Publicat la: 
11/10/2012
Abordul laparoscopic pentru herniile  ombilicale  a fost conceput pentru a minimiza trauma operatorie  pentru pacient.Materialul alloplastic(plasa) este plasat sub defectul parietal cu o marjă largă de plasă în afara defectului( cca 5 cm) dupa care este fixata la peretele abdominal cu ajutorul aplicatorului de capse sau fire trecute transparietal.Pacienţii se interneaza in dimineata operatiei , dupa ce ,in prealabil au efectuat consultul preanestezic la medicul anestezist . Timpul de spitalizare este in mod normal de 24 ore( o zi de spitalizare).
Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala.
Principiul de reparare chirurgicala a herniilor ombilicale  implică utilizarea unei plase  protetice pentru repararea defectului aparut la nivelul ombilicului pentru a reduce tensiunea la nivelul peretelui abdominal. O interventie chirurgicala care are ca rezultat lipsa tensiunii la nivelul peretelui abdominal( tension-free) scade foarte mult procentul de recidiva.
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala) interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii la nivelul abdomenului, se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in caviatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina).
Se repereaza sacul de hernie ombilicala  dupa  care  continutul lui ( epiploon, ansa intestinala)este tras  in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa, permanenta,dublu fatetata(poliester sau polipropilena pe de o parte si colagen pe cealalta parte) , si care impiedica  sacul de hernie  sa iasa .  Aceasta interventie chirurgicala , nu necesita drenaj postoperator.Este extrem de important ca pacientul sa fie activ cat mai precoce postoperator  pentru  de a preveni unele complicatii postoperatorii(pneumonia, tromboză venoasă profundă şi embolia pulmonară ). Durerea postoperatorie este variabilă, şi poate fi considerabila în primele 24 de ore.  Nu există nici o restricţie dietetica dupa operatie. Nivelul de activitate fizica dupa operatie  este limitat de nivelul de confort al pacientului. Cu toate acestea, nu este, în general, recomandabil să se efectueze efort fizic intens sau ridicare de  greutati  pentru  câteva săptămâni( cca 30 zile), pentru a permite refacerea petelui abdominal.
Riscurile  chirurgiei minim invazive pentru  hernie ombilicala.
Orice interventie chirurgicala  poate fi insotita de complicaţii. Principalele complicaţii ale acestei inteventii  sunt sângerarea şi infecţia, care sunt mai puţin frecvente cu repararea herniei pe cale laparoscopica.
Există un risc redus de lezare  intraoperatorie a vezicii urinare, anse intestinale, vase de sange.
Dificultate la urinat dupa operatie nu este ceva neobişnuit asfel incat exista posibilitatea montarii unei sonde urinare pentru o scurta perioada de timp.
Ce se întâmplă dacă interventia chirurgicala  nu poate fi realizată prin metoda laparoscopica?
La un  număr mic de pacienţi metoda laparoscopica nu este fezabilă, datorita  incapacitatii de a vizualiza sau manipula organele implicate. Factorii care pot creşte posibilitatea de conversie( de a transforma interventia laparoscopica intr-una clasica) includ obezitatea, istoric de intervenţii chirurgicale abdominale in trecut  sau sângerarea importanta  în timpul operaţiei. Decizia de a efectua procedura deschisă este o decizie luata de medicul chirurg.
Decizia de a converti la  o procedură deschisă se bazează strict pe siguranţa pacienţilor.