indică conduita în tehnica de reproducere asistată. Dacă SDF este sub 30%, se poate practica inseminare artificială, când însă nivelul este peste 30% atunci şansele de reusită vor fi prin fertilizare in vitro sau ICSI, evitându-se o inseminare inutilă. Superioritatea acestei metode se manifestă intocmai prin corecta selectare a tehnicii de reproducere asistată, fără încercari eşuate care întârzie scopul final. Cele mai bune rezultate au fost obţinute prin ICSI datorită procesului de selecţie a celor mai viabili spermatozoizi şi de excludere a materialului de proastă calitate. Creşterea  SDF se asociază cu doua situaţii:

1.      Varicocelul, cand tratarea chirurgicală(varicocelectomie)  reduce semnificativ nivelul spermatozoizilor fără halou, iar post interventie se vor preleva mai multe probe şi se vor selecta calitativ spermatozoizii care vor fi utilizaţi;

2.      Infecţia cu Chlamydia trachomatis şi Mycoplasma, ambele degradând viabilitatea spermatozoizilor şi  a cărui soluţie este tratamentul antibiotic.

Astfel, măsurarea SDF evalueaza eficienţa tratamentului.  Datorită asocierii frecvente a sarcinilor pierdute cu niveluri crescute de SDF, acesta din urmă a fost considerat factor etiologic. Alte situaţii în care se observă creşterea SDF pot fi: fumatul, febra, expunerea la toxice  sau abstinenţa de lungă durată. Mai există un avantaj al acestei metode, şi anume, utilizarea lui în cazuri de oligozoospermie.

 

Etapa IV-testarea genetică

În situatiile complexe de tip azoospermie, criptozoospermie sau oligoteratozoospermie severă în colaborare cu colegii  geneticieni putem efectua cariotipul, putem depista microdeleţiile de pe cromozomul Y,  sau prezenţa alelelor mutante pentru fibroza chistica. Testul FISH din sperma îl efectuăm în situaţiile de eşec la ICSI.

 

Etapa V – intervenţiile chirurgicale

În situaţiile de azoospermie obstructivă efectuăm puncţii testiculare si apoi ICSI, în cazul azoospermiilor nonobstructive interventia chirurgicala de tip extracţie testiculară chirurgicală este indicată.

 

Etapa VI –donarea de spermă

Situaţiile care nu-şi găsesc rezolvarea prin metodele de mai sus pot apela la banca de sperma, clinica noastră având contracte semnate cu doua instituţii mari din Europa: Cryos din Danemarca şi Institutul de Reproducere din Hamburg care ne ajută în creearea propriei bănci.