Publicat la: 
11/10/2012

Chirurgia minim invazivă (laparoscopica) a castigat in ultimul timp  o imensa popularitate, după  succesul datorat  colecistectomiei laparoscopice prin  efectele estetice importante (incizii mici), mai putina durere şi recuperare mai rapidă. Tehnicile minim invazive au fost aplicate pentru o varietate extinsa  de proceduri chirurgicale. Odata ce apendicectomia laparoscopică, hernia hiatala , inghinala, ombilicala, incizionala (eventratia) laparoscopica , histerectomia laparoscopica , splenectomia laparoscopica , adrenalectomia laparoscopica au fost efectuate cu rezultate postoperatorii foarte bune ,au aparut firesc si încercări de proceduri mai complexe, cum ar fi cele pentru cancerul de colon  şi rezecţia rectala. Rezecţia intestinala laparoscopică este o provocare. Este nevoie de  disecţia in zone extinse ale cavitatii abdominale , izolarea şi ligatura  arterelor principale şi a venelor, disectia ligamentelor colonice, identificarea şi conservarea structurilor importante  retroperitoneale, sectionarea intestinului si  reconstrucţia continuitatii acestuia (aceasta se poate face in afara- mecanic sau manual sau intrabadominal cu sutura mecanica).  Chirurgia laparoscopică colorectala este în prezent realizată de rutină pentru procese benigne, cum ar fi in boli inflamatorii de colon (boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragica), prolaps rectal, polipi benigni şi boala diverticulară. Experienta in chirurgia laparoscopica pentru leziuni maligne colorectale este la inceput ,dar intr-o continua dezvoltare.

Care sunt avantajele abordului laparoscopic in cancerul colorectal?

Beneficiile in abordul minim invaziv  pentru cancerul colorectal  sunt similare cu cele observate pentru boli benigne,  şi sunt legate de trauma chirurgicală minora. Inciziile mici utilizate  în chirurgia laparoscopică sunt asociate cu dureri considerabil mai mici (medicamente antialgice mai putine postoperator),   diasparitia  mai devreme a ileusului postoperator (obstrucţia intestinală cauzată de paralizie temporară), reluarea mai repede  a alimentatiei pe gura  şi spitalizare mai scurtă. Unele studii au remarcat mai puţine complicaţii  după abordul laparoscopic. De cele mai multe ori  durerea postoperatorie este legată de mărimea inciziei abdominale. Prin urmare, este logic că abordul laparoscopic, care utilizează mici  incizii, este asociat cu mai puţină durere şi mai puţină nevoie de medicamente antialgice postoperator fata de  abordul deschis clasic. Pacienţii care suferă o colectomie laparoscopica pot relua  dieta orala  mai devreme decât cei operati clasic,deschis.

După o inervenţie chirurgicală, intestinele devin paralizate, asa numitul ileus  postoperator. Acest lucru este cauza mai multor factori, inclusiv manipularea intestinului  intraoperator, durerea postoperatorie  şi utilizarea narcoticelor antialgice. Se crede că toţi aceşti factori sunt  redusi în chirurgia laparoscopică. Deşi chirurgia minim invazivă nu permite manipularea directă  de ţesuturi (mana chirurgului nu atinge intestinul), nu a existat o rată crescută a complicaţiilor dupa colectomia laparoscopica pentru cancer. Colectomia laparoscopica este asociata cu recuperare postoperatorie rapida. Pacienţii sunt, în general, externati din spital după ce  pot tolera o dietă orală, atunci când se reface  miscarea normala a intestinului, şi atunci când discomfortul postoperator  poate fi controlat cu medicamente antialgice  pe cale orală.

Majoritatea studiilor au arătat că pacienţii cu colectomie laparoscopica sunt externati  din spital cu 1-3 zile mai devreme decât pacienţii care suferă o colectomie deschisa,clasica.  Pacienţii cu abord minim invaziv  au revenit la activitatea lor obişnuită, în medie, la două săptămâni după intervenţia chirurgicala, în timp ce pacienţii care au suferit o colectomie deschisa  se întorc  la activitatea lor obişnuită la aproximativ şapte săptămâni după intervenţia chirurgicale .

Printre dezavantajele acestei tehnici minim invazive se numara timpul operator  care este mai mare prin abordul laparoscopic in medie cu 30-75 minute. Experienţa medicului chirurg este foarte importantă, şi există o curbă de învăţare semnificativ mai mare (necesita un numar mai mare de interventiii efectuate).