Publicat la: 
13/02/2012

Definitie: absenta unuia sau ambelor testicule la nivelul bursei scrotale.

Incidenta: - 3 % din nou nascuti

- 30 % prematuri

- 80 % dintre testiculele ectopice vor cobori in scrot in primele 9 luni de viata

Date generale: In perioada intrauterina testiculii se dezvolta intraabdominal si coboara progresiv traversand canalul inghinal astfel incat la termen sunt localizati in bursa scrotala.

Dupa nastere, daca parintii sau pediatrul remarca absenta unuia sau ambilor testiculi in scrot este imperativ necesar un consult in serviciul de chirurgie pediatrica unde, ulterior, medicul specialist va stabili prin examenul clinic si ecografie abdominala +/- RMN pozitia ectopica a testiculului.

Aproximativ 90% din testiculii necoborati sunt situati la nivelul canalului inghinal si intr-un procent ft mic inafara acestuia (ectopic)  sau intraabdominal.

Uneori un testicul poate fi sus situat la nivelul bursei scrotale, putand fi coborat prin tractiune, insa reascensionand ulterior spontan datorita muschiului cremasterian si a unui sac de hernie asociat ( Testicul reascensionant ).

Un testicul necoborat va produce o cantitate mult mai mica de hormoni testiculari si spermatozoizi fiind afectat de temperatura abdominala crescuta.Pentru o buna dezvoltare a testicolului si o productie normala de spermatozoizi este necesara o temperatura sub 37 de grade precum cea din interiorul bursei scrotale.

In absenta unui tratament adecvat la varsta adulta poate apare infertilitate, cancer testicular si productie scazuta de hormoni necesari dezvoltarii caracterelor sexuale masculine.

Tratament chirurgical: In cazul in care un testicul nu a coborat in scrot pana la varsta de 1 an, chiar si testiculul reascensionant, se indica interventie chirurgicala de coborare si fixare a testicolului in scrot datorita riscurilor enumerate.

Interventia chirurgicala se realizeaza cu pacientul complet adormit ( anestezie generala),  incizie in pliul inghinal abdominal pentru explorare , coborare si fixare a testiculului in bursa scrotala nou creata printr-o contraincizie la acest nivel.

In cazul in care ecografic si la examenul clinic nu se evidentiaza testicul pe traiectul canalului inghinal si se suspicioneaza pozitionarea acestuia intraabdominal se practica  explorare abdominala laparoscopica.

Durata interventiei chirurgicale este de aproximativ 1 ora, iar timpul de spitalizare este de 24 ore in cazul chirurgiei clasice si internare - externare in aceeasi zi in cazul interventiei chirurgicale laparoscopice.