Publicat la: 
3/02/2012

 Se poate sa descoperiti in timpul sarcinii, prin analize indicate de medicul de familie sau de catre obstetrician, ca aveti infectie cu virusul hepatic C. Multiple intrebari survin din acest moment, legate de sanatatea dvs, a copilului, a familiei.
Prima intrebare poate sa fie: de unde ati contactat virusul? Raspunsurile le puteti uneori afla din analiza retrospectiva, sau pot ramane o enigma: contact sexual, transfuzie de sange, tratament stomatologic, consum de droguri intravenos, din mediul spitalicesc( daca lucrati in domeniu medical), accidental din saloanele de cosmetica.

Alta intrebare ar fi referitoare la sanatatea copilului. Daca sarcina este incipienta, se poate indica intreruperea sarcinii. Tratamentul cu Ribavirina si Interferon in sarcina este contraindicat, fiind teratogen. Daca varsta gestationala este mai mare, mamele se intreaba daca si copilul va avea hepatita C. Riscul de transmitere de la mama la fat este sub 5 %, este prezent mai ales dupa saptamana 35 de gestatie, iar anticorpii materni pot trece prin placenta si pot proteja copilul pana la proximativ 18 luni.

Daca sarcina este dusa la termen, se discuta modalitatea de nastere :pe cale vaginala sau cezariana? Din studiile disponibile pana in prezent, riscul de transmitere in travaliu, pe cala naturala, este de maxim 5 %, iar prin cezariana- 3, 6 – 5 %. Unele referinte din literatura de specialitate evidentiaza ideea ca nu exista o diferenta semnificativa intre riscul de transmitere prin nasterea pe cale vaginala si cel prin nasterea prin cezariana.

O alta intrebare care se ridica este daca mama poate alapta. Daca nu urmeaza tratament cu Ribavirina, daca nu prezinta eroziuni sau sangerari mamelonare, poate alapta. In aceste conditii, ramane ca dupa informarea gravidei/ cuplului asupra riscurilor, sa se ia decizia cea mai corecta atat pentru copil, cat si pentru mama. Exista situatii in care afectarea hepatica materna impune tratament cu Ribavirina, in acest caz indicandu-se intreruperea terapeutica a sarcinii sau ablactarea. De asemenea neonatologul va aborda conduita optima pentru copil.

Este de asemenea important de precizat ca daca dupa nastere se impune tratamentul cu Ribavirina sau Interferon pot aparea efecte secundare precum: agravarea unor boli autoimune, demineralizare osoasa cu risc crescut de fracturi, depresie, tulburari menstruale, afectarea ulterioara a fertilitatii, uscaciune si infectii vaginale ( in special cu Candida). Reamintim ca in timpul tratamentului cu Ribavirina sau Interferon este contraindicata alaptarea si ca timp de 6 luni de la terminarea tratamentului nu se indica o noua sarcina, iar daca adaugam perioada de tratament de 24- 48 luni, se va ajunge la un interval de 2 ½ ani in care este proscrisa o noua sarcina.

Este absolut necesar tratament indicat si urmarit de catre infectionist, stiindu-se ca boala netratata are o evolutie nefasta spre ciroza hepatica si chiar deces.

Desi subiectul este evident pesimist, riscul exista. Important este sa cunoastem modalitatile de transmitere si de profilaxie, de asemenea sa fim responsabili si responsabilizati de aceasta problema majora de sanatate.