Publicat la: 
1/04/2012

Alimentatia naturala este cea mai buna optiune de alimentatie a sugarului.Atat Academia Americana de Pediatrie cat si OMS,recomanda alimentatia naturala cel putin 6 luni de zile,cu prelungirea acesteia pana la varsta de 2 ani. Printre beneficiile alaptarii trebuie mentionate :

-pentru copil:avantajele nutritionale si cognitive,protejarea impotriva infectiilor,alergiilor,obezitatii,a bolii Crohn si a diabetului.

-pentru mama:vindecarea mai rapida a uterului,protejarea impotriva osteoporozei,obezitatii,a cancerului mamar si a cancerului ovaria.

Producerea laptelui se face la primipare,intr-un interval cuprins intre 72 ore si 96 de ore,la multi pare acest interval fiind mult redus.In primele 5 zile laptele se numeste colostru,are valoare calorica mare,este bocat in proteine,anticorpi,limfocite si macrofage.Intre zilele 6-10laptele este denumit lapte de tranzitie.Dupa ziua a zecea este denumit lapte matur  si are urmatoarele proprietati:

-contine o cantitate crescuta de lactoza,fiind o buna sursa de energie compatibila cu enzimele sugarului

-contine o cantitate importanta de vitamina E,un antioxidant important in prevenirea anemiei

-rata calciu/fosfor este de 2/1,prevenind deficitul de calciu

-protejeaza impotriva diareei bacteriene a sugarului

-transferul anticorpilor de la mama la fat

-contine colesterol si taurina,necesare in dezvoltarea creierului

-este o sursa naturala de acizi grasi omega 3 si omega 6.Acesti acizi si derivatii lor cu lanturi lungi polisaturati(acidul arahidonic si acidul decosahexanoic) ajuta la dezvoltarea cognitiva si vizuala a sugarului.

Sugarul trebuie tinut cate 10-20 de minute la amandoi sanii si trebuie sa aibe 8-12 mese pe zi.

Contraindicatiile alimentatiei naturale sunt unele limitate in timp si altele permanente.

Contraindicatiile alimentatiei naturale,limitate in timp din cauza mamaei sunt urmatoarele:

-mastitele si abcesele mamare

-fisurile mamare sau mamelonare

-tratamentul matern cu antibiotice in special cu sulfamide,cloramfenicol,tetraciclina.

Contraindicatiile permanente ale alimentatiei naturale,din cauza mamei sunt urmatoarele:

-bolile grave:hepatita,SIDA,tuberculoza,cancer,tratamente cu citostatice,insuficienta cardiaca,insuficienta renala si hepatica

-bolile neurologice:epilepsia,tratamentul cu anticonvulsivante,scleroza in placi

-boli psihice grave,psihoza de lactatie

-diabetul zaharat,tireotoxicoza,malnutritia,sau daca mama este insarcinata si fatul are mai mult de 5 luni.

Contraindicatiile permanente ale alimentatiei naturale din cauza sugarului sunt urmatoarele:

-bolile metabolice congenitale:galactozemia,intoleranta ereditara sau primara la lactoza,fenilcetonuria

-malformatiile congenitale:buza de iepure,gura de lup.

In timpul alaptarii pot sa apara unele incidente,dar acestea nu impun oprirea alimentatiei naturale.Aceste sunt reprezentate de:

-regurgitatiile:eliminarea dupa supt a unei mici cantitati de lapte

-varsaturile:cantitatea de lapte eliminata este mai mare

-colicile abdominale:dupa supt sugarul devine agitatat,plange,isi freaca picioarele.Se pot face 1-2 intreruperi in timpul alaptarii pentru eliminarea aerului ingerat de sugar

-diareea postprandiala:scaunele apar imediat dupa supt,sunt uneori insotite de colici.

Cu toate ca exista aceste incidente si contraindicatiile enumerate,alimentarea naturala ramane prima optiune alimentara a sugarului.Pentru acest motiv sintetizez avantajele alimentatiei naturale:

-asigurararea unei ratii alimentare  echilibrate in  principii nutritive necesare cresterii somatice si cerebrale

-protectia antiinflamatoare si antialergice prin imunoglobuline(Ig A),lactoferina,enzimele active,factori antibacterieni si antivirali,factori celulari antiinfectiosi

-actiune contraceptiva(amenoreea de lactatie)ce permite spatierea nasterilor la un interval optim de 2 ani

-actuine anticanceroasa

-rol protector fata de enterocolita necrozanta

-transferul pasiv al imunitatii

-asigura profilexia pentru malnutritie,tetanie,infectii,obezitate

-flora intestinala a sugarului alimentat natural contine bacilul bifidus,care produce acid lactic si acid acetic,care scad ph-ul scaunelor si creste rezistenta fata de infectiile cu Escherichia Coli si Shigela

-prezenta factoriilor modulatori ai cresterii:factorul de crestere al nervilor si factorul de crestere epidermal

-laptele matern este usor disponibil si gratuit

-consolidarea legaturii afective intre mama si copil.