Publicat la: 
30/04/2013

Antirid... denumirea old fashion reconvertită în anti aging.... visul etern al tinereţii fără bătrâneţe... mirosul de cremă Nivea şi pudră al bunicii... toate mi se amestecă în minte acum când încerc să vă povestesc despre cum să rămânem tineri şi frumoşi, cât se poate...

Ca să înţelegem ce avem de făcut, trebuie să înţelegem mai întâi ce ni se întâmplă. Sunt două feluri de îmbătrânire a pielii: îmbătrânire intrinsecă naturală, setată genetic, datorată oxidării naturale şi îmbătrânirea extrinsecă, datorată major expunerii la soare şi la alţi factori de mediu (poluare, fumat etc). În îmbătrânirea intrinsecă pielea se subţiază, face riduri fine şi se adâncesc ridurile de expresie. Nimic dramatic. În îmbătrânirea extrinsecă, pielea se îngroaşă, devine gălbuie, se pătează, se umple de vinişoare şi de zone aspre şi adesea de leziuni precanceroase.

Ce putem face?

Reiau paşii pe care i-am descris la toate tipurile de piele: curăţare, emoliere, hidratare, şi în plus hrănire şi fotoprotecţie.

Fotoprotecţia este esenţială în prevenirea îmbătrânirii extrinseci. Nu se mai poartă bronzul. Bronzul, altădată marca luxului, a tuturor posibilităţilor, martorul implicit al vacanţelor de invidiat, s-a demodat! Îl mai exersează domnişoare fără multă minte, ca pe o modalitate ieftină de a-şi adăga un pic de strălucire. Excesul de expunere la ultraviolete face ca o tânără de 25 de ani cu doi-trei ani de solar să arate deja de 30. Am văzut de altfel cancere de piele mortale la tinere de 25 de ani. Nu ne cunoaştem prea bine bagajul genetic. Să încercăm măcar să nu ne forţăm norocul, agravând punctele slabe.

Deci, cum să încetinim îmbătrânirea?

Nu stăm la soare!

(Acesta e un sfat pe care îl voi relua la vară, dar nu puteam rata ocazia. Mă uit la propria mea faţă, imprudent expusă atâţia ani şi pe care aproape degeaba mi-o păzesc cu străşnicie acum...).

Curăţarea şi emolierea... vă spun un alt secret: contează mai mult frecvenţa decât produsul. Ritualul bate preţul...

Dar, şi aici există nuanţe. Există produse care fac mai mult decât altele. Sunt câteva categorii de proceduri şi substanţe active care pot da înapoi timpul mai repede decât altele

Între acestea, microdermabraziunea şi tratamentele cu oxigen activ.

Microdermabraziunea realizează exfolierea stratului cornos, practic format din celulele moarte. Astfel se elimină punctele negre şi asperităile şi apare la suprafaţă un strat nou, hidratat şi strălucitor (apa din piele creşte reflexia şi accentuează luminozitatea).

Infuziile cu oxigen activ folosesc acest gaz ca un vehicul pentru a introduce diverse alte substanţe-vitamine, hormoni etc, facilitându-le accesul în profunzimea pielii. Astfel efectul este mult mai intens, mai rapid şi mai persistent ca aplicare unei creme obişnuite.

 Care sunt substanţele active antiîmbătrânire, pe care trebuie să le căutăm pe etichetele cremelor?

Principalii constituenţi naturali din cremele clasice anti-îmbătrânire sunt antioxidanţii, împărţiţi în trei categorii: carotenoizii (xantine-dau culoarea roz a somonului, luteina din legumele cu frunze verzi, lycopen din fructe şi legume roşii: tomate, pepene, grepfruit roz),  flavonoidele (curcuminul, condiment asiatic combinat în curry, silimarina, pycnogenolul din algele marine) şi polifenolii (extraşi din ceaiul verde şi din rodii).

Retinoizii (retinol, retinzl palmitat, retynil propionat), derivaţi sau precursori de vitamina A, sunt o armă importanţă în arsenalul tinereţii perpetue, de când studii medicale au arătat că retinolul în concentraţii medicale (din păcate iritante în primele sîptîmâni de tratament) poate să reverseze îmbătrânirea cutanată, stimulând regenerarea colagenului (Liftactiv Retinol HA-Vichy,  Densitium-Noreva, Ystheal-Avene). Efectele sunt spectaculoase la cei fenomene de foto-îmbătrânire, dar sunt observabile la orice vârstă.

Hidoxi-acizii sunt folosiţi pentru că au rol exfoliant superficial iar la nivelul dermului stimulează sinteza de colagen. Cel mai cunoscut este acidul glicolic (SVR Hydracid Alpha sau Hydracid C), dar există cosmetice şi cu acid lactic, tartric, citric sau mandelic.

Acidul hialuronic este un constituent natural al pielii, care are capacitatea de reţine apa, menţinând astfel aspectul hidratat şi luminos al pielii, pe de altă parte întrucât epidermul hidratat este mai permeabil, el facilitează penetrarea în straturile profunde a altor substanţe active (Isofill-Uriage, Restylane-Qmed).

Fitohormonii (fitoestrogenii) sunt predominant proteine extrase din soia, cu efecte controversate la nivelul pielii şi al întregului organism. Efectul lor de protecţie a pielii împotriva degradării cronologice este bine demonstrat, însă sunt discuţii importante despre favorizarea apariţiei cancerelor estrogen dependente (de sân).

Vitamina C, acidul ascorbic, combate hiperpigmentările cutanate(petele brune) şi, folosită perseverent, împiedică degradarea fibrelor de colagen (Liftactiv CxP-Vichy, Mesoestetic Energy C)

Trebuie să ţinem cont de vârstă: la 20-25 de ani o cremă hidratantă cu factor de protecţie solară în jur de 15-20 este suficientă, pe când la 30-35 ne uităm la antioxidanţi naturali şi vitamina C, la 40-45 la retinol, la 45-55 deja la diverse forme de substanţe nutritive care să înlocuiască substratul pierdut sau care să acopere ridurile precum ceara crăpăturile din parchet..

Apoi, trebuie să înţelegem că schimbarea aspectului feţei odată cu înaintarea în vârstă este un proces complex. Multe dintre riduri şi din aspectul de piele laxă, care atârnă, se datorează atrofiei musculare şi osoase de la nivelul pomeţilor şi mandibulei. Dar, despre reconstrucţia volumetrică a feţei, cu altă ocazie...