Publicat la: 
11/10/2012

 

Ce este varicocelul?
Varicocelul reprezinta o ectazie anormala a venei care dreneaza sangele  testicular. Valvele deficiente sau compresia venelor poate cauza dilatarea acestora cu formarea unui varicocel.
Varicocelul idiopatic apare cind valvele venelor de-a lungul cordonului spermatic nu-si indeplinesc functia. Este un proces similar cu cel care intervine in venele varicoase ale membrelor inferioare(varicele). Fenomenul determina acumularea de singe venos in plexul pampiniform si cresterea presiunii cu alterarea tesutului testicular.Varicocelul se dezvolta lent si poate  sa nu prezinte simptome. Sunt cel mai adesea diagnosticate la virsta de 15-30 de ani si se dezvolta rar dupa 40 de ani. Apar la 15-20% dintre toti barbatii si la 40% dintre barbatii infertili.
98% din varicocelele idiopatice apar pe partea stinga, deoarece venele testicolului sting merg vertical spre vena renala stanga in timp ce cele drepte dreneaza direct in vena cava inferioara. Varicocelul  drept izolat este extrem de rar si necesita evaluare prompta a prezentei unor mase abdominale sau pelvine( necesita efectuarea unei ecografii abdominale sau CT abdominal).

Varicocelul secundar se datoreaza compresiei externe a venelor testiculare. O masa pelvina sau abdominala reprezinta principala etiologie daca un varicocel este nou diagnosticat.
Relatia varicocel-infertilitate
Exista citeva teorii propuse pentru a explica efectul varicocelului asupra calitatii spermei, incluzind efectele presiunii, deprivarea de oxigen, caldura si toxinele. Indiferent de mecanism varicocelul este un factor semnificativ in diminuarea functiei testiculare si reducerea calitatii spermei la un mare procent dintre barbati.
Varicocelul netratat, mai ales daca este mare poate cauza deteriorarea pe termen lung a spermei si a productiei de testosteron. Daca un barbat infertil prezinta varicocel bilateral, corectarea acestora va ameliora calitatea spermei.
Semne si simptome
Unii pacienti pot prezenta durere scrotala si tumefiere, dar mai important varicocelul este considerat a fi o cauza de infertilitate masculina.
Pacientul cu varicocel este de obicei asimptomatic si se prezinta la o evaluare pentru infertilitate dupa incercari numeroase nereusite de conceptie. Un varicocel evident este descris la palpare ca un sac cu viermi.

Simptomele varicocelului :
-durere de lunga durata sau sub forma de crampa in scrot
-senzatia de greutate a testiculului
-atrofia testiculului
-vena vizibila sau palpabila largita ca un sac cu viermi
-infertilitate.
Diagnosticul varicocelului
Studii imagistice:
Scanarea CT
evidentiaza  o masa care cuprinde vase serpinginoase dilatate adiacente epididimului. Canalul spermatic este largit iar cordonul spermatic intrascrotal sau plexul pampiniform sunt proeminente.
Echografia arata structuri tubulare tortuase. Varicocelele pot fi descoperite oriunde in scrot. Tehnica Doppler poate fi utila in diferentierea canalelor venoase de chisturi ale epididimului cind exista dubii.
Venografia este metoda cea mai sigura de a detecta varicocelele mici sau subclinice demonstrind reflux venos anormal in maniera retrograda in plexul pampiniform.
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: compresia venei renale, anevrism aortic, compresie prin tumora, obstructia venei cave inferioare.
Tratament
Principala forma de tratament pentru varicocel este interventia chirurgicala.
Societatea Americana de Urologie recomanda interventia chirurgicala daca:
-durere persistenta
-varicocelul este palpabil
-cuplul este infertil
-femeia este fertila, barbatul partener prezinta parametrii spermei anormali.
Tratamentul chirurgical prin abord laparoscopic
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala) interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii, se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in caviatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina).
Se reperaza venele spermatice  care sunt clipate si sectionate( un fragment se trimite le examen histopatologic).  Aceasta interventie chirurgicala  nu necesita drenaj.Pacientul se externeaza la 24 ore de la operatie.
Complicatii postoperatorii posibile :
-hidrocelul sau acumularea de fluid in jurul testiculelor apare la 5% dintre pacienti.
-lezarea arterei testiculare este raportata la 0. 9% dintre varicocelele corectate microchirurgical. deoarece testiculul prezinta aport vascular suplimentar din arterele cremasteriene, atrofia testiculara este rara dupa sectionarea arterei testiculare. Testiculii mici, atrofici sunt expusi la risc pentru leziune arteriala testiculara accidentala datorita dimensiunii mici a arterei in aceste cazuri.
Recuperarea dupa operatie
Majoritatea pacientilor se intorc la activitatea normala dupa cel mult o  saptamana.In primele zile  persista o sensibilitate dureroasa  la nivelul plagii postoperatorii.Firele de sutura sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material absorbabil nu necesita extragere.
Prognostic:
Dupa operatie aproximativ 70% dintre pacienti si-au ameliorat parametrii spermei, iar 40% si-au ridicat rata de conceptii. Deoarece spermatogeneza umana necesita 72 de zile, ameliorarile spermei nu sunt evidente decit dupa 3 luni de la interventie