Publicat la: 
18/02/2013

Părul în exces a reprezentat dintotdeauna un complex puternic pentru femei şi chiar pentru bărbaţii mai înzestraţi din acest punct de vedere. Moştenirea genetică şi dereglările hormonale sunt cele care setează densitatea şi culoarea firului de păr. Am vrea să dispară ca prin farmec şi sperăm că există o metodă care poate să rezolve asta.

Şi laserele chiar pot, desigur că nu ca prin farmec, dar cu puţină consecvenţă şi un tratament cu parametrii aleşi corect ne putem aştepta ca în câteva luni să aducem zonele păroase la un aspect neted, catifelat şi doar cu un nor de puf.

Consultaţia medicală prealabilă este esenţială. Medicul va identifica zonele cu păr în exces şi va cere poate şi investigaţii hormonale speciale. Creşterea părului pe model bărbătesc implică adesea un profil hormonal masculinizat.

Dacă nu se tratează problema endocrină, numărul şedinţelor necesare este indefinit mai mare decât la o persoană sănătoasă. Acest lucru este adevărat în special pentru zona bărbii, a mustăţii a sânilor şi într-o măsură mai mică pentru axilă. Firele de păr dormante, din rezerva strategică a organismului, sub bombardamentul hormonilor masculini secretaţi în exces de organismul femeii, intră în procesul de creştere şi astfel, deşi distrugem cu laserul o parte din fire sunt generate în continuare altele noi. Numărul de şedinţe este astfel de regulă mult mai mare pentru aceste zone decât pentru zona inghinală,  antebraţe, gambe, care nu sunt controlate endocrin.

Soluţia medicamentoasă este esenţială în aceste cazuri; se pot folosi tratamente de asemenea hormonale dar şi  unele ne-hormonale, mai puţin agresive, în funcţie de gravitatea problemei.

Creşterea părului în exces la femeie pe zone specific masculine e o dramă cel puţin la fel de mare ca şi căderea părului la bărbaţi. Femeile afectate percep problema ca pe un handicap social major şi ar face orice ca să o rezolve. Apariţia epilării laser  a dat o şansă reală multor femei virilizate şi constituie azi standardul de aur în tratamentul hirsutismului.

Chiar când ne dorim doar o epilare estetică, medicul va aprecia existenţa altor afecţiuni locale, a gradului de sensibilitate al pielii, va evalua fototipul (culoarea pielii şi comportamentul ei la soare) precum şi densitatea, grosimea şi culoarea firelor de păr. În funcţie de acestea se alege tipul de radiaţie folosit şi se setează parametrii.

Pielea trebui să fie total nebronzată (de preferat 4-6 săptămâni de la ultima expunere la ultraviolete). Cu cât contrastul dintre piele şi păr este mai mare (piele albă şi păr închis la culoare) cu atât eficienţa tratamentului este mai bună. Înainte de prima şedinţă şi între şedinţe părul nu se epilează prin smulgere ci doar cu lama sau cu cremă epilatoare, astfel încât să existe tije imediat sub piele, tije prin care radiaţia este condusă la bulbii piloşi care vor fi astfel distruşi.

De ce să considerăm epilarea laser o procedură medicală?

Există şi aparate pentru uzul saloanelor cosmetice, dar acestea au setări care sunt mult mai slabe şi deci eficienţă mai mică per şedinţă. Există şi aparate de epilare laser sau cu lumină înalt pulsată pentru uz casnic; acestea au setări şi mai slabe, pentru a scădea riscul accidentelor.

Ce se poate întâmpla neplăcut?

Dacă pacientul a stat la soare şi este bronzat cât de puţin, sau dacă a luat medicamente fotosensibilizante, sau dacă suferă de o boală în care pielea este sensibilă la ultraviolete, există un risc de arsură foarte mare, care se poate solda cu băşici şi apoi cu cicatrici, colorarea pielii în brun, decolorare permanentă. Acelaşi lucru se întâmplă când parametrii nu sunt aleşi corect şi se folosesc energii prea mari pentru fototipul de piele respectiv.

Gestionarea reacţiilor nedorite este o ştiinţă care nu e chiar la îndemâna oricui. De aceea este de preferat să fiţi sub observaţia uni medic.

Pe de alta parte, cu toată aura de magie creată de cuvântul laser, nici un aparat nu tratează toate tipurile de fire de păr şi toate tipurile de piele.

Lumina înalt pulsată se potriveşte fototipului mediu caucazian cu păr închis la culoare, care se întâlneşte cel mai frecvent în România. Dar sunt şi persoane creole cu păr şaten sau blonde care au păr în exces. Pentru acestea, laserul cu diodă de pe platforma EMax este o adevărată şansă. Nu sunt multe tipuri de aparate şi nici lungimi de undă laser care să lucreze atât de sigur şi de eficient.

Sezonul cel mai bun pentru epilarea definitivă este sezonul toamnă-iarnă; este deci momentul unei consultaţii şi al începerii tratamentelor. Primele şedinţe vor îndepărta cea mai mare parte a firelor de păr, permiţând întrarea în vară cu problema rezolvată.