Publicat la: 
11/10/2012

Apendicita acuta este afectiunea in care apare o inflamatie a apendicelui. Fara tratament chirurgical ,apendicul  inflamat se poate rupe si infectia se extinde prin sange sau in cavitatea abdominala-rezulta peritonita.Odata pornit procesul inflamator acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind doar chirurgical. Cu cat se intervine chirurgical mai rapid, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor realizabila cu complicatii cat mai reduse ca frecventa si gravitate.Cauza acestei afectiuni poate fi, in multe dintre cazuri, obstructia lumenului, a cavitatii organului, fie datorita unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp strain (sambure, samanta).

Manifestari clinice – dureri abdominale in partea dreapta,abdomen inferior, care apar initial in capul pieptului , greata, varsaturi, lipsa pofta de mancare, constipatie, diaree, subfebrilitate. Apendicetomia este interventia chirurgicala de urgenta prin care se scoate apendicul inflamat in apendicita acuta.

Pregatirea pentru operatia de apendicita acuta

Dupa ce diagnosticul de apendicita acuta a fost pus (consult medic specialist chirurg, ecografie abdominala, analize de sange-hemoleucograma) si a fost exclus orice alt diagnostic diferential (patologie genitala-femei, colica renala, intindere musculara, limfadenita mezenterica), medicul chirurg explica pacientului interventia chirurgicala in detaliu, explica riscurile operatorii si perioada de recuperare dupa interventie.

Anestezia: Apendicetomia se realizeaza sub anestezie rahidiana sau generala.

Interventia chirurgicala in apendicita acuta

Apendicectomia se poate face prin abord laparoscopic( de preferat datorita multiplelor avantaje) sau clasic.

Apendicectomia prin abord laparoscopic

Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala), chirurgul incepe operatia prin realizarea a trei  miniincizii la nivelul abdomenului, se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in caviatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina). Se evidentiaza apendicul inflamat, se taie si se introduce intr-o punga sterila dupa care se extrage din cavitatea abdominala. In continuare chirurgul inspecteaza zona in care a fost apendicul pentru a se asigura ca nu exista complicatii, se intrerupe gazul care a creat pneumoperitoneul, se scot instrumentele, iar miniinciziile sunt suturate, de obicei cu fire resorbabile.

Apendicectomia prin abord clasic

Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie rahidiana), chirurgul incepe operatia prin realizarea  unei incizii la nivelul abdomenului,in partea dreapta, de cativa cm, dupa care se patrunde in vaitatea abdominala. Se evidentiaza apendicul inflamat, se taie si se extrage din cavitatea abdominala. In continuare chirurgul inspecteaza zona in care a fost apendicul pentru a se asigura ca nu exista complicatii, iar incizia este  suturata , de obicei cu fire resorbabile, pentru un rezultat estetic mai bun.

Recuperarea dupa apendicectomie

In faza imediat postoperatorie pacientul este monitorizat, in primele ore de la operatie dieta este lichidiana (ceai, apa plata) dupa care se reia dieta normala. Pacientul trebuie mobilizat precoce, la cateva ore dupa interventie.Tranzitul intestinal se reia in generala la 12-24 ore postoperator. Externarea se face la 24 ore de la operatie. Incizia chirurgicala  necesita minima ingrijire, firele de sutura (daca sunt din material neabsorbabil) sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material absorbabil nu necesita extragere. Pentru orice exteriorizare de lichid seros sau purulentde la nivelul plagii, orice inflamatie (zona rosie) la nivelul inciziei trebuie informat medicul chirurg.