Publicat la: 
20/06/2013

Laparoscopia

Este o procedura chirurgicala care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subţire, numit laparoscop este introdus in cavitatea abdomenului şi oferă chirurgului o imagine extrem de clară, pe un monitor TV, din interiorul cavitatii abdominale. Laparoscopul este dotat cu lentile ca si telescopul pentru a amplifica structuri ale corpului, o lumină puternică pentru a le lumina, si o camera video in miniatura. Camera trimite imagini din interiorul corpului la un monitor TV în sala de operatie. Instrumentele chirurgicale de specialitate pot fi introduse in cavitatea abdominala prin incizii mici. Acest tip de chirurgie este numita ” chirurgie minim invaziva”, din cauza inciziilor foarte mici utilizate si totodata a impactului minim asupra structurilor organismului.

Termenul ‘laparoscopie’ este utilizat atunci când acest tip de intervenţie chirurgicală se efectuează în abdomen. Se numeşte artroscopie in specialitatea ortopedie . “Laparo” vine de la un cuvânt grecesc care înseamnă “flanc” (regiunea corpului între coaste si solduri). Laparoscopia ( abordul minim invaziv) este interventia chirurgicala ideala pentru pacient pentru ca foloseste cateva incizii foarte mici in comparatie cu chirurgia clasica,deschisa care necesită o incizie mare ce taie si straturile de sub piele(muschi,etc). Inciziile mici provoaca daune minime organismului (piele,muschi,grasime), astfel că pacientul poate merge acasă mult mai devreme. Mulţi oameni se pot întoarce la locul de muncă şi rutina lor normala la trei până la cinci zile dupa operatie. În schimb, dupa operatia clasica,deschisa acest timp se poate prelungi pana la cateva saptamani. Complicatiile postoperatorii si durerea dupa operatie sunt mult diminuate. Inciziile pentru cele mai multe tipuri de chirurgie laparoscopica se vindeca fara cicatrici vizibile. În chirurgia laparoscopică utilizata la persoanele de sex feminin din protocolul de diagnosticare a infertilitatii rezultatele estetice sunt foarte bune.

Ce fel de anestezie este folosita pentru interventiile laparoscopice?

Pentru toate interventiile laparoscopice se foloseste anestezia generală (relaxeaza muschii si operatia se poate efectua in conditii optime).

Ce tipuri de interventii chirurgicale pot fi efectuate apeland la laparoscopie?

Multiple tipuri de interventii chirurgicale se pot realiza cu ajutorul acestor tehnici noi, minim invazive. Acestea includ interventiile de pe abdomen, inima, organele de reproducere, nervi, ureche, nas, sinusuri, gat, articulatii, urologie si vasele de sange. Chirurgia laparoscopica  minim invaziva poate fi o alegere potrivită pentru urmatoarele patologii:

Bolile organelor abdominale:

 • calculi biliari
 • litiaza veziculara( pietre la fiere),colecistita litiazica
 • scoaterea splinei deteriorate sau bolnave;
 • chirurgia peretelui abdominal-hernii inghinale.ombilicale,epigastrice,incizionale ( eventratii)
 • boala de reflux gastroesofagian (GERD).
 • patologia stomacului, intestinului subtire ,colonului (intestinul gros) sau rectului
 • apendicectomia
 • infertilitatea masculina( varicocelul)

Procedurile ginecologice, inclusiv:

 • dureri pelvine de cauze incerte(laparoscopia diagnostica);
 • chisturi ovariene;
 • endometrioza;
 • aderente pelvine;
 • sarcina ectopica(extrauterina)
 • infertilitatea;
 • histerectomia pentru leziuni benigne( fibrom,adenomioza,etc)
 • ligatura trompelor uterine.

Care sunt posibilele riscuri asociate laparoscopiei?

Deoarece laparoscopia implică ‘daune’ minime la nivelul tesuturilor organismului, aceasta este, în general, mult mai sigura decât interventiile deschise,clasice. O complicatie este o problemă neprevăzută, care apare în timpul sau după intervenţia chirurgicală, cum ar fi hemoragii interne sau leziunile unui organ sănătos. Riscurile pentru orice tip de interventie chirurgicala pot fi mai mari pentru persoanele care sunt obeze, fumatoare sau au probleme de sănătate asociate( boli de inima,diabet,boli care scad imunitatea). Laparoscopia necesită anestezie generală, care poarta anumite riscuri. Anestezia generala moderna este mult ma sigura iar  reacţiile adverse sunt rare. Leziunile vaselor de sange sau ale organelor interne , care pot provoca sângerări reprezinta o complicatie rara dar posibila a laparoscopiei. Uneori, operatia nu poate fi finalizata cu succes prin laparoscopie. In acel moment medicul poate converti interventia la cea clasica pentru a finaliza operatia (chiar si medicii cei mai experimentaţi, uneori, descopera ca  in timpul operatiei nu o pot finaliza asa cum a fost planificata -laparoscopic). Există mai multe motive pentru care medicul ar putea converti la o operaţie deschisă. Boala pacientului, de exemplu, se poate dovedi a fi diferita sau mai extinsă decât a crezut iniţial. Pacientii care au avut interventii chirurgicale anterioare în aceeaşi zonă pot dezvolta tesut cicatricial, care fac dificila pentru medic interventia laparoscopica.