Publicat la: 
9/12/2012

Ce este hidrocelul?

Reprezinta cresterea in volum a bursei sau burselor scrotale(hidrocel bilateral), datorita prezentei de lichid in cantitate mai crescuta decat de obicei, intre foitele vaginalei testiculare.Vaginala testiculara este una din membranele ce invelesc testiculul,si care in mod normal secreta o cantitate minima de lichid care favorizeaza miscarile testiculului in scrot.

 

Cum apare hidrocelul ?

In mod normal testiculele sunt coborate in scrot in momentul nasterii.In timpul coborarii din abdomen in bursa scrotala, testiculul antreneaza si peritoneul (membrana care inveleste cavitatea abdominala pe interior) pana la nivelul vaginalei testiculare.Se formeaza astfel canalul peritoneovaginal care realizeaza o comunicare libera intre cavitatea abdominala si scrot, in asa fel incat lichidul secretat de peritoneu in mod normal se scurge in scrot realizand un tip de hidrocel numit comunicant (hidrocel congenital). In mod normal canalul peritoneovaginal se inchide de la sine in copilarie;exista insa situatii in care comunicarea persista chiar pana la varsta adulta,iar lichidul persistent din vaginala destinde scrotul. Hidrocelul intalnit la adulti este mai degraba unul secundar.Acesta apare sau datorita unei secretii anormale a vaginalei testiculare de cauza neclara sau este consecutiv unui traumatism testicular , unei tumori testiculare, infectii , ciroze cu ascita. Asocierea intre hidrocel si hernie este relativ frecventa.

Simptomatologia hidrocelului

Poate fi total asimptomatic.De regula pacientul constata singur cresterea progresiva in volum a scrotului de partea afectata, sau bilateral.Cantitatea de lichid acumulata destinde pielea de deasupara si este raspunzatoare de jena locala ,deformarea regiunii respective sau dureri.

Cum se pune diagnosticul de hidrocel?

Examenul fizic general si local este esential.Chirurgul apreciaza volumul bursei scrotale,distensia acesteia , realizeaza examenul funiculului spermatic, palpeaza testiculul pentru a vedea daca este normal,  face diagnosticul diferential cu o hernie voluminoasa inghinoscrotala sau cu o tumora testiculara, apreciaza aspectul urinii(urina tulbure poate fi cauzata de o infectie locala).De asemenea in cadrul examenului fizic  general medicul cauta afectiuni  ce pot fi asociate cu prezenta hidrocelului. Investigatiile complementare sunt ecografia testiculara(care apreciaza volumul si caracterele lichidului acumulat) ;urocultura si examenul sumar de urina pot fi necesare.Preoperator in functie de pacient pot fi utile si investigatii mai complexe(pulmonare, cardiace, hepatice, renale).

Ce  tratament se recomanda?

La copii este necesar un consult de chirurgie pediatrica,chirurgul pediatric stabilind indicatia chirurgicala,si momentul realizarii ei. La adulti trebuie stiut ca punctia testiculara cu aspirarea lichidului(practicata inaca de unii),  desi reduce hidrocelul in volum poate fi  sursa de infectie externa ;de asemenea punctia nu suprima cauza hidrocelului la adult :tunica vaginala care secreta in exces.Dupa aceste punctii evacuatorii hidrocelul se reface rapid cauza ramanand pe loc. Astfel tratamentul chirurgical este singurul capabil sa duca la vindecare.Scopul lui este de a indeparta tunica vaginala parietala, partial sau total cu desfiintarea cavitatii in care se acumuleaza lichidul.

Tratamentul chirurgical in hidrocel

Interventia se realizeaza pe cale deschisa sub anestezie rahidiana(jumatatea inferioara a corpului va fi amortita) sau generala(veti fi adormit complet). Incizia va fi minima orizontala(3-4cm),  la nivelul scrotului.Se repereaza vaginala testiculara , se patrunde in cavitatea in care se afla lichidul(acesta se evacueaza si se trimite spre a fi analizat).In continuare exista procedee care doar plicatureaza vaginala(procedeul Lord) ,sau procedee care rezeca vaginala parietala  aproape in totalitate suprimand astfel cauza formarii hidrocelului (risc de recidiva foarte scazut).Testiculul poate fi fixat pentru a nu se torsiona (orhidopexie).Interventia se incheie cu inchiderea invelisurilor testiculului pas cu pas,terminand prin sutura tegumentului.Aceasta interventie dureaza circa 60 min.Exista posibilitatea sa aveti un tub de dren postoperator.


Rezectia vaginalei testiculare

Ce se intampla practic  inainte si dupa operatie?

In primul rand este necesar un consult care va stabili diagnosticul si conduita ulterioara.Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dvs.de familie ,si adeverinta de salariat care sa ateste calitatea dvs de asigurat.Cel mai probabil veti fi spitalizat in ziua operatiei.Ingrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei inghinale, tegumentelor scrotului ,si un dus cu o solutie antiseptica.Inaintea interventiei veti fi examinat de un medic anestezist impreuna cu care veti stabili tipul de anestezie.Postoperator, pacientii necesita supraveghere 24 de ore,iar tubul de dren daca exista va fi suprimat inaintea externarii.La externare veti beneficia de concediu medical , si vi se va prescrie un tratament medicamentos de urmat la domiciliu.Firele  de sutura  vor fi suprimate in 8-10 zile.Un regim alimentar nu este necesar.Controlul postoperator va fi realizat la 30 de zile.