Publicat la: 
13/02/2013

Fiecare dintre noi are cel puţin o cicatrice pe piele, fie semn de bună purtare, fie amintirea unui accident, fie o amintire de la o operaţie, fie semnele unei acei violente. Uneori sunt ca un fir, alteori ca un cordon îngroşat sau chiar ca o uriaşă insectă roşie; în cazurile mai dramatice ne desfigurează şi uneori ne fac foarte, foarte nefericiţi.

Ce se întâmplă, de fapt?

După ce fibrele de colagen din structura pielii au fost secţionate fie de un traumatism, fie de bisturiul chirurgului, ele intră aproape instantaneu într-un proces de regenerare, prin care încearcă să se repare şi să reconstituie integritatea pielii. În primele şase luni cicatricea este în mod normal roşie, semn al acestui proces de regenerare. În momentul când cele două părţi ale tăieturii s-au unit din nou prin fibrile proaspete şi s-a consolidat „lipitura”, procesul de producţie al fibrelor noi se opreşte. Cicatricea se albeşte şi cu timpul devine mai suplă, şi îmbătrânind se topeşte în piele, devenind din ce în ce mai puţin vizibilă.

Acesta este normalul.

Sunt însă şi excepţii, uneori impredictibile. Ele se numesc keloide. Sunt cicatrici în care producţia de fibrile reparatorii continuă la nesfârşit, cicatricea devine roşie, dură, proeminentă, chiar dureroasă.

Nu se ştie ce generează această predispoziţie. Uneori, persoane care au cicatrizat perfect normal pe unele zone se trezesc cu keloide pe alte zone. Cel mai frecvent acestea apar pe lobul urechii sau pe torace şi aproape niciodată pe faţă-din fericire. Uneori şi cictricea de cezariană poate avea un aspect infiltrat, îngroşat, chiar daca nu este propriu-zis keloidiană. Traumatismele prin zdrobire, arsurile, se vindecă de asmenea defectuos.

Ce se poate face?

În cicatricile keloidiene sau hipertrofice, în primul rând se încearcă oprirea creşterii cicatricii şi asuplizarea acesteia, fie prin injectarea unor substanţe, fie prin folosirea laserelor vasculare. Unele creme pe bază de silicon sau pe baza de extracte naturale, pot de asemenea încetini procesul dacă sunt aplicate în primele faze ale vindecării. Laserul cu lumină pulsată PDL Perfecta are programe speciale pentru remodelarea atât a cicatricilor recente cât şi a celor mai vechi, dar încă roşii. Sunt necesare mai multe şedinţe, spaţiate la 3-6 săptămâni interval, pe parcursul cărora cicatricea se albeşte şi se aplatizează treptat.

Cicatricile mari, retractile, beneficiază de tratamente cu microdoze de toxină botulinică, pentru a se relaxa şi a intra în repaus proliferativ.

Cicatricile albe, atrofice, deprimate, adâncite, beneficiază de tratamente cu tehnologii fracţionate, care produc micro-coloane de arsură în ţesutul contorsionat şi afectat şi dau şansa la regenerare prin fibrile noi sănătoase. Tehnologia de radiofrecvenţă fracţionată de pe combina Emax este aprobată pentru astfel de tratamente, dovedindu-şi eficienţa prin multiple studii clinice.

Uneori nu este altă soluţie pentru îndepărtarea unei cicatrici decât intervenţia chirurgicală.

La cicatricile mici de acnee sau varicelă practicăm echizia punch, cu un mic instrument circular care scoate exact cicatricea. Marginile sunt apoi suturate cu fir foarte subţire şi în şapte zile problema s-a rezolvat!

Pentru cicatricile mai mari se poate practica excizia în totalitate şi tratarea noii cicatrici de la început cu metode care să prevină îngroşarea ei.

Dermo-abraziunea şi crioterapia sunt metode mai puţin folosite azi.

Cicatricile adâncite se pot umple cu aceleaşi substaţe care sunt folosite la umplerea ridurilor-de regulă acid hialuronic care are foarte puţine efecte adverse. Deşi nu are efect permanent efectul estetic este imediat, iar repetarea injectării stabilizează zona, astfel că cicatricea devine din ce în ce mai puţin vizibilă.

După cum se vede, deşi sunt definite ca un mod de vindecare defectuos permanent, cicatricile inestetice pot fi ameliorate prin multiple manevre şi tehnologii.