BLOGUL MEDICILOR

19 Martie 2013

Ginecomastia (sau de ce le cresc sani barbatilor)

scris de

Parlog-Cristian Ana-Loredana

 Ginecomastia reprezinta dezvoltarea excesiva a sanului la barbat.

Ea poate sa fie fiziologica (adica normala) in cursul a trei perioade din viata

 1. La scurt timp dupa nastere din cauza hormonilor mamei poate fi stimulata cresterea sanului atat la fetite cat si la baieti. De obicei dureaza cateva saptamani si poate fi insotita si de o secretie lactata. Dispare spontan, nu necesita tratament.
 2. La pubertate (peste 50% dintre baieti prezinta ginecomastie in aceasta perioada). Poate interesa doar unul dintre sani sau ambii, poate fi simetrica sau asimetrica. In general dispare dupa aproximativ 3 ani de la aparitie, dar in pana la 20% dintre cazuri poate persista si dupa 20 de ani.

 3. La barbatii in varsta (peste 60 de ani) - mecanismele implicate ar putea fi in acest caz, scaderea testosteronului odata cu inaintarea in varsta corelata cu o crestere a procentului de tesut gras (care transforma testosteronul, hormon masculin, in estrogen, hormon feminin) precum si medicatiile multiple care sunt administrate pentru alte afectiuni si care pot determina ginecomastie.

 Ginecomastia patologica poate sa apara prin mai multe mecanisme

Productie crescuta de estrogeni

 1. Tumori testiculare (care pot produce: estrogen; prea mult testosteron ce va fi tranformat in estrogen de organism; hormoni ce stimuleaza testiculele sa produca prea mult testosteron)
 2. Tumori adrenale

Cresterea activitatii aromatazei (adica a transformarii testosteronului in estrogen) : obezitatea, mutatii genetice familiale sau spontane

Productie scazuta de testosteron

Hipogonadism primar (sindrom Klinefelter, infectii testiculare virale, de exemplu oreion, sau bacteriene, traumatisme testiculare sau iradiere) sau secundar (in cadrul unor adenoame hipofizare)

 Alte afectiuni care pot duce la ginecomastie

 • boala renala terminala

 • boala hepatica terminala (ciroza)

 • hipertiroidismul

 • leziuni la nivelul maduvei spinarii

 • infectia cu HIV

 • reluarea alimentatiei la persoane malnutrite

Medicamentele reprezinta o cauza importanta a ginecomastiei

1. medicamente care contin estrogeni (de exemplu creme cu estrogeni folosite de partenere) sau medicamente din plante care contin fitoestrogeni

2. utilizarea recreationala de marihuana, heroina, metadona si amfetamine

3. administrarea de testosteron

4. medicamente utilizate pentru tratarea afectiunilor cardiace si hipertensiunii de exemplu verapamil, nifedipina, diltiazem, captopril, enalapril, spironolactona, amiodarona, nitrati, digoxina, medicamente pentru tratarea adenomului de prostata, medicamente pentru depresie, anxietate, medicamente pentru stomac (cimetidina, omeprazol)

Evaluarea pacientului cu ginecomastie implica un istoric detaliat si examen fizic. Trebuie verificate medicatiile pe care le-a primit pacientul, utilizarea de droguri, abuzul de alcool. Este important de stabilit de cat timp a aparut ginecomastia (cresterea rapida, de data recenta fiind mai ingrijoratoare decat o ginecomastie cronica). Va fi intrebat pacientul despre simptome legate de boli hepatice, renale, hipertiroidism (palpitatii, transpiratii excesive, scadere in greutate) si insuficienta testiculara (scaderea libidoului,disfunctie erectila, infertilitate). In cadrul examenului fizic se va masura dimensiunea tesutului mamar, si se va stabili daca prezinta semne suspecte (nodul fix, dur, retractie mamelonara sau a pielii, secretie din san, adenopatii axilare- la subbrat) care ar putea sugera un cancer mamar. Durerea sau sensibilitatea la palpare nu apar de obicei in cancerul de san, aceste simptome arata ca ginecomastia este de data recenta (sub 6 luni). Este necesara si examinarea testiculelor (testicule mici bilateral indica insuficienta gonadica, asimetria testiculara sau un nodul la nivelul unui testicul pot sugera tumora testiculara).

Evaluarea de laborator include pe langa analize uzuale pentru ficat, rinichi, dozari specifice hormonale (testosteron, estrogen, LH, beta HCG, prolactina, TSH, FT4). In functie de rezultate pot fi necesare investigatii suplimentare (ecografie testicul, tomografie computerizata abdominala, cariotip, biopsie).

Tratamentul va fi specific, in functie de patologia descoperita in urma investigatiilor. Tumorile testiculare vor fi operate, tireotoxicoza, bolile renale, bolile hepatice tratate corespunzator; medicatia care determina ginecomastie va fi oprita daca este posibil (in acest caz ar trebui sa apara ameliorare a ginecomastiei in termen de o luna de la intrerupere). Daca in urma investigatiilor nu sunt detectate anomalii se va urmari clinic ginecomastia, la intervale de 3 luni pana cand aceasta se stabilizeaza sau regreseaza, dupa care examinarea va fi anuala.

 Echipa MedLife de Medicina generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.