Publicat la: 
11/10/2012
Ce sunt varicele?
Varicele hidrostatice sunt dilatatii anormale ale venelor superficiale ale membrelor inferioare, mai frecventa in cazul femeilor.
Cea mai frecventa cauza a varicelor este insuficienta  ostiala a venei safene interne sau externe (ce  permite formarea unui reflux în sensul invers circulaţiei normale a sangelui; se ajunge astfel la încărcarea excesiva a venelor superficiale şi la formarea unor dilataţii venoase, caracteristice bolii varicoase.
Boala varicoasa poate avea numeroase cauze:
-factori genetici  (cca 90%)
-sarcina
-obezitatea
-statul prelungit în picioare
-eforturi fizice intense (culturism,haltere)
-sporturi cu opriri şi porniri bruste (atletism, tenis)
-fumatul (afectează microcirculatia)
-alimentaţia bogată în grăsimi, abuzul de cafea şi de alcool.
-epilarea cu ceară fierbinte
-folosirea în exces a saunei
-baile  fierbinti (vasodilatatia cauzată de căldură favorizează degradarea peretului venos)
-expunerea îndelungată la soare
-tocurile înalte şi pantofii stramti
-folosirea pe timp indelungat a anticonceptionalelor (efectul lor iritant duce deseori la tromboflebite)
Etapele evolutiei bolii varicoase
- Perioada prevaricoasa: greutate, tensiune  in gambe la mers sau ortostatism prelungit acuzand chiar parestezii si jena dureroasa, uneori edem juxtamaleolar sau gambier care cedeaza la repaus, mai ales la ridicarea membrelor inferioare deasupra planului  orizontal .
- Perioada varicelor constituite – subiectiv aceleasi acuze ca si anterior dar mai accentuate si in plus semnele clasice obiective. Examenul clinic in ortostatism  la ambele membre inferioare evidentiaza cordoane neregulate dilatate ce proemina sub tegumente, uneori ne cudate dispuse in pachete.
-Perioada complicatiilor bolii.
  • Dermita de staza
  • Ulcere (leziuni) tegumentare venoase
  • Tromboze venoase (tromboflebita superficiala) asociata sau nu cu tromboza venoasa profunda (tromboflebita profunda)
  • Trombembolism pulmonar – complicatia redutabila cu risc vital a trombozei venoase profunde.
Cum se diagnosticheaza varicele hidrostatice?
Desi diagnosticul varicelor se pune clinic prin simpla observare a venelor dilatate, precizarea cauzei varicelor si evaluarea cu exactitate a anatomiei sistemului venos profund si superficial a membrului inferior care prezinta aceasta patologie necesita o explorare imagistica prin ecografie Doppler Duplex .
De regula ecografia Doppler Duplex este suficienta in marea majoritate a cazurilor.
Cum puteti sa evitati aparitia varicelor hidrostatice?
Boala varicoasa poate fi prevenita  prin:
- exercitii fizice – mersul pe jos, cu bicicleta sau innotul se recomanda in cazul bolii varicoase
- purtarea de ciorapi elastici compresivi – acestia imbunatatesc circulatia si sunt principalul tratament pentru boala varicoasa simptomatica
- mentinerea membrelor inferioare la orizontala sau ridicate peste acest nivel la intervale regulate – aceasta ajuta la circulatia sangelui si impiedica acumularea acestuia la nivelul venelor din membrele inferioare (staza venoasa)
- evitarea perioadelor indelungate de stat pe scaun sau in picioare – aceste pozitii, mentinute timp indelungat adauga un stres suplimentar venelor membrelor inferioare.
-evitarea aparitiei supraponderabilitatii
-evitarea expunerii indelungate la soare, a bailor fierbinti, a saunei, a consumului pe perioada lunga de anticonceptionale.
TRATAMENT
Tratamentul medicamentos:
- administrarea de tonice venoase care au rolul de a  reduce edemul şi inflamatia. Acest tratament se recomanda ca terapie de baza pentru cei predispusi genetic sau la care sunt prezente semnele bolii varicoase, pentru pacientii care nu pot suferi o interventie chirurgicala sau ca adjuvant înainte şi după operaţie. De asemenea, exista o serie întreagă de produse farmaceutice cu efect similar, sub formă de cremă sau gel, care se aplică local. La acestea se adaugă terapia prin compresiune (purtarea de ciorapi elastici), care previne instalarea complicatiilor postoperatorii şi a recidivelor.
Tratamentul  chirurgical
Ligaturarea si tehnicile de stripping sunt cele mai eficiente si utilizate proceduri chirurgicale, mai ales in cazul varicelor de dimensiuni mari.
-se  adresează majorităţii cazurilor de varice şi consta în mai  multe metode, dintre care  medicul o alege pe cea care se potriveste cel mai bine pacientului.
- Crosectomia, adică extirparea acelei porţiuni din vena safena interna sau externa (cele două vene superficiale importante) ce conţine valva cu defect.
- Stripping-ul complet –procedeul de smulgere a întregii vene safene pana la originea ei, la nivelul gleznei.
-Stripping-ul partial -smulgerea venei safene  pana la nivelul genunchiului, minimalizându-se efectele nedorite ale procedurii anterioare.
-Flebectomia ( excizia pachetelor varicoase) extirpa doar dilataţiile venoase.
Flebectomia se poate face prin  microincizii de 1-2 mm prin intermediul unor microinstrumente cu efecte estetice deosebit de bune si cu risc de complicatii extrem de scazut.