Publicat la: 
10/10/2012
 CE ESTE hernia inghinala?
• O hernie apare atunci când straturile interioare ale muschilor abdominali au slăbit, rezultând o umflatura sau o ruptura. Acest lucru poate permite unei portiuni a intestinului sau grasime (epiploon) sa  impinga sacul de hernie. Hernia poate provoca dureri severe şi alte probleme potenţial grave, care ar putea necesita o interventie chirurgicala de urgenta.
• Atat barbatii cat si femeile pot dezvolta o hernie inghinala.
• Este posibil să va fi născut cu o hernie (congenitala) sau de a dezvolta în timp(dobandita).
• O hernie nu se amelioreaza in timp si nici nu va disparea de la sine-singurul tratament este cel chirurgical.
CUM STIU DACA AM o hernie inghinala?
• Puteţi observa o umflatura sub piele,in zona inghinala. Este posibil să simţiţi durere atunci când ridicaţi obiecte grele,in urma acceselor de tuse, in timpul urinarii sau defecatiei( in timpul perioadelor de constipatie) sau dupa o perioada prelungita de stat in picioare.
• Durerea poate fi ascutita si imediata sau o durere surda care se înrăutăţeşte spre sfârşitul zilei.
• Durerea severă, continuă, roşeaţa şi sensibilitatea sunt semne că hernia poate fi incarcerata sau strangulata. Aceste simptome sunt motive de îngrijorare şi trebuie sa contactati imediat medicul chirurg.
CARE SUNT CAUZELE herniei inghinale?
Peretele abdominal are zone naturale de slăbiciune . Herniile se pot dezvolta in aceste zone . Oricine poate dezvolta o hernie abdominala la orice varsta. La adulţi, o slăbiciune fizică sau ca urmare a ridicarii de greutati, tuse persistentă, stari de constipatie cronica, pot cauza slabiciuni in peretele abdominal.
CARE SUNT AVANTAJELE abordului laparoscopic?
durerea postoperatorie este mai redusa
timpul de revenire la activitatile zilnice este mai mic
ratele de recidiva sunt mai mici
rezultate estetice superioare
durata de spitalizare redusa
risc de infectii postoperatorii diminuat
 posibilitatea descoperirii intraoperatorii a unei hernii inghinale bilaterale( 10-15% din cazuri) si a tratarii acesteia pe aceleasi miniincizii cu efecte estetice foarte bune.
CUM ESTE PROCEDURA LAPAROSCOPICA?

 In abordul laparoscopic, un laparoscop (un telescop foarte mic) conectat la o camera video se introduce printr-o canulă, un mic tub gol, permiţând chirurgului sa vizualizeze cavitatea abdominala pe un ecran video.

Alte 2 canule se introduc si permit medicului să lucreze “în interior”. Trei mini-incizii sunt de obicei necesare. O plasă chirurgicala( DE PREFERAT CU GREUTATE MICA-cu rezultate postoperatorii foarte bune) este plasata la nivelul defectului herniar şi se fixeaza cu agrafe resorbabile( SorbaFix,AbsTack,SecureStrap) sau cu adeziv biologic (Ifabond,Glubran). Această operaţie se efectueaza cu anestezie generala.
CE SE INTAMPLA DACA INTERVENTIA NU POATE FI EFECTUATA LAPAROSCOPIC?
La un număr mic de pacienţi metoda laparoscopica nu poate fi efectuata. Factorii care pot creşte posibilitatea de a alege metoda “deschisa” includ obezitatea morbida , o istorie de chirurgie abdominală anterioara ce a provoacat tesut cicatricial dens, probleme de sângerare în timpul operaţiei.
În cazul în care chirurgul consideră că cel mai sigur este de a converti procedura laparoscopica , acest lucru nu este o complicaţie, ci mai degrabă o hotărâre chirurgicala . Decizia de a converti la o procedură deschisă se bazeaza strict pe siguranţa pacienţilor.
CE SE INTAMPLA DUPA OPERATIE?
• Dupa interventia chirurgicala veti fi transferat in salonul de terapie intensiva unde veti sta aproximativ 1-2 ore.
• Odată ce va treziti si sunteti capabil sa mergeti, veti fi transferat in rezerva dumneavoastra , iar externarea din spital se face la 24 ore .
• Cu dupa orice operaţie , vă puteţi aştepta la unele dureri mai ales în primele 24 de la 48 de ore.
Recuperarea dupa operatie
Majoritatea pacientilor se intorc la activitatea normala dupa cel mult 10 zile.In prima saptamana persista o sensibilitate dureroasa  la nivelul plagii postoperatorii.
Activitati care necesita prudenta imediat dupa operatia de hernie:
Ridicatul din pat
Stranutatul
Tusea
Pentru orice exteriorizare de lichid seros sau purulent de la nivelul plagii  , orice inflamatie(zona rosie), sau durere persistenta la nivelul inciziei trebuie informat medicul chirurg.