Publicat la: 
28/02/2013

Unghiile sunt o oglindă foarte sensibilă a stării de sănătate a organismului. Fie că se contaminează cu ciuperci din praf, fie că sunt subţiri şi fragile, fie că sunt îngroşate şi bombate, dacă ne privim unghiile vom avea o imagine fidelă a rezistenţei organismului la agresiunile mediului ambiant.

 

Infecţia micotică (cel mai des geofungi-ciuperci care se găsesc în pământ sau praf sub formă de spori), este probabil cea mai neplăcută estetic dintre bolile unghiei. Mai frecventă la picioare, afecţiunea poate face ravagii. Unghiile se îngroaşă, adesea se desprind, un depozit dizgraţios apare între unghie şi piele, este din ce în ce mai dificil să ne facem pedichiura. Progresia este uneori lentă alteori rapidă, totul depinzând de lupta dintre agresivitatea germenului şi rezistenţa organismului.

Persoanele cu diabet sau alte boli metabolice sau cu deficite imunitare sunt mai predispuse la contaminare şi la extensia rapidă. Dacă afecţiunea trenează şi se contaminează şi pielea din jur (uneori acest fenomen este concomitent), se produc fisuri prin care pot pătrunde alţi microbi mai agresivi, generând complicaţii uneori foarte grave.

Este deci important să le tratăm, fie şi doar pentru a nu le transmite mai departe altor membri ai familiei, mai fragili (copii, bătrâni).

Tratamentul infecţiilor micotice trebuie adaptat pe de o parte stadiului, pe de altă parte resurselor organismului. Când afectarea este superficială, tratamentul este local- se aplică zilnic lacuri, creme sau soluţii, până la dispariţia semnelor de boală.

Acest tratament nu este adecvat cazurilor în care lama unghială este atacată în toată grosimea ei. Când infecţia a juns la patul unghial, nici o soluţie, lac sau cremă nu poate trece prin lama unghială îngroşată astfel încât să poată îndepărta ciuperca în totalitate. În acest caz tratamentul clasic este cel sistemic- se înghit tablete antimicotice timp de trei până la şase luni. Eficienţa acestora este în jur de 85%, datorită faptului că uneori pacientul are şi probleme de circulaţie locală, sau pentru că fungii au format cuiburi extrem de rezistente.

Tratamentele acestea nu sunt din păcate pentru oricine: dacă avem o boală hepatică sau pur şi simplu un ficat mai sensibil, nu vom putea tolera medicamentele sau efectele adverse vor fi foarte importante şi neplăcute. De asemena, uneori fiind vorba doar de o unghie sau două afectate, este disproporţionat să înghiţim luni de zile tratamente puternice.

 

În aceste cazuri combinaţia ideală este între tratamentele locale şi cele laser. In timp ce aplicarea locală de creme, geluri sau lacuri va îndepărta cea mai mare parte a unghiei afectate, tratamentele laser cu frecvenţă de obicei săptămânală vor distruge ciuperca din patul unghial. Nici un fel de efect advers semnificativ nu se produce, unghia creşte sănătoasă şi porţiunea afectată este îndepărtată în mod natural. Sunt mai multe feluri de lasere care pot fi utile, tratamentul ideal constand in combinarea mai multor lungimi de unda eficiente. Rezultatele tratamentului, după studii ştiinţifice recente, sunt similare cu cele ale tratamentelor orale, cu tablete.

Un protocol de tratament similar se aplică celor cu psoriazis unghial. Puţine sunt tratamentele eficiente pentru această localizare şi, dacă pielea se mai poate ascunde sub îmbrăcăminte, mâinile sunt mai greu de camuflat.

Întrucât se apropie sezonul în care vom purta încălţăminte deschisă, este momentul să vă examinaţi unghiile şi dacă observaţi că acestea nu sunt sănătoase, să începeţi tratamentul cât mai urgent.

Articol scris in colaborare cu dr. Viviana Iordache-DermaLife