BLOGUL MEDICILOR

20 Octombrie 2015

Pelada sau caderea parului “in luminisuri”

scris de

Placintescu Diana

Pare si chiar este destul de inspaimantator: intr-o buna zi descoperi ca o zona cat un banut din scalpul tau a ramas brusc, complet fara par.Este vorba de o boala in care sistemul tau imunitar ataca focal radacinile firelor de par si le distruge, de regula temporar. Necesita evaluare medicala si tratament, desi o buna parte din cazuri se remit si spontan.

Ce se intampla?

Ca in majoritatea bolilor cu mecanisme autoimune, de fapt nu se stie exact. Pelada, sau alopecia areata, este o boala mai frecventa la varste tinere, de obicei in adolescenta, dar nici adultii nu sunt ocoliti.

Luminisurile fara par se formeaza destul de rapid (zile-saptamani), parul cade in suvite, nu fir cu fir. Netratata, afectiunea poate evolua catre recrestere spontana, dar si catre extindere, putand cuprinde tot scalpul, genele, sprancenele, barba si chiar parul de pe corp. Uneori parul creste pe unele zone dar cade in continuare de pe altele. Recresterea se realizeaza de obicei in cateva saptamani-luni, spontan. Tratamentele locale sau generale opresc procesul de cadere si grabesc regenerarea. Parul care creste este de obicei alb la inceput, sau in orice caz decolorat, cu firul subtire. In aproximativ 10% din cazuri, din pacate,  parul nu mai creste deloc. Factorii de prognostic negativ, care se asociaza cu extensia necontrolata, durata lunga sau chiar caderea totala, sunt:

  • istoricul familial (mai sunt cazuri in familie)
  • durata lunga a afectiunii (peste un an)
  • terenul atopic
  • asocierea cu alte boli autoimune (tiroidita autoimuna este cea mai frecventa)
  • debutul in zona occipitala (ceafa)-forma denumita ofiazica
  • asocierea cu modificari la nivelul unghiilor (mici puncte deprimate-“unghii de cusatoreasa”, striatii longitudinale etc)

Ce este de facut?

Consultul medical este obligatoriu. Medicul va examina scalpul, firele de par si poate chiar incerca sa traga de unele fire din marginea “luminisului” pentru a vedea cum se comporta firul si cum arata bulbul.

De obicei sunt indicate analize generale, hormonale (tiroida) si pentru imunitatea generala. Excluderea altor boli in care parul cade focal este importanta (sifilis, lupus etc)

Uneori o biopsie poate fi necesara, mai ales in formele cronice, stabile, pentru a diferentia acest tip de alopecie de cele cicatriceale, din lichenul plan, mucinoze sau alte boli.

Tratamentele locale se fac cu creme pe baza de dermatocorticoizi, antralinice si solutii pe baza de minoxidil. Injectarea locala de cortizon este folosita de obicei in formele rebele. Formele extensive necesita tratamente sistemice-cortizon, PUVA etc. Decizia medicala este deosebit de importanta in astfel de cazuri, in special cand nu exista tendinta la regresie sau boala recidiveaza.Echipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.