Publicat la: 
11/10/2012
Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii reprezinta dilatatia varicoasa a plexurilor venoase din submucoasa anorectala,individualizate in doua portiuni, superioara sau interna si inferioara sau externa. Din acest punct de vedere hemoroizii se impart in:
- hemoroizi interni, dezvoltati din plexul rectal superior
- hemoroizi externi, dezvoltati din plexul rectal inferior
Boala apare mai frecvent intre 30 si 60 de ani fiind determinata de staza sau hipertensiunea venoasa pelviana, combinata cu modificarile peretilor venosi din plexurile rectale( boli de colagen care in afara de hemoroizi pot da si varice hidrostatice,hernii ,picior plat etc).
Cine are risc sa faca hemoroizi?
Persoanele predispuse la boala hemoroidala  :factorii ereditari prezenti( istoric de boala hemoroidala in familie) ,constipatie, diareea, sedentarismul, limitarea activitatii fizice, consumul de alcool si alimente picante, unele boli (hepatita,ciroza hepatica, hipertensiunea arteriala), sarcina .
Diagnostic diferential( boli care se pot confunda cu hemoroizii):
-papila anala hipertrofica
-prolaps rectal
-polipi fibroepiteliali anali,formatiuni tumorale rectale
-dermatite perianale,fisuri anale
Semne clinice:
rectoragiile ( aparute in timpul sau dupa scaun) , pruritul anal( mancarime in zona anala), jena la defecatie, secretiile  sero-muco-purulente, prolaps si durerea.
Cum se diagnosticheaza boala hemoroidala?
Atunci cand tabloul clinic seamana cu cel descris mai sus ,trebuie sa faceti o programare la medicul specialist chirurg ,care prin intermediul uni tuseu rectal sau anuscopie pune diagnosticul de hemoroizi externi sau interni, trombozati( umflati) sau sangeranzi.In general in cazul rectoragiilor se recomanda efectuarea unei colonoscopii .
Clasificare- gradul 1-produc sangerari dara durere la scaun,nu se vizualizaeza
-gradul 2-hemoroizii ies prin canalul anal in timpul scaunului,dar se reduc spontan
-gradul 3-hemoroizii ies prin canalul anal in timpul scaunului,dar se reduc numai manual( se introduc cu mana inapoi)
-gradul 4-prolapsul hemoroidal( nu mai pot fi introdusi inapoi in canalul anal)
Complicatiile in lipsa tratamentului
In general sunt doua tipuri:
- anemia datorata pierderilor cronice sau excesive de sange-se manifesta prin paloare tegumentara,ameteli,lipotimii,etc
- trombozele acute. Tromboza acuta la nivelul hemoroizilor interni reprezinta o situatie extrem de neplacuta, pacientul prezinta durere severa insotita de protruzia( dilatarea) hemoroizilor trombozati.
Cum se trateaza hemoroizii?
Tratamentul este complex care combina tratamentul conservator,  laser si scleroterapia,aplicarea de ligaturi elastice cu metodele chirurgicale clasice.
Tratamentul conservator consta in regim igienodietetic( sporirea consumului de alimente bogate in fibre) ,tratament medicamentos( creme sau supozitoare)-in cazul hemoroizilor grad 1
Tratamentul chirurgical reprezinta solutia radicala corecta in cazul pacientilor cu hemoroizi, la care metodele conservatorii traditionale au esuat, iar indicatia tratamentului chirurgical se impune.
Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie locala ,rahianestezie sau anaestezie generala,si este de mai multe tipuri:
1. ligatura-excizia pachetelor hemoroidale(procedeu  Milligan-Morgan)
2. hemoroidectomia submucoasa (procedeu Park)
3. hemoroidectomia inchisa( procedeu Ferguson)
4.hemoroidopexia cu stapler( procedeu Longo)
5.procedeul THD( hemoroidectomia Doppler ghidata transanala)
6.scleroterapia, crioterapia,aplicarea de ligaturi elastice.
Ce tip de tratament sa aleg?
Exista multe proceduri de tratament al bolii hemoroidale,unele  realizeaza excizia hemoroizilor( avand cea mai mica rata de recidiva, unele provoaca eliminarea vascularizatiei hemoroizilor( benzile elastice) si necroza lor iar altele provoaca sclerozarea lor prin substante chimice injectate la nivelul hemoroizilor.
Aplicarea ligaturilor alastice si metodele de scleroterapie sunt folosite pentru hemoroizii interni ,in general gradul II,in timp ce metodele chirurgicale de excizie sau hemoroidopexie se folosesc pentru hemoroizii externi si cei interni complicati.
Dupa operatie…
Dupa interventia chirurgicala medicul chirurg trebuie sa va dea o lista de instruciuni postoperatorii care sa icluda  un regim igienodietetic care sa cuprinda toaleta riguroasa la nivelul plagii, sa beti multe lichide(ceai,apa plata,scucuri naturale de fructe), sa mariti aportul de alimente bogate in fibre(fasole ,varza, salata verde,sfecla, mazare, prune,struguri,etc)