Publicat la: 
5/11/2013

Mici excrescenţe dureroase sau doar îngoşări supărătoare ale pielii pe tălpi sau pe degete, ele sunt denumite la grămadă şi fără prea mari eforturi de diferenţiere, când “negi” când “bătături”. Sunt ele periculoase?

Un neg este o excrescenţă proeminentă, cu aspect adesea conopidiform, apărută potenţial oriunde. Medical, ea poate fi o verucă vulgară (obişnuită), o verucă seboreică sau o aluniţă (un nev dermic).

Veruca banală este o boală virală determinată de tulpini de Human Papiloma Virus ( acele atat de temute HPV sau “haşpeveuri” din folclorul medical recent). Apărute pe piele nu au neapărat aceleaşi riscuri oncogene cu cele apărute pe mucoasa genitală sau bucală, au însă capacitate mare de contaminare, sunt dizgraţioase şi, atunci cand apar pe zone de presiune (talpă, degete, periunghial) sunt dureroase. Contagiozitatea lor extremă le face foarte uşor de împrumutat în colectivităţi, în special de copii şi sportivi (piscine, vestiare). Simpla spălare a mâinilor sau duşul după înot, deşi protectoare, nu sunt suficiente pentru preveni transmiterea. Trebuie limitată folosirea în comun a obiectelor, şi încurajat portul papucilor în jurul piscinelor publice.

Tratamentul este indicat a se face cât mai rapid pentru a evita infectarea altora sau auto-infectarea pe alte locuri. Tradiţional se folosesc metode distructive, fie cu soluţii sicative şi antivirale, fie prin electrocauterizare sau laser. Distrucţia brutală lasă în urmă o rană care se vindecă destul de greu, mai ales la nivelul piciorului sau periunghial. Tratamentul modern presupune folosirea laserului cu culoare pulsată, procedură nedureroasă care închide vasele de sânge care hrănesc veruca permiţând moartea lentă a acesteia şi eliminarea treptată.

Veruca seboreică este o leziune benignă, necontagioasă, colorată de la brun deschis până la negru, mai plană sau mai proeminentă, formată din straturi de celule epidermice cimentate cu sebum, inclavate în pliurile pielii. Riscul de transformare în carcinoame este minim şi încă discutat, adesea însă verucile se desprind incomplet de pe suprafaţa pielii şi se inflamează sau sunt pur şi simplu inestetice, având predilecţe de apariţie pe zone vizibile (faţa, decolteu). Distrucţia se face cel mai adesea prin chiuretare, cauterizare electrică, radiofrecvenţă sau laser. Cicatrizarea este mai rapidă şi mult mai estetică decat în cazul verucilor vulgare.

Nevii dermici (aluniţele) sunt proeminenţi, bruni-negricioşi sau de culoarea pielii, cu sau fără fire de păr. Trebuie examinaţi de medic pentru a exclude riscul de malignizare şi pentru a decide conduita terapeutică (supraveghere sau excizie).

Desigur, o bătătură se formează mai degrabă acolo unde pielea s-a frecat în mod repetat de o suprafaţă destul de dură (pantoful sau pixul, sau racheta de tenis sau un instrument de lucru). Denumită medical clavus această leziune se formează ca o reacţie de apărare a pielii la traumatismul repetat. Când acest traumatism continuă, masa îngroşată se inflamează în profunzime şi este dureroasă, moment în care cei mai multi pacienţi decid că a venit momentul să acţioneze şi merg la medic sau la pedichiuristă. Nu e foarte înţelept să fie agresată brutal, căci durerea va fi insuportabilă, ci sunt indicate cremele keratolitice (exfoliante puternice), care să mai reducă din volum. Bătătura se va reface mereu atâta vreme cât cauza va persista, în cazul bătăturilor de la picioare indicându-se consult ortopedic şi tratament adecvat pentru corectarea dezechilibrelor osoase ( portul de talonete, separatoare, sau chiar intervenţia chirurgicală ortopedică).

Închei, reamintindu-vă că, deşi în cele mai multe cazuri putem să ne auto-diagnosticăm, consultul şi intervenţia medicală sunt singurele care ne pot ajuta să ne vindecăm de aceste atât de banale dar atât de răspândite probleme de piele...