Publicat la: 
15/11/2012

Eventratia reprezinta pasajul unor organe din cavitatea peritoneala (epiploon, intestin subtire, colon), printr-un orificiu castigat cu ocazia unui traumatism abdominal consecutiv unui accident sau unei interventii chirurgicale (cel mai frecvent). Se poate situa deci oriunde la nivelul peretelui abdominal. Eventratiile postoperatorii (circa 95 % din totalul eventratiilor) rezulta dintr-un defect de cicatrizare la nivelul structurilor musculare si aponevrotice care sunt resuturate la finalul interventiilor. Reprezinta o afectiune relativ frecventa – apare la10-20 % din pacientii operati. Fig 1. Eventratie postoperatorie  

Care sunt cauzele aparitiei eventratiei ?

Intre cauzele care duc la cicatrizare imperfecta si ulterior eventratie sunt de amintit: infectia plagii postoperator, supuratii, tensiunea excesiva realizata asupra peretelui abdominal in curs de cicatrizare cum se intampla in obezitate, la tusitori cronici, dupa efort intens. Exista de asemenea tipuri de incizii care predispun mai frecvent la eventratie, incizia mediana fiind una dintre ele.

Care este evolutia spontana a unei eventratii?

Muschii se indeparteaza unii de altii, iar peritoneul (membrana ce tapeteaza pe interior cavitatea abdominala) este impins progresiv in grasimea subcutanata de catre organelle abdominale care se angajeaza in sac (el insusi format din peritoneu). Initial eventratia este reductibila (reintra) spontan in abdomen sau la impingerea manuala, ulterior nu se mai reduce si se poate incarcera sau strangula. Care sunt principalele simptome si semne ? Primul semn este de obicei aparitia unei boseluri,tumefactii (umflaturi) la nivelul zonei operate cu crestere in dimensiuni odata cu trecerea timpului (chiar pana la dimensiuni gigante). Pacientul poate fi asimptomatic, sau sa prezinte jena locala si dureri usoare in formele simple, reductibile. In formele complicate cu strangulare semnele sunt alarmante pacientul prezentand dureri intense, varsaturi, absenta tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze (ocluzie intestinala prin strangularea eventratiei-impune interventie imediata).  

Cand si de ce este indicata interventia chirurgicala?

Tratamentul eventratiei este numai chirurgical. Diversele metode de contentie (gen brauri, centuri , corsete) sunt iluzorii. Peretele abdominal trebuie refacut, intarit cu o plasa (simpla sutura a aponevrozei si muschilor e grevata de o foarte mare rata de recidiva). Avand in vedere ca eventratia, ca si hernia de altfel se pot complica in orice moment (pacientul prezentat in urgenta cu eventratie strangulata poate avea chiar nesansa unei rezectii intestinale) indicatia chirurgicala a unei astfel de afectiuni este ferma. Sigur ar fi mai bine si pentru dumneavoastra si pentru chirurg sa va prezentati precoce nu cu complicatii. In acest fel si agresiunea asupra organismului dumneavoastra va fi mai mica, si interventia cu mai putine riscuri.   Fig 2. Plasa pentru eventratie pe cale deschisa    

Care este rolul plasei? Exista riscul ca aceasta sa nu fie tolerata de organism?

Plasa are rolul de a intari peretele abdominal (la circa 6 saptamani este incorporata de organism). Este clar ca e nevoie de ea (ati facut eventratie dupa sutura simpla deci nu e nevoie sa faceti si a doua oara). Riscul de a nu fi tolerata exista, dar este foarte scazut (plasa fiind testata pe mii de pacienti inainte de a fi comercializata).  

De ce tip de anestezie este nevoie ?

Aceasta interventie se realizeaza numai sub anestezie generala (veti fi complet adormit). 

Ce tratament chirurgical exista ?

Tratamentul chirurgical fara aplicarea unei plase ,prin sutura simpla este grevat de un risc de recidiva enorm. Plasa poate avea diverse locuri de implantare, cele mai bune modalitati (in sensul reducerii riscului de recidiva) fiind :montajul properitoneal, si montajul retromuscular prefascial (intermusculoaponevrotic) dupa tehnica descrisa de Rives, Rives –Stoppa. Noua incizie va circumscrie si indeparta vechea cicatrice,de la prima interventie.Se va repera sacul (sau sacii de eventratie) si se va reduce continutul acestora in abdomen.Urmeaza faza de intarire a peretelui. In procedeul properitoneal se diseca peritoneul de pe peretele ventral al abdomenului se inchide deasupra anselor intestinale si se aseaza plasa, deasupra peritoneului inchis, in spatiul properitoneal. In procedeul retromuscular Rives plasa(de poliester sau polipropilena) se aseaza intre foita posterioara a tecii muschilor drepti abdominali si muschi ca atare.Acest tip de interventie necesita rareori drenaj.In ambele cazuri plasa se va monta ‘’tension free’’ (fara tensiune) tinand cont si de retractia plasei (circa 20 % in prima luna).  

Tehnica Rives  

In cazul eventratiilor nu prea voluminoase tratamentul se poate realiza si laparoscopic,cu fixarea la nivelul peretelui a unor plase care nu produc aderente fata de organele intraabdominale (Dual Mesh,BiFace) cu ajutorul unor agrafe speciale spiralate (Pro Tack). Interventia se realizeaza in acest caz cu ajutorul unor instrumente lungi si subtiri,sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop. Laparoscopie  

Ce se intampla inainte si dupa operatie?

Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie, si adeverinta de salariat sau talon pensie care sa probeze ca sunteti platitor de CAS. Practic, veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata, vi se va explica interventia si eventualele riscuri,veti primi un antitrombotic(pentru a preveni formarea de cheaguri), si un antibiotic pentru a preveni infectia. Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist. Dupa operatie vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat si alimentat treptat (in functie si de reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze), pansamentul va fi supravegheat. Uneori, exista posibilitatea sa aveti tub de dren care va fi suprimat inaintea externarii.In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24-48 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar,i n schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni,pana la buna cicatrizare a peretelui si incorporarea protezei. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie. In primul an de la operatie pentru a avea cicatrici cat mai putin vizibile este bine sa evitati expunerea inciziilor direct la soare.