Publicat la: 
11/08/2015

Oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc și nu se cunosc pentru că nu comunică” - spunea Martin Luther King, cunoscutul pastor baptist, luptator pentru drepturile comunitatii de culoare din America.Iata ca la aproape cincizeci de ani după, problema comunicarii ramane printere cele mai importante, atat la nivel macro cat si micro social, facandu-si simtita prezenta in mai toate domeniile de activitate, in special in cele bazate pe relationarea interumana.
Medicina in general, cat mai ales ramura ei dedicata tratarii afectiunilor copilului -pediatria, necesita o comunicare pe cat de bogata,pe atat de precisa si nu de putine ori cu un caracter aparte (persoana suferinda -pacientul in sine- este prea mic pentru a vorbi sau a putea purta o conversatie lamuritoare, anamneza fiind astfel obtinuta de la apartinatori!)
Pentru un doctor nu este deloc usor sa comunice cu parintii dar sa trateze copilul, mai ales cand acest tratament presupune o interventie chirurgicala. Un bine-cunoscut chirurg pediatru, cu ani lungi  in acest domeniu, obisnuia sa spună: "Cea mai usoara suferinta este cea a altuia" iar "Boala copilului tău, oricare ar fi ea, este totdeauna cea mai grava", referinduse la cele doua extreme intre care oscileaza frecvent discutia medicului cu apartinatorii, in incercarea de a decide tratamentul adecvat si mai ales timing-ul operator.
Personal consider discutia cu parintii ca fiind esenta actului medical. Deseori, cuvintele nu reusesc sa lamureasca pe deplin, anterior actului operator -dealtfel reusit!- posibilitatile si limitarile tratamentului, astfel ca asteptarile familiei nu corespund cu ceea ce s-a obtinut in mod real, in urma corectiei chirurgicale.
Trebuie sa recunosc ca acesta a fost motivul pentru care am decis sa incep acest blog, desi nu sunt un sustinator fervent al "socializarii on-line". Am scris aceste randuri, si voi scrie in continuare, cu speranta ca cei care le vor citi, oricat de multi sau putini, vor ajunge poate in fata mea sau a altor colegi cu mintea si sufletul un pic mai deschise pentru comunicare, pentru a se face auziti dar si a il auzi pe "omul in alb" din fata lor. Fara comunicare sincera nu exista incredere deplina, iar fara incredere nu exista un act medical"complet"!