Publicat la: 
16/10/2012

Diverticuloza reprezinta situatia in care  se formeaza  structuri saculare la nivelul  pliurilor mucoasei intestinale ( cel mai frecvent la nivelul colonului sigmoid).Inflamatia acestor diverticuli reprezinta diverticulita.

Cum se manifesta diverticulita

Diverticuloza este deseori asimtomatica , astfel incat pacientii nu sunt constienti de prezenta diverticulilor. Diverticulita ( inflamatia diverticulilor)se manifesta prin dureri abdominale intense ce survin deseori in partea stanga a abdomenului(sediul durerii depinde de localizarea diverticulilor implicati) insotita de febra si cresterea markerilor de inflamatie(leucocite,VSH si proteina C reactiva). Pacientii mai pot prezenta: greturi, varsaturi, constipatie, diaree, scaune cu sange. In cazuri grave  poate surveni perforarea sau obstructia intestinala . Triada clasica este durere in fosa iliaca stanga(partea stanga a abdomenului), febra si hiperleucocitoza (cresterea numarului de leucocite-globule albe).

Factorii de risc implicati in diverticulita

Diverticulii apar cand presiunea crescuta actioneaza asupra unei zone subtiri din peretele intestinului, in special daca persoana are probleme de tranzit intestinal (constipatie) . Varsta –pacientii peste 40 ani ,datorita scaderii elasticitatii peretelui intestinal Dieta saraca in fibre si bogata in grasimi – diverticulita este rara in tarile in care predomina o dieta bogata in fibre alimentare. Sedentarismul si Obezitatea 

Diagnosticul diverticulitei

Diagnosticul diverticulitei este pus in urma examenului clinic la care se adauga investigatii suplimentare (analize de sange ,examen radiologic si examen CT abdominal – examinarea de electie in acest caz ). Colonoscopia este contraindicata in cazul diverticulitei acute.

Tratamentul pentru diverticulita

In functie de severitatea inflamatiei si a proceselor infectioase  si starea generala a pacientului este medicamentos sau chirurgical. La pacientii cu diverticulita fara complicatii  este indicat un tratament medicamentos cu antibiotice de spectru larg (pentru distrugerea bacteriilor responsabile pentru infectie) timp de 7 -10 zile .Cei mai multi pacienti  cu diverticulita acuta raspund la tratamentul medicamentos dar 15 -30% necesita o interventie chirurgicala datorita complicatiilor dezvoltate sau a lipsei de raspuns la acest tratament.

Tratamentul chirurgical pentru diverticulita

Interventia chirurgicala este indicata  pacientilor  cu episoade recurente si agresive de diverticulita ( in general dupa cel de-al doilea puseu acut de diverticulita) sau in cazul complicatiilor -abces,peritonita,ocluzie intestinala.

Tipurile de interventii chirurgicale includ -  rezectia de intestin  cu anastomoza primara ( se poate face clasic sau laparoscopic)    -  rezectie intestinala cu colostomie .

Rezectia (indepartarea chirurgicala a partii afectate a intestinului), urmata de reconectarea segmentelor sanatoase ale colonului (anastomoza - care poate fi manuala sau mecanica ) este interventia chirurgicala standard in cazul diverticulitei. In functie de extinderea inflamatiei, chirurgia poate fi traditionala sau laparoscopica. Beneficiile in abordul minim invaziv ( laparoscopic) sunt legate de trauma chirurgicală minora. Inciziile mici utilizate  în chirurgia laparoscopică sunt asociate cu dureri considerabil mai mici (medicamente antialgice mai putine postoperator),   diasparitia  mai devreme a ileusului postoperator (obstrucţia intestinală cauzată de paralizie temporară), reluarea mai repede  a alimentatiei pe gura  şi spitalizare mai scurtă. Unele studii au remarcat mai puţine complicaţii  după abordul laparoscopic. De cele mai multe ori  durerea postoperatorie este legată de mărimea inciziei abdominale. Prin urmare, este logic că abordul laparoscopic, care utilizează mici  incizii, este asociat cu mai puţină durere şi mai puţină nevoie de medicamente antialgice postoperator fata de  abordul deschis clasic. Pacienţii care suferă o colectomie laparoscopica pot relua  dieta orala  mai devreme decât cei operati clasic,deschis. Majoritatea studiilor au arătat că pacienţii cu colectomie laparoscopica sunt externati  din spital cu 1-3 zile mai devreme decât pacienţii care suferă o colectomie deschisa,clasica.  Pacienţii cu abord minim invaziv  au revenit la activitatea lor obişnuită, în medie, la două săptămâni după intervenţia chirurgicala, în timp ce pacienţii care au suferit o colectomie deschisa  se întorc  la activitatea lor obişnuită la aproximativ şapte săptămâni după intervenţia chirurgicale . Rezectia cu colostomie ( " anus contra naturii" )este efectuata in cazurile in care inflamatia extinsa nu permite reconectarea colonului la rect.  Cateva luni mai tarziu, dupa vindecarea inflamatiei, chirurgul poate efectua o a doua operatie pentru  a reconecta colonul la rect.