Publicat la: 
3/04/2013

Ideea acestui articol mi-a venit fiind în concediu şi călătorind lângă o adolescentă cu obrajii plini de coşuri agresate la maximum, care mi-a explicat că această boală îi distruge viaţa... În acelaşi concediu citesc despre confirmarea parţială, după o jumătate de secol de negare, a legăturii dintre excesul de ciocolată şi declanşarea puseelor de acnee inflamatorie. Mituri şi spaime se împletesc în jurul acestei afecţiuni, atât de simplă de altfel.

Adevărat sau fals?

Nu e atât de simplu, dar să încercăm.

Excesul de îngrijire în acnee presupune spălarea feţei cu produse antibacteriene agresive, folosirea fără măsură a produselor de curăţare şi tratament care usucă pielea în exces. Are ca efect o piele intolerantă, iritată care continuă să aibă coşuri şi nu mai suportă nimic cu adevărat util. Soluţia este folosirea cu moderaţie doar a produselor de curăţare sub formă de geluri sau spume din gamele de dermatocosmetice antiacneice şi respectarea ritmului de aplicare recomandat de către medic.

Excesul de acoperire se referă la tonele de fond de ten sub care adolescenţi şi adulţi complexaţi îşi ascund leziunile, fără discernământ, astfel că adesea se generează pusee noi de acnee retenţională, forme mai grave şi mai rezistente la tratament. Ce e de făcut? Alegeţi produse cu putere de acoperire mare dar pe care să existe menţiunea non-comedogenic(a fost testat şi nu are capacitatea de a induce acnee) sau, şi mai bine, fonduri de ten-tratament (da, există şi aşa ceva), adică produse care au pricipii active anti-acneice incluse într-o bază de fond de ten.

Excesele alimentare-despre ele după cum v-am spus există controverse. În anii `50 se ştia clar că dulciurile, ciocolata şi mâncărurile grase agravează acneea. Prin anii `60-`70 un studiu foarte des citat a arătat că nu există nici o legătură între consumul de ciocolată şi acnee, şi a fost rapid extrapolat către conceptul că dieta nu influenţează acneea. În ultimii ani studii ştiinţifice riguroase, la început timide, au arătat că laptele de vacă în exces agravează acneea la indivizii cu anumite intoleranţe enzimatice, că alimentele cu încărcare glucidică şi calorică mare agravează acneea şi, mai nou, că ciocolata, mai exact cacaoa (care are de altfel multiple roluri benefice asupra organismului uman) agravează acneea în mod proporţional cu cantitatea consumată. Ce se poate spune este că nici un element de dietă nu declanşează apariţia coşurilor la indivizi care nu au predispoziţie ci doar determină pusee mai severe. De asemenea putem concluziona că excesul nu este bun, dar a scoate laptele şi o tabletă de ciocolată neagră din alimentaţie mi se pare drastic şi inutil.

Excesul de bronzare. Un pic de culoare mai închisă uniformizează tenul, acoperă urmele, în primă instanţă ultravioletele reduc populaţia bacteriană suplimentară şi implicit inflamaţia, totul pare foarte frumos pentru două trei săptămâni când pielea, apărându-se de soare se îngroaşă, porii se închid, apar puncte negre şi foarte repede pustule, şi ne con fruntăm cu un nou puseu, mai sever decât originalul. Evident, nu am alt sfat decât fotoprotecţia cu produse special concepute pentru tenul acneic, care să nu încarce porii.

Excesul de excoriere. Am lăsat special la sfârşit acest aspect pentru că e un subiect delicat. Apariţia acestor elemente roşii albe sau negre pe faţa unui adolescent în plină campanie de recunoaştere socială, care acum învaţă să placă şi să cucerească, poate frânge aripi şi mutila caractere. Este disproporţionat, orice adult echilibrat o poate reconoaşte când greul a trecut, dar sunt şi adulţi care suferă ca nişte copii în plin puseu de acnee tardivă. Şi atunci... mi- e greu să spun de ce şi nu vreau să fac speculaţii care să generalizeze, dar cred că e o formă de autopedepsire şi devalorizare, ne aşezăm în faţa oglinzii şi nu mai plecăm până nu le distrugem pe toate... A doua zi, a treia zi la fel. Coji sângerânde, cicatrici şi elemente active se aglomerează sub straturi groase de fond de ten. Vor trece parţial într-o zi, dar cicatrici adânci atât pe piele cât si în suflet vor rămâne pentru totdeauna. Avem lasere magice pentru faţă, care în câteva şedinţe pot stimula regenerarea pielii, dar de ce să ajungem aici?

Pledez pentru ca părinţi, adolescenţi şi adulţi să recunoscă problema lor sau a celor apropiaţi şi să vină la medic. Acneea se vindecă! Nu în câteva zile dar în câteva luni cu un tratament corect condus şi cu o urmărire consecventă, problema se poate rezolva.