Artro-CT și Artro-RMN

artroct si artrormn

Artrografiile CT și RM reprezintă evoluții ale artrografiilor clasice. Prin combinarea artrografiei clasice (injectarea de substanță de contrast intra-articular) cu modalitățile imagistice moderne de evaluare tridimensională (CT și IRM) au rezultate două instrumente extrem de puternice în stabilirea unui diagnostic corect într-o multitudine de patologii ale structurilor articulare.

Artro-CT-ul presupune injectarea intra-articulara a unei substanțe de contrast pe bază de iod sub control fluoroscopic sau ecografic. Se urmărește injectarea unei cantități suficient de mari de substanță de contrast, pentru a destinde capsula articulara și a evidenția cât mai multe detalii. Reacțiile adverse alergice sunt mult reduse în comparație cu injectarea de substanță de contrast intra-venos, dar poate fi ușor dureroasă imediat după efectuare, prin distensia capsulei articulare.

Artro-RM-ul presupune injectarea de contrast cu Gd (gadolinium) sub control fluoroscopic (când se injectează concomitent și contrast iodat) sau ecografic.

În ambele cazuri, la injectare se poate folosi și o mică doză de anestezic local, cu rol diagnostic - persistența simptomatologiei algice indică o altă cauză decât articulația, o durere iradiată din altă sursă.

Ambele metode pot fi folosite într-o mare varietate de patologii articulare, punând în evidență leziunii de cartilaj articular în condromalacii, leziunile Bankart în luxațiile și instabilitățile de umăr, leziunile de labrum glenoidal și de coafă a rotatorilor în patologia umărului, leziunile de labrum acetabular în conflictul femuro-acetabular la șold (FAI), leziunile de fibro-cartilaj triangular (TFCC) la pumn etc.

Calitatea informațiilor este net superioară investigațiilor native (fără contrast) în cazuri selecționate (de ex. o coxartroză evidențiată radiologic, cu indicație de protezare  a șoldului, nu justifică niciuna din cele două investigații discutate).

Indicația de artro-CT/RM trebuie făcută în funcție de potențialul de iradiere (al CT-ului), de timpul de examinare (5 minute la CT, 30 minute la RM) și de eventualele implanturi metalice feromagnetice ale pacientului ce contraindică examinarea IRM. Astfel, un pacient tânăr cu patologie de umăr sau șold va fi trimis la IRM (din cauza iradierii suplimentare la CT a toracelui/pelvisului). Un pacient vârstnic cu aceeași patologie va merge la CT (dacă este incapabil să mențină poziția impusă de examinarea IRM, artefactele de mișcare făcând imposibilă interpretarea imaginilor).

Ambele servicii sunt disponibile în cadrul Medlife București, în colaborare cu Dr. Camelia MIHĂESCU, medic specialist imagistică medicală, care a și contribuit la redactarea acestui material. Examinarea CT se realizează în Spitalul de Ortopedie și Chirurgie Plastică Medlife, examinarea RM se poate realiza în Hyperclinica Băneasa sau în Life Memorial Hospital. Pentru detalii și programări contactați Call Center 021 9646.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării