Publicat la: 
4/02/2013

Primul lucru pe care o mamă îl face când îşi primeşte bebeluşul în braţe este să îl examineze cu atenţie şi nelinişte ca să constate dacă acesta este sănătos şi cu toate organele vizibile intacte şi funcţionale. Familia observă apoi, la prima baie şi la primele îngrijiri generale, dacă există semne pe corpul copilului. Uneori aceste semne nu sunt vizibile de la naştere, apar după câteva zile, săptămâni, luni sau chiar ani. Apariţia lor tardivă nu exclude faptul că ele erau programate genetic să apară.

Anxietatea sarcinii, încordarea cu care părinţii aşteaptă să vadă că bebeluşul e bine, face ca atunci când identifică pete divers colorate pe pielea copilului să aibă adesea reacţii exagerate, cu mare încărcătură emoţională. Este cazul mai ales al petelor roşii-violacei sau brune de pe faţă sau alte zone vizibile ale corpului. Pe de altă parte pete mai mici şi mai pale sunt adesea ignorate, deşi pot avea mai mare importanţă..

Acest articol nu îşi propune o trecere în revistă exhaustivă a tuturor petelor din naştere, ci doar a celor mai importante.

 

Petele roşii (angioamele) sunt leziuni vasculare. Distingem între:

Hemangioame (constituite din aglomerări de vase sangvine imature care comunică între ele ca un burete. Apar ca pete sau tumorete roşii, de regulă imediat după naştere sau în primele săptămâni. Au o tendinţă iniţială de creştere apoi de rezorbţie lentă. Până la vârsta de 7-8 ani se rezorb de regulă spontan într-un procent foarte mare. Leziunile mai mari sau plasate în zona craniului pot avea riscuri suplimentare (hemoragie, retenţie sanguină, compresia altor structuri din vecinătate) şi necesită consult şi investigaţii de specialitate. Dacă părinţii doresc, pot fi făcute mai multe şedinţe de laser vascular care închid hemangiomul înainte de termenul natural de rezorbţie. Laserul cu culoare pulsată (pulsed dze), Vbeam Perfecta, este considerat standardul de aur în tratamentul acestor tumorete, având cea mai mare eficienţă şi cel mai mic risc de a lăsa cicatrici. Când este cazul, tratamentul se completează cu administrarea unor medicamente.

Malformaţii vasculare- cel mai adesa sub formă de pete, care urmăresc cel mai frecvent teritoriul de distribuţie al nervului trigemen (ramificat pe scalp şi faţă). Se mai numesc pete de vin (port wine stain). Sunt formate din vase mature, care nu se mai rezorb spontan, ca atare leziunile sunt definitive. Pot fi şterse cu aceleaşi tipuri de lasere ca şi hemangioamele, dar necesită mai multe şedinţe şi rata de succes este mai mică.

 

Petele brune.

Nevi (aluniţe) de dimensiuni mai mici sau mai mari, cu păr sau fără păr.

Adesea, aluniţele mari, peste 10 cm, nu sunt vizibile –sau nu complet – de la naştere ci cresc şi se coloreză progresiv în primul an de viaţă. De asemenea, firele de păr apar de regulă mai târziu. Cu cât aluniţele sunt mai mari şi mai intens şi variat colorate, cu atât riscul de a dezvolta în timp cancere pigmentare (melanoame) pe suprafaţa lor este mai mare. De aceea aluniţele peste 2 cm se urmăresc de către medicul dermatolog printr-o metodă denumită dermatoscopie şi au ca indicaţie princeps excizia la cea mai mică suspiciune.

Pete bej, pale, ca niste pistrui mai mari sau foarte mari, numite lentigine.

De regulă sunt inofensive, dar când în primii ani de viaţă copilul are mai mult de cinci astfel de pete, însoţite de o puzderie de pistrui în zona axilelor, trebuie să mergeti cu el la o consultaţie la dermatolog, pentru că pot fi un semn al unui sindrom cu transmitere genetică în care din păcate pot apărea şi manifestări mai grave.

 

Deşi cele mai multe semne cu care copiii se nasc pe piele sunt inofensive, este mai prudent să solicitaţi un consult de specialitate, fără însă a privi întreaga situaţie ca pe o tragedie. Chiar dacă este vorba despre semne foarte mari, care uneori afectează estetic copilul, cel mai important este să se încerce ca părinţii să îşi păstreze calmul, pentru a alege împreună cu medicul cea mai înţeleaptă soluţie.