BLOGUL MEDICILOR

16 Aprilie 2013

Cum îngrijim pielea sensibilă

scris de

Placintescu Diana

În faţa agresiunilor externe şi a emoţiilor interioare pielea nostră răspunde inegal. Înroşire, înţepături, senzaţii de arsură definesc pielea sensibilă, hiper reactivă sau intolerantă. E adevărat că atinge mai frecvent femeile cu pielea deschisă la culoare şi fină., dar nu e vorba totdeauna de o piele uscată. Nu este nici măcar un tip clar definit de piele, precum pielea grasă, uscată sau mixtă, ci din contră, o trăsătură transcedentală ce poate să definească în mod egal atopicii dar şi acneicii, la orice vârstă, pe termen scurt sau lung.

Cum o recunoaştem ?

Uneori destul de greu, pentru ca nu prezintă nici o particularitate decelabilă la examenul clinic, nu se vede nimic deşi pacienta-pacientul se plânge că îl arde, că înţeapă, că se înroşeşte din orice, că ţine etc. În principiu definim o piele ca fiind intolerantă atunci când reacţionează la factori exteriori care nu ar trebui să o perturbe. Ea are un nivel de rezistenţă mult mai scăzut decât media. Toată lumea acuză o senzaţie neplăcută după ce fooseste produse de curaţenie agresive, dar să reacţionezi la apa simplă sau la o cremă comună nu mai este chiar atât de normal. Dermatologul poate să discearnă dacă e vorba într-adevar de o piele sensibilă sau de o reală alergie de contact care necesită tratament şi măsuri medicale.

Cum îngrijim pielea sensibilă ? Ce produse folosim ?

- Lapte demachiant pe care îl clătim cu apă termală (Avene, LA Roche Posay, Uriage, Vichy) - Săpunuri dermatolgice de tip surgras, pentru a reface stratul hidrolipidic al pielii - Creme speciale pentru piele intoleranta, care să aibă formule cât mai simple, non alergenice , sterile( Avene Tolerance extreme, LA Roche Posay Toleraine Ultra). Odată ce aţi găsit o cremă care nu vă determină nici o reacţie, păstraţi-o. Aici variaţiile sunt periculoase! - Produse speciale de calmare a pielii sensibile - Creme anti-înroşire (Avene antirougeurs, SVR Rubialine, Uriage Roselianne) - La nevoie sau de plăcere, curele termale în staţiuni specializate pentru afecţiuni dermatologice (SensiCure Avene)

Nu se recomandă

- Testarea produselor cosmetice din bancurile de teste din magazine - Schimbările climatice prea rapide şi prea spectaculoase, două săptămâni la ski în Austria urmate de două săptamâni în Egipt sau Martinica, sau, mai banal, o bătaie cu bulgări şi apoi o saună... - Mâncăruri prea condimentate, exces de alcool şi fumat - Ingrijirea feţei cu produse agresive, în special abrazive şi exfoliante, uleiurile esenţiale din plante (prea concentrate şi adesea alergizante), loţiunile alcoolizate. Trebuie ştiut că tenurile sensibile sunt foarte influenţate de modificările hormonale, în special feminine, şi au tendinţa de a se ameliora cu vârsta şi de a se agrava cu excesul de îngrijiri cosmetice.  Echipa MedLife de Medicina generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.