Publicat la: 
11/10/2012
Eventratia  apare atunci cand slabirea rezistentei musculaturii abdominale (persoane care au avut una sau mai multe interventii chirurgicale abdominale) permite iesirea structurilor din cavitatea abdominala  prin defectul parietal creat-apare umflatura sub piele, care poate fi reductibila sau nu, dureroasa, sensibila.
Cine este predispus sa faca eventratie?
Eventratiile apar frecvent  la persoanele supraponderale si la femeile gravide, tusitori cronici sau cei care depun munca fizica intensa (ridicare de greutati frecventa), sportivii de performanta, riscul creste odata cu avansarea in varsta atunci cand poate apare si adenomul de prostata( dificultatea de a urina este factor favorizant al herniei prin solicitarea intensa a musculaturii abdominale), toate aceste categorii avand in antecedent  mai mult de o operatie in sfera  abdominala.
Tipuri de eventratie:
a) eventratia reductibila-cea mai frecventa forma, in care umflatura ce apare la nivelul plagii postoperatorii anterioare dispare cand pacientul este in pozitie orizontala.
b) eventratia incarcerata-atunci cand umflatura ce apare la nivelul plagii postoperatorii anterioare nu mai intra in cavitatea abdominala. Pacientii din aceasta categorie trebuie neaparat sa consulte medicul specialist chirurg.
c) eventratia strangulata –atunci cand continutul sacului de eventratie (ansa de intestin subtire sau gros, etc.) este ischemiat, nu mai este vascularizat. Este o urgenta chirurgicala si trebuie operata imediat.
Tratamentul eventratiei
Cand este necesar tratamentul chirurgical al eventratiei?
  • Hernia incizionala(eventratia) dupa ce este diagnosticata ,interventia chirurgicala este necesara pentru a preveni complicarea acestei patologii(incarcerarea,strangularea).
  • Urgenta chirurgicala majora este eventratia strangulata –cu semne clinice de ocluzie intestinala (varsaturi, lipsa tranzit intestinal, dureri abdominale intense si difuze, abdomen destins)
Cura chirurgicala a eventratiei.
Interventia chirurgicala pentru eventratie  se realizeaza cu anestezie rahidiana sau anestezie generala. 
 1.Tratamentul chirurgical prin abord laparoscopic
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala) interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii, se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in caviatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina).
Se reperaza sacul de eventratie  care este tras  in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa, permanenta si care impiedica  sacul de eventratie sa iasa . .Dupa pozitionarea plasei, acesta se fixeaza cu capse resorbabile,instrumentele se scot, iar inciziile se sutureaza. Aceasta interventie chirurgicala ,de obicei, nu necesita drenaj.
2.Tratamentul chirurgical – prin abord deschis Rives-Stoppa
Dupa ce pacientul este anesteziat, interventia incepe prin realizarea unei incizii la nivelul defectului parietal, se evidentiaza sacul de eventratie care este introdus in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa de intarire ,permanenta si care impiedica  sacul de eventratie  sa iasa.
Plasa   este montata retromuscular, inaintea tecii posterioare a muschilor drepti abdominali,procedeu Rives-Stoppa sau properitoneal.Dupa pozitionarea plasei, ea se fixeaza cu fire de sutura din acelasi material cu plasa sau se lipeste cu un gel special. Aceasta interventie chirurgicala ,de obicei, nu necesita drenaj, iar ca ultim timp operator se realizeaza sutura tegumentului cu fir intradermic,resorbabil.
Externarea
Se face la 24 ore la operatie, daca evolutia postoperatorie este favorabila, si nu este grevata de aparitia complicatiilor (durere, hemoragii , infectii,etc.) – intr-un procent mic de cazuri.
Recuperarea dupa operatie
Majoritatea pacientilor se intorc la activitatea normala dupa cel mult doua saptamani.In prima saptamana persista o sensibilitate dureroasa  la nivelul plagii postoperatorii.
Activitati care necesita prudenta imediat dupa operatia de eventratie (se recomanda purtarea unui brau abdominal):
Ridicatul din pat
Stranutatul
Tusea
Firele de sutura sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material absorbabil nu necesita extragere.