Publicat la: 
15/02/2015

Prezentare caz

cancer sigmoidian

”Domnul Ion a lucrat mulți ani ca lăcătuş, alți ani i-a petrecut pe şantiere de construcții. Se poate spune că a avut o viață activă, iar alimentația în tot acest timp a fost destul de echilibrată. Totuşi, bolile nu l-au ocolit. A avut mai multe, dar una singură i-a schimbat viața: cancerul.Totul a început cu sângerări repetate la scaun. Simțea şi câte o durere, dar nu atât de mare încât să îi dea de bănuit că ar putea suferi de o boală gravă. Asemenea multor persoane cu aceste simptome, primul diagnostic pe care l-a primit, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, şi pentru care s-a tratat a fost cel de hemoroizi. Suferea, într-adevăr, de această afecțiune. Cu ajutorul unui tratament medicamentos, Ion s-a vindecat de hemoroizi, dar continua să aibă un nivel scăzut de hemoglobină, ceea ce semnala prezența anemiei. De cele mai multe ori, anemia este semnul evocator al unei stări patologice, iar cauzele ei pot fi multiple. Pierderea de sânge este una dintre acestea. De asemenea, în cazul anemiei feriprive (prin lipsa de fier), nivelul scăzut de fier din sânge poate fi determinat de utilizarea defectuasă a acestei substanțe, de către organism, de regulă, din cauza prezenței unei tumori maligne sau a unei infecții. Întors la Spitalul Județean din Buzău, singurul spital mai mare din apropierea localității în care trăieşte, medicul care l-a tratat pentru hemoroizi i-a recomandat lui Ion să efectueze şi o colonoscopie. N-a stat prea mult pe gânduri pentru că nu se simţea deloc bine, aşa că a mers la investigaţie. Rezultatele acesteia n-au fost deloc îmbucurătoare: Ion avea doi polipi localizați pe colon, iar analiza histopatologică a confirmat natura malignă a acestora. Odată cu noul diagnostic, s-a confruntat cu un lanț întreg de schimbări care au început să se petreacă în viața lui Ion, de la frământări şi temeri, până la pierderea a 10-12 kg. Întreaga familie s-a mobilizat în căutarea unui medic care să îi salveze viața. Astfel, Ion a ajuns la Bucureşti, la fiica sa cea mai mică, care l-a dus la o clinică privată pentru a primi o a doua opinie legată de diagnosticul său.

Nu mai era vreun dubiu. Avea cancer.

La clinica respectivă, operația l-ar fi costat între 5.000 şi 6.000 de euro. „Cu pensia mea de 500 lei, vă dați seama că nu se punea problema să mai pot fi vindecat”, îmi povesteşte Ion. Totuşi, căutările familiei au continuat şi astfel l-au descoperit pe dr. Gabriel Matei, medic specialist chirurgie generală, cu competențe în laparoscopie, în cadrul Life Memorial Hospital. „Un astfel de medic nu ştiu dacă mai întâlnesc cât voi trăi. Domnul doctor mi-a vorbit atât de calm, mi-a explicat ce alternative de vindecare am şi m-a pregătit pentru ceea ce urma să se întâmple. La recomandarea dumnealui am repetat analizele, după care m-a şi programat la operație”, spune Ion.

Intervenția chirurgicală prin abord laparoscopic a decurs foarte bine.

Fiind minim invazivă, pacientul s-a putut recupera foarte uşor, iar în zona operației nu a rămas decât cu câteva semne mici, care se cicatrizează uşor. „A doua zi eram ca şi nou. Până seara am avut chiar şi scaun. Domnul doctor a fost surprins când m-a văzut că eram pe picioarele mele şi că deja mă deplasam în salon. Am avut dureri după operație, dar suportabile. Parcă nu m-aş fi operat de cancer, aşa simțeam”. Pe lângă prețul avantajos, Ion a fost mulțumit de faptul că la MedLife a beneficiat şi de condiții foarte bune. „Aveam televizor în salon, mâncarea mi se aducea la pat. M-am simțit foarte bine. Fratele meu, când m-a vizitat, mi-a spus că stau ca la stațiune aici. Sigur, ca la stațiune, dar cu câțiva centimetri de colon mai puțin, i-am zis eu.” La o lună de la operație, Ion s-a prezentat la medicul oncolog, care l-a liniştit şi i-a confirmat faptul că nu mai este nicio urmă de țesut canceros în organismul său. Odată cu această informație, pacientul a devenit din nou conştient de faptul că Dumnezeu i-a acordat o a doua şansă la viață. Nici artroza, nici hepatita, boli cu care s-a mai confruntat, nu i-au oferit atâtea lecții de viață câte i-a oferit cancerul de care tocmai se vindecase. „Înainte de operație nu mă gândeam decât la faptul că îmi doresc să mai văd lumea, să îmi pot vedea cele trei fete la casele lor, să alerg după nepoți. Nimeni nu se gândeşte să plece de pe lumea aceasta. Domnul doctor mi-a spus că am toate şansele să mă vindec, iar eu n-am putut decât să-i mulțumesc”, spune Ion. Și a mai fost ceva. La externare, dr. Gabriel Matei mi-a spus: „Sunteți norocos, domnule Ion”. M-a surprins afirmația. „Cum să fiu norocos, domnule doctor, dacă sunt bolnav?”. „Sunteți norocos pentru că ați descoperit boala în timp util, mi-a răspuns dumnealui.” De când s-a operat, a devenit conştient de importanța vizitelor la medic, chiar şi în scop preventiv. „Cred că Dumnezeu mi-a dat o palmă, ca să mă facă mai atent. Eu nu prea am darul de a mă plânge la unul şi la altul, dar acum, când cineva în jurul meu se vaită, nu pot decât să îl îndemn să meargă la un control.”Acestea sunt o parte din gândurile cu care Ion îşi umple timpul, în timp ce se mai îngrijeşte de grădina sa, de curte, de pui şi, mai ales, de familie.

Opinia specialistului

Colon laparoscopic

Pacientul, în vârstă de 58 de ani, a fost consultat în cadrul Life Memorial Hospital și, în urma investigațiilor clinice și paraclinice (colonoscopie, examen CT toraco-abdominal), i-a fost pus diagnosticul de tumoră polipoidă sigmoidiană (adenocarcinom), parțial stenozantă. După consultul la medicul chirurg, pacientul a primit indicația de a efectua o intervenție chirurgicală prin abord minim invaziv. Prin urmare, s-a intervenit pe cale laparoscopică, fiind realizată o rezecție segmentară colonică cu anastomoză colo-rectală mecanică T-T și folosindu-se endostapler de 60 mm și stapler circular de 32 mm. Evoluţia postoperatorie a pacientului a fost favorabilă, cu reluarea tranzitului intestinal încă din ziua a doua postoperator. Pacientul a fost internat timp de patru zile.