Publicat la: 
12/12/2012

Intoleranta la proteinele din laptele de vaca,este caracterizata printr-o reactie de hipersensibilizare de tip imuno-alergic, a organismului la proteinele laptelui de vaca.Nu este acelasi lucru ca intoleranta la lactoza,care reprezinta incapacitatea organismului de a digera lactoza.Deoarece sugarul prezinta o imaturitate fiziologica a sistemului de aparare la nivelul tubului digestiv,acesta considera proteinele din laptele de vaca substante straine,periculoase si lupta impotriva lor.Aproximativ 2-3 % dintre sugari prezinta intoleranta la proteinele din laptele de vaca.

Proteinele din laptele de vaca sunt reprezentate de betalacto-

globulina ( care este cea mai alergena ),alfalactoglobulina si cazeina.Aceste proteine ajung in mucoasa intestinala fara a fi descompuse si declanseaza o serie de reactii in lant.

Sugarul devine alergic dupa nastere, prin urmatorii factori:

factorii genetici (predispozanti ),factorii de mediu ( alergenii alimentari,fumatul pasiv,contactul apropiat cu animalele de companie,praful de casa,acarieni ).Intoleranta la proteinele laptelui de vaca,apare in primele 3 luni de viata,cel mai frecvent din prima luna la cei care provin din familii cu antecedente alergice.

Simptomatologia

-eruptii cutanate de tipul eczemelor,dermatita atopica,edem al fetei,buzelor,ochilor si pleoapelor,rar poate sa apara soc anafilactic

-manifestari respiratorii:rinoree ( secretii nazale apoase ),tuse spastica,seaca

-manifestari digestive:scaune diareice,numeroase,cu mucus si striuri sanguinolente;alteori scaune pastoase,lucioase,colici abdominale,meteorism abdominal ( marirea de volum a abdomenului ),varsaturi alimentare

-in cazurile severe curba ponderala este stationara sau chiar descendenta

-sindrom anemic cu facies palid,incercanat,apatie,lipsa poftei de mancare,ceea ce duce la aparitia edemelor hipoproteice si aceste cazuri necesita internarea in spital.

Examenele paraclinice care se pot face sunt:

-hemoleucograma poate arata anemie,crestera eozinofilelor

-cresterea imunoglobulinelor E totale

-cresterea imunoglobulinelor E specifice la laptele de vaca

-pentru un diagnostic de certitudine se poate face endoscopia digestiva superioara si inferioara,dar este destu de greu de efectuat la sugari

-teste alergice:skin prik test ( testul prin intepare ) sau scrath test (prin zgarietura ) sau testele intradermice,dar sunt putin utilizate la sugari

-cea mai utila proba este proba terapeutica,care consta in excluderea laptelui de vaca din alimentatia mamei care alapteaza ceea  ce duce la disparitia simptomelor la sugar;sau administrarea de formule speciale de lapte praf hipoalergene HA care contin hidrolizate partiale sau totale de proteine.

Tratament

-pentru sugarii alaptati,mama trebuie sa excluda din alimentatia sa laptele de vaca si preparatele din acesta

-pentru sugarii alimentati artificial,se administreaza formulele hipoalergenice HA cu hidrolizate proteice partiala sau totale,preferandu-se cele hidrolizate total

-nu se recomanda administrarea laptelui de capra,oaie,orez sau migdale

-se recomanda precautie in administrarea proteinelor din soia

-dieta se va mentine pana la varsta de 1 an.La diversificare se va tine cont la administrarea oului ( albusului ),sucului de citrice,peste acestea fiind potential alergene.

Prognostic

-prognosticul este bun,simptomatologia se remite sub tratament dietetic,toleranta digestiva se stabilizeaza o data cu cresterea in varsta,alergia fiind tranzitorie

-de obicei copiii isi revin la varsta de 1-4 ani

-la varsta de 3 ani 80% din copii au simptomatologia remisa,dar pot prezenta toata viata alergie la anumite alimente (nuci,alune,peste )

-pentru ca prognosticul sa fie favorabil,este indicata diagnosticarea precoce a bolii.In cadrul diagnosticarii precoce ,este bine sa se lucreze intr-o echipa formata din:pediatru,alergolog si gastroenterolog.

Profilaxia

-identificarea sugarului cu risc din familii cu alergii,astm bronsic

-dozarea imunoglobulinelor E ( la sugarii proveniti din familii cu alergii ),din cordonul ombilical,ceea ce permite instituirea precoce a tratamentului dietetic.Daca un parinte prezinta manifestari alergice,riscul sugarului ca sa fie afectat este de 25-30%.Daca ambii parinti sunt alergici,riscul sugarului sa fie afectat este de 40-60%

-alimentatia exclusiva la san pana la varsta de 4-6 luni de viata,cu dieta materna fara lapte de vaca,peste,alune,nuci oua

-introducerea tardiva a alimentelor solide,peste 6 luni.

Societatea Europeana de Gastroenterologie si  Nutritie face urmatoarele recomandari:

-alaptarea sugarilor pana la varsta de 6 luni,cu excluderea din alimentatia mamei a laptelui de vaca

-introducerea formulelor hipoalergenice la copiii diagnosticati cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca,recomandandu-se formulele complet hidrolizate

-evitarea laptelui de capra,oaie,deoarece exista o similitudine ridicata cu laptele de vaca