Publicat la: 
1/04/2013

Adulti fiind, dincolo de pragul fatidic de 35 de ani când trăsăturile încep să se schimbe şi doar câţiva norocoşi îşi conservă contururile curbe ale feţei, noi ceilalţi contemplăm în oglindă linii discontinue şi destructurate: pomeţii coboară spre colţurile gurii, tâmplele şi cearcănele se adâncesc, conturul inferior al feţei se dedublează şi atârnă, nasul coboară etc. Îmbătrânim în 3D!

Multă vreme preocupată doar de lupta împotriva ridurilor, lumea medicală şi nu doar ea a crezut că doar suprafaţa pielii îmbătrăneşte şi cedează. Studii mai recente au analizat însă minuţios fenomenul şi au decis: toate compartimentele feţei se remodelează pe măsură ce îmbătrânim. Scheletul osos, suportul cel mai dur şi mai rezistent se resoarbe la nivelul orbitei, pomeţilor, maxilarului. Rămas fără sprijin, planul muscular alunecă şi se atrofiază iar planul grăsos se topeşte şi coboară şi el. Pielea, agresată de supraexpunerea solară care îi distruge stratul de colagen, se încreţeşte şi se pătează.

E un scenariu apocaliptic dar banal. Chiar ni se întâmplă aceste lucruri, într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcţie de bagajul genetic şi de agresiunile la care ne-am supus organismul.

În funcţie de gradul de alterare sunt soluţii invazive sau mai blânde.În primul rând, trebuie făcut un consult de specialitate, de preferinţă cu un medic care să aibă uzanţa mai multor proceduri pentru a putea să avem o propunere de tratament cât mai complexă şi mai nuanţată.

A cam trecut moda aceea a pacientului care merge la medic şi îi spune: „Am venit să îmi faceţi un Botox!” .Blocarea ridurilor de mişcare cu ajutorul toxinei botulinice este în mod real una din cele mai mari revoluţii în medicina estetică, substanţa care realmente şterge ridurile ca o gumă pe un desen în creion. În trei săptămâni maximum ridurile dinamice de expresie dispar. Dar, oricât de magică este această substanţă, este doar o măsură între multele care reconstruiesc aspectul tridimensional al feţei.

În acest domeniu, marea vedetă sunt produsele de umplere sau de stimulare a regenerării colagenului, care să producă ţesut nou. Cea mai sigură substanţă, acidul hialuronic, identic cu cel care se găseşte în mod natural în corpul nostru, îşi îndeplineşte sarcinile în funcţie de nivelul la care este injectat: profund, deasupra planului osos sau intramuscular, reface volumele pierdute, ţinând loc şi de os şi de muşchi şi de ţesut gras. Produsele mai noi, foarte coezive, asigură o remanenţă în ţesut până la doi ani. Injectat mai superficial umple şanţurile nazo-labiale, adânciturile triste din colţul gurii, şanţurile frontale rămase după injectarea toxinei botulinice, cearcănele adâncite. Conturului şi volumului buzelor îi sunt dedicate produse speciale- fine, elastice dar în acelaşi timp rezistente în ţesut.

La suprafaţa pielii, combinat sau nu cu aminoacizi, acidulhialuronic hidratează şi întinde ridurile fine. Cremele cu acid hialuronic desăvârşesc tuşa de strălucire a unui ten întinerit.

Conturul dedublat al mandibulei beneficiază de injectarea toxinei botulinice, de către un injector experimentat, în muşchii superficiali ai gâtului, pentru a reduce tracţiunea inferioară. În plus, procedurile de radiofrecvenţă stimulează formarea de ţesut nou de colagen cu densitate mare şi de asemenea sub influenţa căldurii generate determină strângerea excesului de piele mai aproape de planul osos.

Nu voi discuta aici tratamentele laser pentru planul superficial al pielii. E o întreagă lume care merită un articol separat!

Desigur, sunt momente când medicul care lucrează cu acul trebuie să încline spada: pleoapele căzute, excesul de guşă, pomeţii deja ajunşi către treimea inferioară a feţei rămân în domeniul chirugiei plastice mari, care îndepărtează excesul de piele lăsată, repoziţionează planurile musculare iar la nevoie poate face chiar augmentare osoasă. Sunt proceduri complexe cu efecte dramatice, dar cu costuri mari de timp, bani şi riscuri pe măsură.

Pentru cei care se privesc la timp curajos în oglindă, sunt soluţii ingenioase care combină ochiul specialistului cu discreţia şi bunul simţ astfel încât rezultatul final să fie „nu ştiu ce ţi-ai făcut dar arăţi mult mai bine”...