Publicat la: 
22/04/2013

Ne privim adesea în oglindă şi, observând imperfecţiunile de la suprafaţa pielii, ne-am dori să existe un fel de gumă care să şteargă ridurile, cicatricile, petele pigmentare.

Dermabraziunea permite şlefuirea suprafeţei cutanate până la diferite nivele, dependente de granulaţia dispozitivului abrazor şi de diverşi parametri mecanici ai motorului rotor.

Pare foarte tehnic, dar, în esenţă, în funcţie de aceşti parametri se disting aparatele medicale de cele cosmetice. Aparatele medicale exfoliază brutal pielea până la nivelul dermului, determinând sângerare abundentă. Folosim această manevră pentru îndepărtarea tatuajelor, a nevilor epidermici verucoşi (semne din naştere), pentru nivelarea unor cicatrici de acnee sau de varicelă. Procedura cosmetică, numită microdermoabraziune, exfoliază doar partea superficială a epidermului. Este o procedură de curăţare care îndepărtează punctele negre, micile cojiţe rămase după excoriaţii recente, alte leziuni superficiale, lăsând la supafaţă un strat curat, neted şi luminos. Nu are eficienţă pe vergeturi, cicatrici sau riduri.

Din punct de vedere al siguranţei, dermoabraziunea este recomandată doar celor cu piele deschisă la culoare. Cei cu fototip mai închis riscă să se vindece cu cicatrici pigmentare sau policrome, aproape imposibil de estompat. Din acest motiv, consultul medical este esenţial. El stabileşte indicaţiile, rezultatele aşteptate, necesitatea anesteziei şi posibilele efecte adverse. Procedura se practică doar în clinicile medicale

Microdermoabraziunea se poate practica pe toate tipurile de piele. Pielea este roz şi uneori uşor iritată pentru maximum 24 de ore. Se pot folosi produse de machiaj. Consultul medical este important mai ales pentru a stabili dacă există o indicaţie a procedurii faţă de aşteptările pacientului.

Îngrijirea după procedură este similară cu a unei arsuri severe în cazul dermabraziunii medicale, iar în cazul microdermoabraziunii este necesară evitarea expunerii la soare şi folosirea cremelor fotoprotectoare.