Publicat la: 
11/11/2014

Să ai acnee ca adolescent este cel mai adesea traumatizant şi generator de complexe. Cu vârsta, ne putem obişnui cu prezenţa coşurilor, le putem trata cu indiferenţă (uneori îndelung exersată) sau dimpotrivă putem fi mai marcaţi de prezenţa lor decat atunci când eram tineri. Bărbatul modern, chiar cel fără pretenţii de metrosexual, dă o importanţă mult mai mare aspectului feţei, care e până la urmă cartea de vizită ce reflectă respectul de sine.

 De ce fac bărbaţii acnee? 

Componenta hormonală este importantă la orice vârstă. În adolescenţă dezechilibrele sunt fireşti şi putem încerca să temporizăm tratamente agresive plecând de la premiza statistică: va trece cu timpul ! Totuşi, dacă acneea se asociază cu dezechilibre ponderale, vergeturi, semne de efeminare (creşterea sânilor de exemplu), se impune un consult endocrinologic şi efectuarea unui set de analize specifice.

Deficitul de igienă. Am mai spus de multe ori, acneea nu este o boală infectioasă, dar igiena este importantă, curăţarea pielii permite înlăturarea excesului de sebum care astupă porii şi este primul pas în lanţul de declanşare a bolii.

Transpiraţia. Barbaţii fac sport mai des şi mai mult decat femeile, transpiră mai mult şi secretă mai mult sebum. Această combinaţie contribuie şi mai mult la agregarea resturilor de epiderm la nivelul porilor şi la formarea de mici colecţii de sebum sub piele.

Expunerea la soare sau solar. Deşi la început au rol sterilizant şi usucă coşurile, radiaţiile ultraviolete determină îngroşarea epidermului care duce după 10-15 zile la formarea de noi leziuni de acnee (comedoane, pustule, noduli).

Cosmeticele nepotrivite, în special cele grase, dar şi unele la care pacientul dezvoltă o sensibilitate particulară, pot genera reacţii acneiforme.

Unii bărbaţi fac un fel de coşuri la nivelul bărbii după bărbierit. Aceasta nu este acnee, ci mai degrabă o foliculită generată de creşterea firelor sub piele.

Ce e de făcut?

Primele măsuri le puteţi lua singuri. Curăţarea feţei şi chiar a trunchiului cu săpunuri sau geluri spumante antiacneice reduce simptomele cu până la 50%. Folosirea cosmeticelor adecvate şi evitarea expunerii la soare în exces sunt de asemenea de ajutor.

Pentru cazuri mai complicate este nevoie de o consultaţie. Medicul dermatolog vă va consilia în legatură cu cosmeticele, vă va stabili un plan de îngrijire şi va decide tratamentul. Tratamentele locale sunt prima linie de atac. Ele constau în creme sau loţiuni ce conţin antibiotice, antiinflamatoare (substanţe care reduc pustulele şi nodulii) şi derivaţi de vitamina A (substanţe care scad formarea punctelor negre). Cazurile mai grave necesită tratamente de durată destul de lungă cu antibiotice sau retinoizi pe cale orală, sub monitorizarea medicului atât prin analize cât şi prin control clinic.

Pentru toate stadiile, deosebit de utile sunt tratamentele dermatocosmetice şi tratamentele laser. Curăţarea tenului prin microdermabraziune permite pătrunderea în profunzime şi acţiunea mai rapidă a substanţelor active. Tratamentele laser închid nodulii şi pot regenera colagenul, ştergând cicatricile.

Acneea, chiar şi cea gravă, se poate trata. Un program corect de îngrijire şi un tratament adecvat duc la ameliorări semnificative si, urmate cu perseverenţă, la vindecare.