BLOGUL MEDICILOR

19 Iunie 2015

Despre chirurgia obezitatii

scris de

Matei Ionut - Gabriel

Obezitatea este definită ca un IMC ≥ 30 kg/m2 . Aceasta este o boală cronică care necesită o evaluare cuprinzatoare , pe termen lung, si multidisciplinara. La pacienți selectați , interventiile chirurgicale pentru obezitate ( sau chirurgia bariatrica) asociate cu o schimbare a obiceiurilor alimentare si activitatea fizicasustinuta , sunt eficiente pentru a pierde in greutate . De asemenea interventiile bariatrice, permit controlul anumitor comorbidități , totul pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a reduce mortalitatea legata de obezitate .

Șase condiții sunt necesare pentru a beneficia de chirurgia bariatrica
 • IMC ≥ 40 kg/m2 sau IMC ≥ 35 kg/m2 , cu cel puțin o comorbiditate ameliorate după o intervenție chirurgicală (hipertensiune arterială , sindromul de apnee în somn ( SAS ) , diabet de tip 2 , maladii osteoarticulare invalidante , steatoze hepatice, etc . ) .
 • Eșecul unui tratament medical nutrițional , dietetic si psihoterapeutic , pentru o perioada de 6 până la 12 luni ( pierdere în greutate insuficienta sau absenta pierderii in greutate) .
 • Pacient bine informat în prealabil ( prospect de informare pentru pacienti disponibil)
 • Evaluarea și managementul multidisciplinar preoperator pentru mai multe luni .
 • înțelegerea și acceptarea de catre pacient a monitorizarii chirurgicale și medicale pentru toata viață .
 • Risc operator acceptabil .
Există contraindicații , unele pot fi doar temporare :
 • tulburările cognitive sau psihice severe ;
 • tulburari severe de comportament alimentar ;
 • dependenta de alcool și substanțe psihoactive licite și ilicite ;
 • boli care implică vital prognosticul pe termen scurt și mediu ;
 • contraindicațiile anesteziei generale ;
 • absenta si incapacitatea pacientului, identificate in prealabil de a participa la o urmarire medicala pe parcursul intregii vieti

 O evaluare preoperatorie medicala psihologica si educative este necesara

Decizia interventiei Acesta este luată după o discuție medico-chirurgicala multidisciplinara(ședința fizică sau alte forme de consultare ) , care pot implica inclusiv medicul de familie . Tehnicile chirurgicale sunt restrictive sau de malabsorbative. Tehnici bazate exclusiv pe restricția gastrica permit reducerea consumului de alimente prin reducerea capacității gastrice, fără sindrom de malabsorbție : – banding gastric reglabil ; – gastrectomie longitudinala, gastrectomie in manson, sau sleeve gastrectomy Tehnici mixte care combina restricția gastrica cu principiul de malabsorbție intestinală prin crearea unui scurt-circuit sau derivatii : – bypass gastric ; – diversiune biliopancreatica . Laparoscopia este tratamentul recomandatt .Raportul risc / beneficiu al diferitelor tehnici nu confirmăsuperioritatea unei tehnici fata de alta tehnică .

 Cu cat intervențiile sunt mai eficiente în pierdere în greutate ( 40-80 % exces de greutate) cu atat ele sunt mai complicate și implică riscuri mai mari : complicatii postoperatorii , risc de carente nutriționale și mortalitate operatorie ( 0-1 % ) . Inelul gastric este o intervenție mai puțin riscantă , dar mai puțin eficace . În schimb , derivatia biliopancreatica este mai riscanta , dar cea mai eficienta in scaderea ponderala .

Morbiditate Morbiditate precoce s-a datorat în principal perforațiilor și fistulelor digestive , ocluziilor , complicațiilor hemoragice, tromboembolice și respiratorii.Morbiditatea pe termen lung ar putea fi de cauza chirurgicala ( alunecarea inelului gastric, dilatatia rezervorului gastric , stenoză anastomotică , ocluzie , migrația a inelului ), nutriționala ( mai ales dupa o interventie chirurgicala de malabsorbtie ) sau psihologica .

 Monitorizarea pacientului trebuie să fie realizata pe tot parcursul vieții Acest lucru este asigurat de o echipa multidisciplinara care a pus indicația chirurgicala și de catre medicul de familie.

 • se evaluează pierderea in greutate si cinetica pierderii in greutate
 • se evalueaza pentru complicatiile montajului chirurgical : unele simptome pot conduce catre un consult chirurgical de urgenta  (tahicardie , dispnee , dureri abdominale , confuzie ,dureri abdominale , vărsături , disfagie ,reflux gastroesofagian invalidant )
 • prevenirea și depistarea carentelor vitaminice și de nutriție , unele putand duce la atingeri neurologice serioase :
 • dupa operatiile de malabsorbtie , suplimentarea este sistematica ( multivitamine , calciu , vitamina D , fier și vitamina B12 , în cele mai multe cazuri ) .
 • dupa operatie restrictivă , se discuta în functie de termenii de evaluare clinică și biologică.
 • adaptarea oricarui tratament si dozaj

Chirurgia bariatrica poate corecta anumite comorbidități , uneori la numai câteva săptămâni după intervenție ( inclusiv diabetul zaharat ) . Aceste comorbidități ar trebui să fie reevaluate precoce si tratamentul trebuie readaptat .Operatiile de malabsorbtie pot provoca sindrom de malabsorbție pentru diferite medicamente ( anticoagulante, hormoni tiroidieni , anticonvulsivante , etc . ) , in consecinta dozele trebuie modificate .Medicamentele gastrotoxice ( aspirina , AINS , corticosteroizi , etc . ) trebuie evitate în măsura în care este posibil . Educatia continua a pacientului ( dieta si activitatea fizica ) începuta în preoperator , verificand daca se adapteaza bine la noile sale obiceiuri alimentare . Este nevoie de evaluarea necesitatii unei urmariri psihologice sau psihiatrice recomandata pentru pacientii cu tulburari preoperatorii ale comportamentului alimentar sau cu alte tulburări psihice . Pierderea in greutate poate duce la schimbari psihologice mai mult sau mai puțin ușor de gestionat . O perioadă de adaptare la schimbare este adesea necesara pentru pacient si pentru mediul care il inconjoara ( cuplu , familie , mediul social și profesional ) . Pot fi luate in discutie interventiile de chirurgie plastica si reconstructiva la 12 – 18 luni dupa interventia chirurgicala bariatrica , odata ce pierderea in greutate s-a stabilizat si in absenta malnutritiei Se recomandă metode contraceptive atunci când o intervenție chirurgicală este stabilita , apoi 12 – 18 luni dupa interventia chirurgicalaEficacitatea contraceptivelor orale poate fi scăzută după o intervenție chirurgicală de malabsorbtie . O altă metodă de contracepție trebuie discutata. Când o pacienta isi doreste o sarcina după chirurgia bariatrica , se recomandă un program nutritional , recomandat de echipa multidisciplinară înainte de concepție , la inceputul sarcinii , în timpul sarcinii și postpartum . Chirurgia bariatrica este contraindicata la femeile gravide

 Echipa MedLife de Medicina Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.