Publicat la: 
19/06/2015

Obezitatea este definită ca un IMC ≥ 30 kg/m2 . Aceasta este o boală cronică care necesită o evaluare cuprinzatoare , pe termen lung, si multidisciplinara.
La pacienți selectați , interventiile chirurgicale pentru obezitate ( sau chirurgia bariatrica) asociate cu o schimbare a obiceiurilor alimentare si activitatea fizicasustinuta , sunt eficiente pentru a pierde in greutate . De asemenea interventiile bariatrice, permit controlul anumitor comorbidități , totul pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a reduce mortalitatea legata de obezitate .

Șase condiții sunt necesare pentru a beneficia de chirurgia bariatrica

 • IMC ≥ 40 kg/m2 sau IMC ≥ 35 kg/m2 , cu cel puțin o comorbiditate ameliorate după o intervenție chirurgicală (hipertensiune arterială , sindromul de apnee în somn ( SAS ) , diabet de tip 2 , maladii osteoarticulare invalidante , steatoze hepatice, etc . ) .
 • Eșecul unui tratament medical nutrițional , dietetic si psihoterapeutic , pentru o perioada de 6 până la 12 luni ( pierdere în greutate insuficienta sau absenta pierderii in greutate) .
 • Pacient bine informat în prealabil ( prospect de informare pentru pacienti disponibil)
 • Evaluarea și managementul multidisciplinar preoperator pentru mai multe luni .
 • înțelegerea și acceptarea de catre pacient a monitorizarii chirurgicale și medicale pentru toata viață .
 • Risc operator acceptabil .

Există contraindicații , unele pot fi doar temporare :

 • tulburările cognitive sau psihice severe ;
 • tulburari severe de comportament alimentar ;
 • dependenta de alcool și substanțe psihoactive licite și ilicite ;
 • boli care implică vital prognosticul pe termen scurt și mediu ;
 • contraindicațiile anesteziei generale ;
 • absenta si incapacitatea pacientului, identificate in prealabil de a participa la o urmarire medicala pe parcursul intregii vieti

 O evaluare preoperatorie medicala psihologica si educative este necesara

Decizia interventiei
Acesta este luată după o discuție medico-chirurgicala multidisciplinara(ședința fizică sau alte forme de consultare ) , care pot implica inclusiv medicul de familie .
Tehnicile chirurgicale sunt restrictive sau de malabsorbative.
Tehnici bazate exclusiv pe restricția gastrica permit reducerea consumului de alimente prin reducerea capacității gastrice, fără sindrom de malabsorbție :
– banding gastric reglabil ;
– gastrectomie longitudinala, gastrectomie in manson, sau sleeve gastrectomy
Tehnici mixte care combina restricția gastrica cu principiul de malabsorbție intestinală prin crearea unui scurt-circuit sau derivatii :
– bypass gastric ;
– diversiune biliopancreatica .
Laparoscopia este tratamentul recomandatt .Raportul risc / beneficiu al diferitelor tehnici nu confirmăsuperioritatea unei tehnici fata de alta tehnică .

 Cu cat intervențiile sunt mai eficiente în pierdere în greutate ( 40-80 % exces de greutate) cu atat ele sunt mai complicate și implică riscuri mai mari : complicatii postoperatorii , risc de carente nutriționale și mortalitate operatorie ( 0-1 % ) . Inelul gastric este o intervenție mai puțin riscantă , dar mai puțin eficace . În schimb , derivatia biliopancreatica este mai riscanta , dar cea mai eficienta in scaderea ponderala .

Morbiditate
Morbiditate precoce s-a datorat în principal perforațiilor și fistulelor digestive , ocluziilor , complicațiilor hemoragice, tromboembolice și respiratorii.Morbiditatea pe termen lung ar putea fi de cauza chirurgicala ( alunecarea inelului gastric, dilatatia rezervorului gastric , stenoză anastomotică , ocluzie , migrația a inelului ), nutriționala ( mai ales dupa o interventie chirurgicala de malabsorbtie ) sau psihologica .

 Monitorizarea pacientului trebuie să fie realizata pe tot parcursul vieții
Acest lucru este asigurat de o echipa multidisciplinara care a pus indicația chirurgicala și de catre medicul de familie.

 • se evaluează pierderea in greutate si cinetica pierderii in greutate
 • se evalueaza pentru complicatiile montajului chirurgical : unele simptome pot conduce catre un consult chirurgical de urgenta  (tahicardie , dispnee , dureri abdominale , confuzie ,dureri abdominale , vărsături , disfagie ,reflux gastroesofagian invalidant )
 • prevenirea și depistarea carentelor vitaminice și de nutriție , unele putand duce la atingeri neurologice serioase :
 • dupa operatiile de malabsorbtie , suplimentarea este sistematica ( multivitamine , calciu , vitamina D , fier și vitamina B12 , în cele mai multe cazuri ) .
 • dupa operatie restrictivă , se discuta în functie de termenii de evaluare clinică și biologică.
 • adaptarea oricarui tratament si dozaj

Chirurgia bariatrica poate corecta anumite comorbidități , uneori la numai câteva săptămâni după intervenție ( inclusiv diabetul zaharat ) . Aceste comorbidități ar trebui să fie reevaluate precoce si tratamentul trebuie readaptat .Operatiile de malabsorbtie pot provoca sindrom de malabsorbție pentru diferite medicamente ( anticoagulante, hormoni tiroidieni , anticonvulsivante , etc . ) , in consecinta dozele trebuie modificate .Medicamentele gastrotoxice ( aspirina , AINS , corticosteroizi , etc . ) trebuie evitate în măsura în care este posibil .
Educatia continua a pacientului ( dieta si activitatea fizica ) începuta în preoperator , verificand daca se adapteaza bine la noile sale obiceiuri alimentare .
Este nevoie de evaluarea necesitatii unei urmariri psihologice sau psihiatrice recomandata pentru pacientii cu tulburari preoperatorii ale comportamentului alimentar sau cu alte tulburări psihice .
Pierderea in greutate poate duce la schimbari psihologice mai mult sau mai puțin ușor de gestionat . O perioadă de adaptare la schimbare este adesea necesara pentru pacient si pentru mediul care il inconjoara ( cuplu , familie , mediul social și profesional ) .
Pot fi luate in discutie interventiile de chirurgie plastica si reconstructiva la 12 – 18 luni dupa interventia chirurgicala bariatrica , odata ce pierderea in greutate s-a stabilizat si in absenta malnutritiei
Se recomandă metode contraceptive atunci când o intervenție chirurgicală este stabilita , apoi 12 – 18 luni dupa interventia chirurgicalaEficacitatea contraceptivelor orale poate fi scăzută după o intervenție chirurgicală de malabsorbtie . O altă metodă de contracepție trebuie discutata.
Când o pacienta isi doreste o sarcina după chirurgia bariatrica , se recomandă un program nutritional , recomandat de echipa multidisciplinară înainte de concepție , la inceputul sarcinii , în timpul sarcinii și postpartum .
Chirurgia bariatrica este contraindicata la femeile gravide