Publicat la: 
17/12/2012

Diverticulita

Diverticuloza reprezinta situatia in care se formeaza structuri saculare la nivelul pliurilor mucoasei intestinale ( cel mai frecvent la nivelul colonului sigmoid).Inflamatia acestor diverticuli reprezinta diverticulita.

Diagnosticul diverticulitei colonice

Diagnosticul diverticulitei este pus in urma examenului clinic la care se adauga investigatii suplimentare (analize de sange ,examen radiologic si examen CT abdominal – examinarea de electie in acest caz).

Tratamentul chirurgical laparoscopic pentru diverticulita colonica

Beneficiile in abordul minim invaziv( laparoscopic) sunt legate de trauma chirurgicală minora. Inciziile mici utilizate în chirurgia laparoscopică sunt asociate cu dureri considerabil mai mici (medicamente antialgice mai putine postoperator), diasparitia mai devreme a ileusului postoperator (obstrucţia intestinală cauzată de paralizie temporară), reluarea mai repede a alimentatiei pe gura şi spitalizare mai scurtă. Unele studii au remarcat mai puţine complicaţii după abordul laparoscopic. De cele mai multe ori durerea postoperatorie este legată de mărimea inciziei abdominale. Prin urmare, este logic că abordul laparoscopic, care utilizează mici incizii, este asociat cu mai puţină durere şi mai puţină nevoie de medicamente antialgice postoperator fata de abordul deschis clasic. Pacienţii care suferă o colectomie laparoscopica pot relua dieta orala mai devreme decât cei operati clasic,deschis.

Prezentare de caz

Pacientul MA in varsta de 38 ani a fost internat in urma cu 2 luni pe sectia Medicala a Life Memorial Hospital -Medlife unde s-a pus diagnosticul de divetriculita sigmoidiana pe fondul unei diverticuloze colonice diagnosticate in urma cu 2 ani. Consultul chirurgical a indicat efectuarea interventiei chirurgicale peste 2 luni,dupa efectuarea tratamentului cu antibiotice,conform protocolului international in cazul acestei patologii. In regim de programare ( examenul computer tomograf preoperator a evidentiat proces inflamator minim la nivelul colonului) se intervine chirurgical pe cale laparoscopica, practicandu-se rezectie segmentara colonica cu anastomoza colo-rectala mecanica T-T folosindu-se endostapler ECHELON FLEX™ ENDOPATH® 60 si stapler circular CDH 29 Ethicon.

Evoluţia postoperatorie a fost favorabila, cu reluarea tranzitului intestinal pentru materii si gaze in ziua 2 p.o. Pacientul a stat internat in spital 4 zile si s-a externat cu stare generala buna.