În cadrul Spitalului de Ortopedie MedLife, puteți beneficia de o abordare modernă și eficientă în diagnosticarea și tratamentul tumorilor maligne primare ale osului (cunoscute, în general, ca sarcoame).

Astfel, demersul terapeutic se face urmând câțiva pași standard, primul dintre ei fiind obținerea unui diagnostic corect plecând de la un examen clinic riguros, completat cu o serie de investigații imagistice moderne (radiologice, CT, RMN, scintigrafice sau PET-CT), interpretate de un radiolog cu experiență. 

Pentru certitudine, confirmarea diagnosticului prezumtiv se face printr-un examen bioptic (puncție bioptică ghidată CT sau biopsie incizională), iar rezultatul este interpretat de un anatomopatolog experimentat.

După stabilirea diagnosticului de certitudine, următorul pas este stabilirea unui plan terapeutic adecvat și personalizat. Chirurgie-chimioterapie-radioterapie Majoritatea tumorilor maligne osoase se tratează cu ajutorul triplei asocieri chirurgie-chimioterapie-radioterapie. Tratamentul chirurgical are în vedere rezecția cât mai eficientă a tumorii osoase – inițială sau după câteva cure de chimioterapie neoadjuvantă, urmată de reconstrucția defectului osos rezultat prin intermediul grefelor osoase sau al protezelor oncologice.

Tot mai frecvent, tratamentul chirurgical modern constă în rezecții tumorale ghidate prin tehnici de navigație sau robotice, în reconstrucții cu autogrefe tumorale – sterilizate prin iradiere sau cu azot lichid – sau în folosirea protezelor oncologice personalizate, fabricate prin tehnologie CAD-CAM.

Ultima etapă a tratamentului constă în ședințe de chimio-radioterapie adjuvantă. Intervențiile chirurgicale și tratamentul ulterior se fac prin contribuția integrată a unei echipe complexe, formată dintr-un chirurg vascular și/sau plastician, un anestezist și un oncoortoped. „Datorită progreselor substanțiale obținute în terapia citostatică și de iradiere, tratamentul modern al tumorilor maligne osoase din secolul al XXI-lea se caracterizează printr-o renunțare masivă la vechea metodă a amputațiilor, fiind înlocuită cu realizarea operațiilor de ablație tumorală, cu caracter tot mai funcțional și cu o rată de supraviețuire de cinci ani în continuă creștere”, spune Prof. Dr. Popescu Mihail Viorel, medic primar ortopedie traumatologie, din cadrul Spitalului de Ortopedie și Chirurgie Plastică MedLife.