Publicat la: 
13/02/2012

Definitie: hernia/hidrocelul reprezinta patrunderea continutului abdominal printr-un rest al canalului peritoneo-vaginal.Cand herniaza o ansa intestinala rezulta o hernie inghinala sau inghino-scrotala iar cand patrunde doar lichid va rezulta hidrocelul.

Canal peritoneo-vaginal:- pe masura cresterii intrauterine a fatului,la baieti testiculii se dezvolta intraabdominal si se deplaseaza in jos catre scrot traversand canalul peritoneo-vaginal.

La nastere canalul inghinal se inchide blocand reascensionarea testiculilor in abdomen.In cazul in care canalul peritoneo-vaginal nu se inchide complet, o ansa intestinala poate patrunde cauzand hernia sau lichid cauzand hidrocelul.

Fetitele prezinta si ele canal peritoneo vaginal prin care poate hernia intestin sau ovar.

Care sunt simptomele unei hernii/hidrocel ?

Hernia apare frecvent la nou-nascut si copilul mic de multe ori dupa plans, tuse, defecatie prin cresterea presiunii intraabdominale.

Se prezinta sub forma unei tumefactii in regiunea inghinala sau inghino-scrotala, aceasta crescand in dimensiuni la efort si reducandu-se spontan ulterior.Cand este voluminoasa poate deveni permanenta, destinzand scrotul.

Atitudine terapeutica

Toti copii necesita un consult de chirurgie pediatrica obligatoriu dupa nastere pana la varsta de 1 an in vederea examinarii corecte a peretelui abdominal, regiunii inghinale si a organelor genitale externe, a depistarii diverselor anomalii anatomice locale si a luarii in evidenta a copilului.

Exista hernii de mici dimensiuni ce pot fi interpretate gresit de parinti( ex pliu inghinal grasos) cu riscul de a se transforma brusc in timpul plansului sau a constipatiei intr-o hernie strangulata, aceasta constituind o urgenta chirurgicala.

La baieti herniile/hidrocele de mici dimensiuni au procent foarte mare de resorbtie spontana pana la varsta de 9 luni, ulterior peste aceasta varsta in caz de persistenta a canalului peritoneo-vaginal indicandu-se interventie chirurgicala.Herniile voluminoase insa au indicatie chirurgicala la orice varsta datorita riscului foarte ridicat de complicatii locale.

La fetite hernia inghinala se opereaza la orice varsta, existand riscul patrunderii ovarului in sacul herniar, incarcerarii, compromiterii vascularizatiei acestuia dupa minim 6 ore. In cazul intarzierii gestului chirurgical necesar se poate ajunge la pierderea completa a ovarului.

Interventia chirurgicala se realizeaza cu programare, spitalizare de zi, sub anestezie generala.

Durata interventiei este de aproximatix 40 - 60 minute, incizia este orizontala in pliul inghinal de aproximatix 1 - 1,5 cm iar noutatea in cadrul Spitalului de Pediatrie Medlife Bucuresti este utilizarea lipiciului steril la tegument, lipici utilizat in toate serviciile de chirurgie pediatrica europene.Avantajele acestuia sunt numeroase, cele mai importante find aspectul estetic al cicatricii postoperatorie, nu necesita scimbare de pansament si nici scoatere de fir acestea constituind o trauma in plus pentru copil.